Kategoriler
Internet

Yayıncı Google Adsense de iyi kazanmak için ne yapmalı

Google Adsense ve Adwords Google’ın ana gelir kaynaklarındandır, 1990 lı yıllarda önce ABD de sonra tüm dünyaya yayılmış bir online reklam ağı ve şu anda sadece web değil başka başka alanlara da girişmek üzere hatta sanırım bazı yerlere girişmiş durumda.

Sistem çok basit, bir web sitesinin sayfasında bulunan içerik Google’ın geliştirdiği bir bot(sanal gezgin veya robot) ile incelenir ve reklam ağında eklenmiş reklamlarla karşılaştırıp o içeriğe uygun reklamlar sayfada gösterilir. Aslında şöyle bir düşününce bu fikrin Google ın ana işi arama motoru işine bağlı olduğu anlaşılır, biz kös kös otururken adamlar neler geliştirmiş arkadaş.

Ben ilk 2005 yılında Google Adsense hesabımı açtığımda ki tam parlama yılıydı o yıl, bu reklam ağında henüz Türkçe dahil birçok dilde reklam yoktu fakat şu anda hem Türkiye hem tüm dünyada reklamverenlerin ve dolayısıyla yayıncıların en çok kullandığı ağ. Eskiye göre şu an Google reklam ağına katılmak çok kolay, reklamverenler için de yayıncılar için de bu ağa katılmak çocuk oyuncağı.

Dünya üzerinde bu kadar çok kullanılan bir reklam ağında her şey de o kadar çok, reklam yayınlama da etik ve kural dışı kullanımlar, reklamverenlerin sistemi manüpüle etme teşebbüsleri gibi onlarca farklı girişimler var.

Reklamvenler en az bütçe ile en çok verimi ararken ve rakipleri ile acımasız bir çekişme içindeler, yayıncılar da sitelerinde rekabetin yoğun olduğu ve yüksek gelirli reklamları gösterilmesini istemekte. Bizim cevabını aradığımız soru bu pastadan daha büyük dilimleri nasıl alabiliriz, maddelemeye çalışalım.

1- İlk olarak reklam ağının kurallarını mutlaka okuyun, iyi bilin ve asla kural dışı bir şey yapmayın.

Kural dışı yapacağınız şeyler bilmeden yapmış olabilirsiniz bu yüzden kuralları bilmeniz çok önemlidir zaten reklam ağına katıldığınızda elektronik ortamda bir sözleşmeyi de kabul etmiş oluyorsunuz ama onu okumaya hemen hepimiz üşeniriz.

Üşenmeyip kuralları öğrenin hem kural dışı bir şey yapmadığınızdan emin olursunuz hem de işinizi baltalamak isteyen bilgisiz ve kötü niyetli kişileri kafaya takmaz kendi işinize daha rahat yoğunlaşırsınız.

Kural dışı bir şey yaptığınızda reklam ağından var olan alacaklarınızın tamamına el konularak yani geçersiz sayılarak atılırsınız, Dünaynın en büyük şirketini dolandırmayı düşünüyorsanız bunun büyük bir lokma olduğunu da bilmelisiniz. Yani kısaca kural dışı bir şey yapmayın bu iyi kazanmak için ilk ve en iyi adım.

2- Rekabetin yoğun olduğu, yayıncıya gösterim ve tıklama başına daha yüksek gelir veren kelimeler, konular vardır. Fakat genellikle göz ardı edilen ve bilinmeyen bir şey daha var ki o kelimeler ve konularda aynı şekilde çok fazla internet sitesi çok fazla içerik vardır yani sistem aslında tamamen, göbek bağından Google aramaya bağlıdır, dolayısıyla eğer yüksek kazançlı konulardan birinde sitesi olan bir yayıncı iseniz Google aramaların için SEO Adsense de yüksek gelir elde etmek için önemlidir.

Adsense reklamlarına tıklayanlar ve bakanlar %80 hatta %90 oranında Google araması yapan veya o konuda arama yapan kullanıcılardır, siteye direk olarak giren kullanıcıların Google Adsense reklamlarına tıklama oranı çok düşüktür, yani yayıncının yüksek gelir elde etmesi için arama sonuçlarında çıkan bir sitesi olması çok önemlidir.

Siteyi SEO uyumlu yapın.

3- Her Google Adsense reklamı için bir kanal oluşturun, Google Adsense reklam kanallarını olabildiğince iyi kullanın bu sayede reklamların performanslarını kolayca ölçersiniz.

4- Reklam yerleşimi önemlidir, bu konuda özellikle Google Adsense in yayıncılar için kendi yardım sayfalarında verdiği bilgilere ve diğer kaynaklardaki önerilere göz atın.

Adsense reklamı, kullanıcı bir sayfaya girdiğinde sayfa açılır açılmaz görülen bir alanda olması doğru bir düşüncedir. Kullanıcı sayfayı tarayıcısında açtığında ilk anda reklamı gördüğünde bu bir gösterim olarak kaydedilir ayrıca ilk anda dikkatini çektiği için ve aradığı konu ile alakalı ise tıklama ihtimali yüksektir.

Eğer kullanıcı Adsense reklamını sayfayı açar açmaz görmüyor ise sayfayı aşağı kaydırıp reklama tıklaması çok düşük bir ihtimaldir.

Reklamların yerleşiminde bir diğer önemli konu hiç tıklanmıyorsa o alandaki reklam alanı sizin toplam tıklama kazancınıza etki eder yani geliri düşürür, gösterimi çok ama tıklama sayısı az ise o reklam alanını kaldırın bu geliri arttırır.

Reklam yerleşimleri siteden siteye değişir, kullanıcı tipine göre, site tasarımına göre vs. bir çok farklı kriter vardır, yerleşimleri en iyi yapmak için mutlaka farklı farklı yerlere reklamları yerleştirip bunları gözlemlemek(2. madde reklam kanalları ile ölçmek) ve en iyi performansın olduğu yerde reklamları bırakmak akıllıca bir yöntemdir.

5- Yerleşim dışında seçilen reklam formatı, rengi ve boyutuna da dikkat edilmeli.

Yazı reklamların renklerinde iki farklı şekilde düşünebilirsiniz, ilki sitenin geneline göre farklı ve dikkat çekici bir renk, yazı tipi kullanmak ikincisi ise sitenin geneli ile uyumlu bir renk ve yazı tipi kullanmak. Bunlardan ikisi de denenmeli en çok kazandıran model bulunmalı bu da siteden siteye değişen bir durum, sitenin en sıcak noktalarını(çok bakılan, çok tıklanan) araştırın, belirleyin.

Reklam boyutu ve formatı olarak reklamverenlerin zengin içeriği daha çok kullandığı, reklamlarında daha çok kullandığı şekillder tercih edilmeli. Şu an için 300px kare, 336 geniş boyutlar en sık kullanılan biçimler. Özellikle video, görsel reklamların kullanıldığı biçimler de siteyi ziyaret eden kullanıcıların çok dikaktini çeken reklamlar oluyor. Ayrıca metin/bağlantı reklamları da Google araması yapan kullanıcının sık tıklayacağı reklam biçimlerinden biridir.

2007 de bir grafik koymuşuz sistem aynı, hemen yazabileceğim ve zaten çok bilinen şeyler bunlar, özetle Google Adsense/Adwords ağında herkes daha fazla kazanmak ister, reklamverenler paralarını çöpe atmazlar, zeki ve kurallara uyan hakkını alır şükür ki Google ABD şirketi son satır da bir özeleştiri olsun.

Herkese hayırlı işler.