Kategoriler
Hayattan

Solcu müslümanlık

sol-muslumanElbette günümüzde solculuk ve sağcılık gibi sistemler tamamen iktisadi, ekenomik bir anlayıştan ibarettir, sol deyince akla marksizm ve komünist sistemler, sağ deyince de akla, kapitalist, liberal ve faşist sistemler gelir.

Bu sistemlerde islama en yakın hangisi diye sorarsanız tabii ki insanı en çok temel alan sistemdir derim ben, bu da herhalde kapitalizim değil sol ve hümanizmdir. Çünkü islam insanları sınıflara ayırmaz, hangi sınıftan olursa olsun bir sayar.

Fakat islam, esasta sol veya sağ düşünce ile alakası olmayan nevi şahsına münasır, ayrı bir düşünce sistemidir. İslam, kapitalizme katiyen hayır dediği gibi devlet eliti ve totaliter devlet yapısı üreten komünizme de onay vermez.

Sola yakın olsa da islami düşünceyi benimsemiş bir solcu sol görüşüne artık gerek duymaz, sağ için ise işler daha karışıktır ona hiç girmek istemem şimdi.

Sadede gelirsem, benim dünya görüşüme göre bir solcu sağcıdan daha müslümandır, ve islami düşünceyi benimsedikten sonra solcu kimliğine gerek duymayacaktır. Belki bu değişimden sonraki duruma “solcu müslümanlık” diyebilriz, solcu müslümanlık, Kur’an’da zulüm kavramı geçen tüm türlerle mücadeleyi savunur.

Yarından sonra olan Mevlit Kandili’niz mübarek olsun.

kurani-soldan-okumakKur’an’ı Soldan Okumak
Faruk Erginsoy
Güncel Yayıncılık
Dindarlıkla solculuk bağdaşabilir mi?
Solcular neden dinsiz olarak tanımlanıyor? Peki neden yeryüzünde ibadetini kendi dilinde yapamayan tek ulusuz? Kur’an’ın şifresi gerçekten var mı? Ya namaz. üç mü beş vakit mi? Ezan. bırakın Arapça okumayı, gerçekten İslamiyetin bir kuralı mı?
WOLKANCA

Volkan Yılmaz

Solcu müslümanlık başlıklı gönderi hakkında herhangi bir sorunuz varsa, sosyal medya butonları ile yorum ya da mesaj göndermekten çekinmeyin.

Solcu müslümanlıkiçin 14 yanıt

işte bu yazdıklarınızı herkese anlatabilsek yada herkes anlasa sorunlar çözülecek büyük çoğunlukla

"bir solcu sağcıdan daha müslümandır"
bu bana göre yanlış olmuş. çünkü din kişinin kendi özgür düşüncesine kalmış bir inançtır. bunu sağ veya sol diye ayıramayız.kişinin dinine bağlılığının siyasi görüşüylede alakası olmaz.sadece siyasi görüşün dine bakış açısı olur.

müslümanlıkta solculuk ve sağcılık dediğin gibi yoktur. hepimiz biliyoruz ki bu solculuk ve sağcılığın tek amacı insanları bölmekten başka bir şey değil..

volkan abi vallaha hiç aklım ermiyo bu işlere.sende yazmışsın ama anlamadım hala.hangisi daha iyi solculuk mu sağcılık mı?

beni asıl üzen ve üzerinde uzun uzun düşünmeye iten, yaşı kaç olursa olsun bir bireyin "ben hiçbir şey anlamadım. hangisi daha iyi solculuk mu sağcılık mı?" diye sorması oldu.

yaşamının hangi evresinde olursa olsun, bir kişinin bir başka kişiden siyasi anlamda "doğru"yu anlatmasını istemesi kadar "sakat" bir durum olamaz diye düşünüyorum. eğer siyasi anlamda ben kendi doğrularımı anlatacak olsaydım, bunlar sadece benim doğrularım olurdu ve etrafımda da sadece benim doğrularımdan oluşan bir yığın içinde yaşar dururdum. ama insan olmanın güzelliği; farklı fikirleri kendi beyninde eriterek doğruyu bulmaktır sanırım.

isterseniz "kitap okumuyoruz" deyin, isterseniz "işimiz gücümüz magazin, spor programları seyretmek" deyin, isterseniz suçu yönetimdekilere atın, değişmeyen bir gerçek var; o da hala başkalarından "kendi doğru" tanımlarının ne olduğunu anlatmalarını bekliyoruz.

sol görüşlü olmuş, sağ görüşlü olmuş farketmez. insanlar neyi nasıl seçeceklerini kendileri bulamadıkları sürece, yüzyıllar boyunca siyasi tartışmaların ortasında kalacağımız kesin.

sizlerin de mevlit kandili mübarek olsun…

oğuzhan aslan,
yazımın sadece iki kelimesini alarak yorum yapamazsın, komple okuyup öyle yorumlarsan sevinirim, yazımın bir diğer paragrafındaki şu cümleler size cevap vermiş zaten;

fakat islam, esasta sol veya sağ düşünce ile alakası olmayan nevi şahsına münasır, ayrı bir düşünce sistemidir. islam, kapitalizme katiyen hayır dediği gibi devlet eliti ve totaliter devlet yapısı üreten komünizme de onay vermez.

veridiski,
kardeşim sağcılık solculuk diye bir şey yok aslında, sağ ve sol sistemler var bunlar düşünce sistemleri tüm dünya için geçerli, araştırabilirsin. insanlar bunlardan birini seçmek zorunda değiller sadece dünya görüşleri hangi tarafa yakınsa onlara o tarafa yakın denebiliyor. iyisi kötüsü de yok ikisininde mantıklı fikirleri olduğu kadar gayet insanlık dışı iğrenç yönleri de yok değil.

burak erdem,
senin gibi düşünüyorum ben de fakat tüm insanlardan bu fazileti beklememiz gerçekten hiç gerçekçi ve mantıklı bir şey olmaz. dünya tarihinde hep böyle olmuş, bir elit kesim(bunun çeşitli isimleri var dünyada) var diğer halk bunların yönetiminde olmuş. acı gerçek ama malesef toptan bir aydınlanma, bilinçlenme hiç bir zaman olmayacak dünyada. dünya yuvarlak diyen insanı nasıl öldürdülerse bundan sonra da bu böyle devam edecek.
ayrıca siyaset hayatın her kısmında olan bir şeydir, sadece mecliste veya belli bir kurumda olan bir şey değildir, tü kaka ve korkutucu bir şey de değildir, siyasi görüşü ve duruşu olmayan insan bana göre aşık olmayan adam adam değildir gibi düzgün insan değildir.

ilginç bir deneme yapmışsın volkan bu yazınla. ancak bana elma ve armut hesabı gibi geldi. bir nevi dinin politikayla içiçe geçişini uygun gösteren bir yazı olmuş.

herşeyden önce din bireylerin özel hayatını düzenler ve ilgilendirir. oysa bahsettiğin tüm siyasi düşünceler, yönetim biçimleri, ideolojiler insan toplulukları için varolmuşlar. haa diyebilirsin ki ''din de toplulukların yaşantısını düzenliyor''. maalesef öyle… israil'de de öyle, abd'de de öyle türkiye'de de öyle… fakat optimal olanı böyle değil. hatta kendini modern, laik, müslüman diye tanımlayanlar da (ki bu bir devlet ideolojisi oldu 70 yıldır) her fırsatta ''din allah ve kul arasında'' diye de modern toplum ile dini barıştırma uğraşısı içinde oldular.

politika bir bilim olarak kabul ediliyor. ancak bu lafımı alırken lütfen türkiye'nin politikadan bugün anlaşılandan farklı birşey düşünmeye çalışalım.

kapitalizm, sosyalizm, komünizm ve liberalizm hepsi bugün elle tutup gözle görebileceğimiz, ölçebileceğimiz, teste tabi tutabileceğimiz kavramlar. din ise bundan yoksun. din yalnızca bir inançtan ibarettir. inanıyorsan vardır, inanmıyorsan yoktur. oysa kapitalizm ve komünizm in varlığı, eksikliği, fazlalığı bugün çok net olarak tartışılabilir.

din ile bu kavramların günlük pratik hayatımızda biraraya gelmesi büyük yanılgı. yanılgının da ötesinde tehlike…

bu arada;

blogun yeni tasarımı daha göze hoş geliyor. fakat şu yorumu yazma süremde en azından sayfa 4-5 kere refresh oldu galiba. bu biraz sinir bozucu… birisi kaç hitin var diye sormuştu. hit yerine tekil ziyaretçi daha önemli değil mi? ben bu hite verilen önemi pipiyi uzun göstermek için testislerin altından itibaren ölçmeye benzetiyorum. yanıltıcıdır yani… senin ''blog guru'' olarak görüşlerini öğrenmek isterim

5posta ben gerçekçi bir insanım, var olanın üzerine düşüncemi belirttim ideal olan üzerine değil. insanlık tarihinde belki de hiçbir dönemde dinler ile siyasi akımlar, devlet yönetimleri ile ayrı olmadı gerçekli budur.

şimdi ülkemizde atatürk'e dayandırıp laiklik gibi acayip şeyler söyleniyor diye ülkedeki insanların demokratik haklarını kullanırken tıpkı kömür vereni düşünür gibi kendi dini görüşleri yönünde kullanamaz diye birşey söz konusu olamaz, zaten bunu da yaşıyoruz herhalde.

" inanan müslüman için din sadece kendi yaşamını değil yaşadığı toplumada fazilet vermeli " bu da var, bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılık islam da yok. kuran insanın, toplumların yaşamlarını düzenler elbette 600 yıl tüm dünyaya hükmetmiş osmanlı, ondan önce romalılar, ve en son amerika, bunların bir inanç sistemi tarafından düzenlendiği bir gerçekken, neden biz toplumumuzu dinsizleştirmeye çalışalım ya da buna izin verelim?

müslüman müslümandır, ılımı, moderni şusu busu yok, ben yazımda demek istediğim temel mevzu, sol düşünceden olan insanların henüz islami düşünce ile tanışmamışlar ve tanıştıklarında sol düşüncelerini bir kenara bırakabilir fikirlerinde hiç bir değişiklik olmadan yolarına devam edebilirler, yani sol görüşlüler aslında islama sağcılardan daha yakınlar diyorum. islamın savunduğu değerler ile sol görüşlülerin savundukları humanist değerler, sağ görüşlülerin kapitalist ve faşit değerlerinden daha çok örtüştüğünü belirttim. ve buna da solcu müslümanlık diye bir başlık atmışım onu da kitaptan esinlendim.

politika gibi islam'ında bir bilim dalı, fikirsel bir yönü, felsefesi olduğunu sanırım ilahiyat fakulteleri nin vb. yapılar olması cevaplıyor, ama yazımda da belirttiğim gibi islam ap ayrı bir dünya görüşüdür ve bir başka akımın altına veya sütüne giremez.

inanan insanlar için islamın elle tutulur bilim, ilim, kanun kitabı kurandır ve içinde yaşama dair "herşey" vardır, hatta öyle ki bin yıldan fazla önce allahın kelamı olan kuran da hala bilim adamlarının bile açıklayamadığı durumlar vardır, onu bırakın zaten her ayeti için yüzlerce sayfa kitap bile yazılabilir, allah herkese kuranı okumak nasip etsin. fakat inanmayan insan için bunlar bir anlam ifade etmez elbette. ve zaten inanmayanlar için benim yazdıklarımında bir anlamı yok, yani tartışmaya gerek yok. "din yalnızca bir inançtan ibarettir. inanıyorsan vardır, inanmıyorsan yoktur." dediğin kısımda bu tartışma devam etmez benim tarafımda, biter. malesef.

bu blogun tekil minimum 15bin ziyaretcisi var(maşallah de)
10 dakika da bir yorum yazarsan bırak da yenilesin sayfayı 🙂 280000 saniye sonra yeniler bu kadar saniye br şeyi düşünüp de kimse yazmıyor senin gibi bu yüzden yenilendiğinden habersizler. ana sayfadaki sanırım 190000 de yeniliyor. lakin sanırım yenilemesi yenilememesi bu blogun taşaklı olduğu gerçeğine etki etmiyor nacizane bilgi sahibi isem bu konularda tanımım budur.

cevabında fikirbirliği yaptığım ender noktalardan biri de ''müslüman müslümandır, ılımı, moderni şusu busu yok'' cümlesi.

tüm yüreğimle katılıyorum. maalesef içinde yasadığımız toplum 11 ay içki içip, zinaya meğil yapan ancak ramazan gelince oruç tutan insanların çoğunlukta olduğu bir toplum.

ya 12 ay iç, zina yap, ya da 12 ay müslüman gibi yaşa. insanların ruhsal huzursuzlukları ve çelişkileri de buradan kaynaklanıyor.

yalnız benim bir önceki yorumumda ''ılımlı, modern müslüman'' tabiri ile belirtmek istediğim (ve hoşgörmediğim) devlet ideolojisi şekliyle müslüman türk tanımıdır.

şurada da haklısın ki islam yalnızca bireylerin değil tüm toplumu idare etme, yola koyma isteği güder. yani sözde laik sistemin ''herkesin dini kendine'' söylemi günlük hayatta etkisiz kalan bir söylemdir. bu görüş, demokratik, çoğulcu, hoşgörülü bir toplumun en önemli unsuru olması gerekirken sırf islam değil hristiyanlıkta da olduğu gibi din toplumu kontrol etmek ister, ''benim dinim herkese'' ideolojisi ile hareket eder.

maalesef çağdaş bir toplumda böyle hareketin yeri olmaması gerekirken görülen o ki sırf türkiye değil tüm dünya bir muhafazakarlığa doğru gitmekte.

dünyanın en kana susamış devletleri israil ve abd din devletleri iken ve varoluşlarını kutsal kitaba dayandıran liderlere sahipken, türkiye abd'nin de önünde nüfus oranı en fazla yaratılış teorisine inan ülkelerin başında geliyor. yani bizim halk yapımız abd, israil ile benzerlik gösteriyor.

diyorsun ki;

“inanan müslüman için din sadece kendi yaşamını değil yaşadığı toplumada fazilet vermeli”

ya toplumun bir kesimi o fazileti almak istemiyorsa? ya o fazilet eşcinselleri ve inkarcıları ilkönce uyarma, düzelmedikleri taktirde yoketme yoluna izin veriyorsa?

cevapları bilinen sorular bunlar…

evet… ilahiyat fakülteleri var. din toplumsal ve sosyolojik bir olay. milyarlarca insanın inancını inceleyip değerlendirmek ve bilgi vermek açısından da gerekli.

ama izlediği şeyin bilimsel olduğunu iddia etmek? kusura bakmayın, biliyorum sizlerin çoğu adem ve havva'ya inanıyorsunuz.

ben inanmaktan öte bilmek istiyorum. suyun hidrojen ve oksijen bileşimini biliyoruz. adem ve havva hakkında ise bilimsel olarka hiçbirşey bilmiyoruz. kutsal kitaplarda yazan şeyler var. bilimsel bilgi diye sunulamaz. bir inanç.. adı üzerinde…

inanca saygı duyalım. ama bilmek ile inanmanın ayrımına varmamız gerekiyor.

yok canım taşşaklı blog.. dediğin gibi bazen çenem düşüyor, uzun yazıyorum. o halde sayfanın refresh yapması normal diyorsun. peki tamam…

bu arada farkettim, açıkcası biraz konudan uzaklaşmışım son yorumumda. peki, offline düşünüp 30 saniyede yorumu yazıp bitireceğim. ben de biliyorum bu konularda tartışma esasen yersiz. fakat inan bana çok garip geliyor havva ve adem'e inanan insanların olması. herhalde bu düşünceye daha çok alışmam gerekecek. kabullenmek demiyorum, alışmak…

varsa bizim gibilere bu toplumda yer, onu bilemiyorum şimdilik…

en azından ülkemizdeki solcu kavramı, marksist yaklaşıma daha yakın, komünizm ile daha içli dışlı gözükmekte. sosyalizm ile islamı ayıran en önemli duvar ise, şüphesiz ki komünizmin dinleri bir afyon olarak görmesidir.

ayrıca, kendi ideolojiniz her ne olursa olsun, kesin konuşma hakkını size kimse vermez. lütfen yazılarınızda da etik kurallara uyunuz.

wala cok doğru şeyler yazmışsınız bende solcuları tutuyorum size cok katılıyorum ama islamı da solculuğu da bırakmak istemiorum solcular tarafsızdır dewrim solculuktur

müslümanın sağcısı-solcusu olmaz.. müslüman müslümandir..
küfür tek millettir…

sevgili insanlar ben trabzonlu dinlere ve mesheplere toplumumuzun geneli gibi ilgisiz olmayan yani burada yazacaklarımın dıkkate alınabileceği bir kişi olarak kendimi görüyorum doslarım islami ve laik sisteme tabi okullarda azda olsa eğitim aldım 40 yaştayım şu an atalarım müslüman olduğu için deyil hak ve batıl diye tabir edilen birçok dini azda olsa inceledıkten sonra islamın doğruluğunu tespit ederek islam olmakta sabit kaldım solcuların müslümanlıklarına yapabilecegim yorumum şudurki türkiyedeki solcuların yaşam tarzını doğru bir islamla bağdaştırmak pek mümkün deyil bana göre bunu söylerken sağ siyasi düşüncedeki insanlarımız tam olarak islam toplumu olabilmişlermi tabii ki hayır ispatıda bana göre şudurki eyer türkiyedeki büyük çoğunluk gerçekten islam toplumu olabilse zaten tüm ülke vatandaşlarımızın tam bir islami anlayışta olmamaması mümkün olmazdı gerçek islam olan kişi onu gören islam olmayan kişileri güneşin dünyaya hayat verdiği gibi tambir islami kişide cevresini islamın nuruyla nurlandıramıyorsa o kışinin islam olmasında eksiklik var olduğu inancındayım sevgili arkadaşlarben mesela budıst olanlarında buda diye dıkkıp tapındıkları heykelin aslında bizimde ınandığımız yaratıcımız olan allahı tasfır etıklerını düşünüyorum islam dininde allahı herhangi birşekil veya durumda düşünmek yasaklanmıştır bu düşüncemi dayandırdığım nokta şudur sevdiğim bir alevi mezhebındeki bir arkadaşım kendısını hiç bir dıne mezhebe yaratıcıya ınanmadığını genelde telaffuz ederdi bir gün geldi bana şöyle dedi ben inanmıyorum falan diyorumya dedi meyersem inanıyomuşum nedenini sorduğumda dediki tehlike anında allahtan yardım istedim birkaçdefa oldu bu ondan dolayı söylüyorum arkadaşlar inanmak duygusu insanın fıtratında var bu nedenle insanların inançsız olma ihtimalleri yok bana göre hem zaten ateizmin savunucusu birkaçyıl evvel kanadada 50 yıllık araştırmalarımız sonunda maalisef tanrının yokluğunu ispat edemedik taraftarlarımızdan özür diliyoruz diye açıklama yapmıştı islam dini insana inanmama hürriyeti vermiştir allahımız femen şaae vel yü min vemen şaae fel yekfur ayatıyle ister düşün iman et ister düşün inkar et ama sakın bu ayetı yanlış yorumlama hatasına düşmeyiniz zira inkara gidenlerin sonunun cehennem olduğuda kuran ve diyer bozulmamış hak kıtaplarda defaatle anlatılmıştır yazımla sizlerin düşünce pınarlarınıza bir katkı sağlabildimse kendimi mutlu sayıyor tüm yazımı okuyanları saygı sevgi ve temiz duygularla selamlıyorum ishak yeşilbağ