WordPress 2.5 sürümü ile bildiğiniz gibi admin paneli kısmında çok radikal değişiklikler var, bu değişiklikler ve yeniliklerin sadece görsellik açısından olmadığını belirtmek isterim.
WordPress 2.5 sürümü yayınlandığında ve bu sürüme blogunuzu yükselttiğinizde göreceğiniz ve çok hoşunuza gidecek onlarca yeni fonksiyon var. Ben bu makalemi yazmak için bir süre WordPress geliştiricilerinin şurada hemen her gün yeniledikleri test versiyonları tek tek inceledim ve uzunca araştırıp testler yaptım.
Vaktimin pek fazla olmamasından dolayı kısaca yeni gelecek özelliklerden bahsedip bu incelemeyi bir kaç bölüm ile yazmayı düşünüyorum.
Admin paneli ana sayfası
WordPress 2.5 in admin ana sayfasında yenilik olarak ilk göze çarpan değişiklik gelen bağlantılar kısmının özelleştirilebilir olması, daha önceleri Technorati den aldığı gelen bağlantıları, 2.1 ve sonrası versiyonları ile birlikte Google blogsearch dan yapılması çoğumuzun hoşuna gitmemişti belki de. WordPress 2.5 sürümünde bu gelen bağlantılar kısmını kendi isteğimize göre çok basit bir şekilde değiştirmemiz mümkün olacak.
Bunun yanında aynı şekilde WordPress Geliştirme Blogu ve Diğer WordPress Haberleri başlıklı kısımlarıda isteğimize göre değiştirmemiz yani istediğimiz rss bağlantılarını eklememiz mümkün olacak. Ayrıca yine WordPress 2.5 admin panelinin ana sayfasında kullanıcılar, Eklentiler başlıklı bir kısımda da WordPress için geliştirilmiş popüler, yeni çıkmış ve yeni geliştirilmiş eklentilerden haberdar olacaklar.
Yazı yazma sayfası
WordPress 2.5 sürümünde en radikal ve belki de en hoşunuza gitmesi muhtemel değişikliklerden biri de yazı yazma kısmında sizi bekliyor, bu kısımda Add Media ( medya ekleme ) isimli yeni bir araçlar kısmı ile artık video, müzik vb. medyalarınızı başka hiç bir eklentiye ihtiyaç duymadan basitçe eklemeniz mümkün olacak.
Gelişmiş seçeneklerde ise Expert seçeneği ile yazılarınızın özetlerini istediğiniz gibi yazabilecek ve bu expertleri WordPress temalarınızda isteğinize göre kullanabileceksiniz. Benim WordPress 2.5 de en sevdiğim ve favorim olan özellik ise yine hiç bir eklentiye gerek duymaksızın yazılara ekleyeceğimiz etiketlerde bize daha önce blogumuzda var olan etiketlerden öneri yapması. Bu özellik gerçekten on numara olmuş.
Yine lightbox tarzı açılan pencereler ve yazı yazma kısmını fullscreen ( tam ekran ) yapabilmek de tadından yenmeyecek bir yenilik olmuş.
Admin panelindeki sekmeler
Bu yeni sürümle birlikte admin panelinde ( yönetim paneli ) yeni sekmelerle karşılaşacaksınız. Bunlardan en dikkat çekicisi "Media Library". Media Library de yüklediğiniz ve yükleyeceğiniz video, resim vb. dosyaları göreceksiniz ve bunların arasında arama yapabileceksiniz.
Yönet sekmesinde "Etiketler" isimli menüde etiketler ekleyip bunlar üzerinde basitçe her türlü düzenlemeyi yapabileceksiniz.
Admin panelinde hemen hemen her sekmede var olan arama seçeneği ile her şeyi arayıp bulmak artık çok basit olacak.
Settings // Ayarlar
Ayarlar kısmında en çok göze batan yenilik sanırım "Image sizes" ( Resim boyutu ) olacak. Image sizes ile yazılarınızda bulunan resimlerin küçük ve orta boyutlarını belirleyebileceksiniz. Bildiğiniz gibi daha önceleri yazılarınızı yazarken eklediğiniz resimlerin küçük resim boyutlarını siz belirleyemiyordunuz, bu seçenek ile bunu isteğinize göre belirlemeniz mümkün olacak.
Ayarlar da "Okuma" kısmında ise göreceğimiz bir yenilik avatarlarla ilgili. Bu belki bizim şu an için Türkiye’de kullanamayacağımız özellik olacak çünkü ülkemizde WordPress.com ve buna bağlı olan Gravatar.Com gibi bir dolu web sitesi engelli. Bu tümleşik avatar sistemi Gravatar hizmetini kullanacak ve yine dışarıdan eklenti kullanmaya gerek duymadan WordPress blogunuz da yorum yapan kişilerin Gravatar da bulunan avatarları görünecek. Bu özelliği istersek iptalde edebiliyoruz.
Ayarlarda "Çeşitli" adında olan bölümde "Yüklemeleri bu klasörde sakla" seçeneğine bağlı bir opsiyon daha konulmuş, bu opsiyon a yükleme yaptığınız yerin tam adresini girebiliyorsunuz böylece yazdığınız yazılara ekleyeceğiniz medyaların tam adresleri ile koyabileceksiniz, bu çoğumuz için pek önemli bir konu olmayacaktır ama işine yarayanlar olacaktır.
Yorumlar
Denetlenmeyi bekleyen yeni yorumların adedi admin panelinde bulunan Yorumlar sekmesinde belirecek, ve yorumlar sayfası daha bir kullanışlı şekilde sizleri karşılayacak.
Design // Görünümler editörü
Bu kısımda yenilik olarak göze en çok çarpan kısım tema editöründe stil şablonlarının diğer dosyalardan ayrılması, bu kullanıcıya daha bir kolaylık sunacak. Yine tema editöründe ilgili temanın ana sitil dosyasını farklı arka plan rengi ile vurgulanmış olarak göreceksiniz. Bileşenler (widgets) de ise çok farklı ve yeni geliştirilecek temalara daha geniş bir ortam sunan bir yenilik olacağını düşündüğüm sistem ile karşılaşacaksınız.
Burada bileşen uyumlu temalarda bulunacak birden fazla bileşen kısmını kolaylıkla kontrol edebileceksiniz.
Yine temalarda yukarıda ki ekran görüntüsünden de göreceğiniz gibi bilgi etiketlerine "Tags" isminde bir kısımda eklenrek bu temanın WordPress Themes dizini ile bağlantılanması sağlanmmış. WordPress tema geliştiricileri artık aşağıdaki örnekte göreceğiniz gibi yazacak sitil şablonlarına;
Theme Name: WordPress Default
Theme URI: http://wordpress.org/
Description: The default WordPress theme based on the famous Kubrick.
Version: 1.6
Author: Michael Heilemann
Author URI: http://binarybonsai.com/
Tags: blue, custom header, fixed width, two columns, widgets
Profiliniz ve Kişisel Tercihler
WordPress 2.5 de profil ve kişisel tercihler kısmında yenilik olarak, admin panelinin renk şemasını değiştirebilmeniz için bulunan yeni bir fonksiyon göreceksiniz. Ayrıca parola belirleme kısmında size daha güçlü bir parola oluşturmanız için bir öneri sunulacak. Bu fonksiyon üzerine yeni eklentiler ve belki de yeni renk şemaları üretilecektir zamanla.
Eklentiler
İşte WordPress 2.5 ile gelen ve son sürümlerle eklentilerin ve WordPress in kendisinin yeni çıkan versiyonlarınıı haber eden sistemin bir uzantısı olan fonksiyon ile karşı karşıyayız.
Bu fonksiyon blogunuzda var olan WordPress sürümünün ve eklentilerin sunucunun Ftp bilgilerini girerek otomatik olarak yapılması. Uzun zamandır WordPress kullanıcısı olduğum için çoğu arkadaşımızın sürekli yeni çıkan versiyonlara "yine mi abi yaa!" dediğini ve sürüm yükseltmekten illallah edip yakındığını biliyorum. İşte bu fonksiyon dertlere derman olacak otomatik sürüm yükseltme fonksiyonu.
Artık blogunuzun WordPress sürmünü ve eklentilerinizin yeni sürümleri otomatik olarak güncelleştirilebilecek.
Elbette gerekli bilgileri girip ilgili klasörlerin yazma izinlerini gerekli şekilde ayarmanız durumunda. Yeni versiyonu çıkmış eklentilerde "upgrade automatically" (henüz Türkçeye çevrilmedi Hasan çevirecektir) diye bir uyarı çıkacaktır ve bu uyarıya tıkladığınızda "FTP Connection Information" (Ftp bağlantı bilgileri) başlığında bir ekran ile karşılaşacaksınız. Buraya gerekli bilgileri yazdıktan sonra ilgili eklenti ve bundan sonraki güncellemesi olan eklentiler otomatik olarak güncellenecek.
Şimdilik WordPress 2.5 incelemem burada sona eriyor, bir sonraki makalemde WordPress 2.5 sürümü ile daha fazla haşır neşir olup diğer yenilik ve değişimleri, daha felsefik bir yaklaşımla SEO ve sunucu açısından getireceği artıları – eksileri yazmaya çalışacağım.
Afiyet olsun.
Ekran görüntüleri için [via]
“WordPress 2.5 ile gelecek olan yenilikler” için 29 yanıt
tek sıkıntım şuan kullandığım eklentiler yönünden
@bünyaz
ben şu ana kadarki tecrübelerimde henüz hiç bir eklenti de problem yaşamadım.
harika bir yazı olmuş 🙂 teşekkürler wolkanca
güzel bir inceleme gerçekten bilgi verici olmuş. fakat dikkatimi çeken şu oldu ki 2.5 sürümlerinin resimleri türkçe 2.5 in tr sürümü çıktı mı yav 🙂
bide bloggerdan wp ye yazılarımı aktarabilcegimiz bir özellık ekleseler eklentıde olur fark etmes 🙂 süper olurdu ozaman 🙂
çıksın, sonrasında eklentiler çalışsın anında geçicem şuna ya
bu güzel kaynak için binlerce teşekkür ederim wolkan..selametle
çok güzel ve açıklayıcı bir makale olmuş volkan abi emeğine sağlık.
nihayet bu gün yayınlandı son sürümü. umarım açıkları yine son kullanıcı üzerinde denenmiyordur. en son sürümde 1 gün içinde sürüm güncelleme çıkarmışlardı
benim anlamadığım bu konuları toplu olarak yada tek tek işaretleyip taşıma olanağı sağlanmışmı??
o tam bir rezalette??
merhaba. sitenizde bulunan resim plugin i hangisi acaba yukarı da bulunan 🙂
@mehmet can
flickr
sağolsunlar wordpress tr sayesinde hala bekliyoruz. 1 numara destek !!!
hocam eklentileri otomatik yapmak için ftp bilgilerini nereye giriyoruz? eklentide günccelle dedim bu yazı çıktı?
downloading update from http://downloads.wordpress.org/plugin/wp-contact-…
unpacking the update
could not create directory
@yusuf
"could not create directory" dediğine göre ftp de o klasöre yazamıyor, yani yazma izinlerini vermelisin "wp-content" ve "plugins" klasörlerine.
merhaba volkan yeni açtığımız wp için sizinki gibi bir yorum editörüne ihtiyacımız var normalde adminler yorumu yazdıktan sonra düzenle diyerek içinde bir çok özelliği olan bir editörle yorumlarına resim yada video kodları ekleyebiliyor.. bu üyelere açık değil..hatta yazı editöründeki biçok özelliği uygulama şansımız var.. ama önce yorumu yazıp düzenleden girmek gerekiyor.. bu özellikleri içeren bir yorum bölümünü tüm üyelere açabilirmiyiz yada düzenleden girdiğimiz bölümü yorum yazdığımız bölüme direkt olarak alabilirmiyiz… çok araştırdım belkide ne aradığımın tam olarak adını bilmediğimden bulamadım… en azından sizin burdaki yorum bölümü gibi birşey uygulayabilsek çok işimize yarardı..yardımcı olursanız çok sevinirim .. teşekkür ederim
…..nevbahar….
bu konuda kimse yardımcı olamayacak mı? bari bunu hangi isimle aramalıyım onu söyleyin… yoksa bunun için özel kodlama mı gerek..acemiyim işte soruyu bile komik soruyor olabilirim şu an 🙂
@nevbahar
merhaba,
istediğiniz metin düzenleme fonksiyonlarını şu eklenti ile yorum kısmına koyabiliyorsunuz fakat resim, video vs. gibi eklemeleri editörü yönetici harici ekleyemeiyor, onu aşmak için ise şu eklenti ile normal üyelerin rollerini değiştirmek için şu eklentiyi kulanabilirsiniz; .
deneyin başarılı olursanız ve bizimle paylaşırsanız seviniriz.
iyi çalışmalar.
@nevbahar
evet eklentiyi aktif ettikten sonra comment.php de görünmesini istediğiniz yere;
<code><?php if (function_exists('lmbbox_comment_quicktags_display' 😉 ) { lmbbox_comment_quicktags_display(); } ?></code>
yazın.
merhaba.. özür diliyorum tekrar…eklentiyi yükleyip aktif ettim fakat değişiklik yok acaba comment.php ye bir kod eklenmesi mi gerekiyordu eğer öyleyse o kodu bulamadım
diğer eklentilerim çalışıyor..bundan öncede rastgele yazılar ve smiley eklentilerini eklemiştim sorunsuz çalıştı.. ben bu kodu smileylerin altına ve üstüne bikaç yere denedim ..sanki kod yokmuş gibi davranıyor….belki bu eklenti bazı sürümlere uygun değildir diye düşündüm.. çok teşekkür ederim bir sürü zahmet verdim size de.. sağolun
malesef olmuyor..hiçbir yerden kod görünmüyor.. wp sürümüyle ilgili olabilir mi acaba 2.6.2
pardon 2.6.1 miş
@nevbahar
eklentinin ayarlarına da bakın admin panelinden, orada çeşitli ayarlar var.
temanızın comment.php dosyasını buraya yazın ben size nereye yukarıdaki kodu yazacağınızı belirteyim burada.
post_password)) { // if there's a password
if ($_cookie['wp-postpass_'. cookiehash] != $post->post_password) { // and it doesn't match the cookie
?>
bu yazı parola korumalı. yorumları görmek için parolayı girin.
<!– you can start editing here. –>
/ “”
<li id="comment-">
<cite></cite> diyor ki:
comment_approved == '0'😉 : ?>
yorumunuz denetim için bekliyor.
comment_status) : ?>
<!– if comments are open, but there are no comments. –>
<!– if comments are closed. –>
comment_status) : ?>
yorum yap
yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
<form action="/wp-comments-post.php" method="post" id="commentform">
*****sizin kod yukardaki****
olarak giriş yapılmış. çıkış »
<input type="text" name="author" id="author" value="" size="22" tabindex="1" />
isim
<input type="text" name="email" id="email" value="" size="22" tabindex="2" />
e-posta (yayınlanmayacak)
<input type="text" name="url" id="url" value="" size="22" tabindex="3" />
websiteniz
<!–<strong>xhtml: kullanılabilir etiketler: –>
<input type="hidden" name="comment_post_id" value="" />
id); ?>
buraya ekleyince değişti malesef böyle değildi
<!–xhtml: kullanılabilir etiketler: –> yazan yerin üzerine veya altına yukarıda yazdığım kodeu yazın eklentiyi etkinleştirdikten sonra eklentinin adı lmbbox comment quicktags bu arada.
kolay gelsin.
slm.hocam blogunda wordpressle ilgili özellikle 2.5 le ilgili yazdıklarını okudum. ben wp. 2.5.8 ile bir video temasıyla bir site yaptım site tıkır tıkır çalışıyor. ama üyelerin siteye tıpkı admin gibi video sitelerinden embed koduyla video ve bu video için uzak adresli bir resim eklemelerini sağlayamıyorum.konu hakkında bir bilgi verirmisn hocam wordpresste üyeler nasıl embed koduyla video ve resim ekler…slm…
merihdogan bunun için birka fonksiyona ihtiyaç var yorumlara resim ve video ekleyebilme sçenekleri. ileeri düzey bir bilgi ben burada yazamama ama profesyonel bir iş ise bana iletişim sayfasından ulaşırsanız çalışırız.