İsrail’in Türk ve 20 den fazla başka ülke vatandaşının bulunduğu, Gazze’ye yardım götüren gemileri uluslararası sularda askerleri ile basıp, insanları öldürüp esir almasından sonra dünya “Siber Savaş” yani internet üzerinden sivil veya devlet güçlerinin, sivil insiyatif ile veya devlet yönetiminde savaşını gündeme getirdi.
Önümüzdeki günlerde internette daha fazla gariplikler ve ilginç olaylarla karşılaşmamız olası, özellikle bu işler için tabiri caiz ise taşeron internet korsanları da kullanılırsa ki bunlar ellerinde siber güçler de olsa devletlerin, gizli servislerin tekliflerine hayır deme seçeneği olmayan gruplardır o vakit işte tam anlamıyla “hasarı büyük” olaylar yaşanabilir.
Duygusal yani milliyetçi, idealist vb. hacker grupları daha ilk günden önemsiz ve hasarsız girişimlerde bulundular fakat bunlar devede kulak. Filde hortum yani “büyük hasarlı siber saldırılar” çok farklıdır. Burada önemli olan hasar ölçüsünü doğru değerlendirmek, hasar ölçüsü sadece maddi değil, hatta maddi hasardan daha da çok halk üzerinde manevi hasar, negatif enformasyon, huzursuzluk, korku, belirsizlik gibi duygular yaratmak hedef ülkede hükümetin düşmesine kadar gidecek bir sürece hizmet eder(bknz:Deniz Baykal).
Ülke içerisinde resmi/gayriresmi kurumların işleyişlerini aksatmak
Bu saldırı çeşidin de amaç düşman ülke vatandaşlarının hizmet aldığı devlet kurumlarının web üzerindeki işleyişlerini aksatarak ülke halıkı üzerinde bezginlik, korku salmak, propoganda yapmaktır. Örnek bir bankanın, bir resmi kurumun, borsanın web sitesini sadece 1 gün bile etkisiz hale getirilse bu yeterlidir. Sonucu hem maddi hem de manevi olacaktır.
Minik girişimlerle huzursuluk vermek
Bu saldırı biçimi aslında her zaman sık şekilde yapılır fakat kritik dönemlerde ülke halkında etkisi büyüktür. Amaç ülke halkının memnuniyetsizliğini ortaya çıkarmak ve bu hava ile muhalif veya aşırı radikal grupları güçlendirmek.
Enformasyon saldırısı
Bu saldırı biçimi sistemli bir şekilde internette düşman ülke içi ve düşman ülke dışı tüm dünyada çok kullanılan sitelere hedef ülke aleyhinde üretilen bilgidir. Üretilen bilgi internet üzerinde barınabilen her türlü içerik olabilir, girişimler hedef sitede bu bilgilerin diğer bilgilerden daha belirgin olarak görülmesini sağlamaktır.
Askeri saldırılar
Bu saldırı biçimi tamamen askeri kuvvetlere yapılır, sonrasında yapılacak gerçek bir operasyon öncesi(sıcak savaş, klasik savaş, çeşitli gizli servis operasyonları) hedefi, düşmanı savunmasız veya zor durumda bırakma amacı güder. Çoğunlukla biz sıradan insanlar bunu bilmeyiz çünkü gizlilik esastır, günümüzde savaş teriminin can alıcı noktası budur.
Birkaç siber savaş çeşidine değinmiş olduk, şunu bilmeliyiz ki savaşın siberi de diğer klasik savaş kadar hatta daha çok “gerçekten kötüdür”.
Siber savaşa en belirgin örneği 2007 yılında Rusya’nın Estonya’ya saldırısıydı. Ruslar Estonya da 13 gün boyunca yaşamı tam anlamı ile felç ettiler. Daha falza bilgi için Google araması yapın fakat lütfen gördüğünüz her bilgiye “inanmayın”.
Son olarak şu bilgiyi verelim, ülkemiz siber saldırı gücü açısından(özellikle botnet, zombi bilgisayarlar vb.) hatrı sayılır bir seviyede fakat bu güç tamamen dağınık durumda reklamda dediği gibi kontrolsüz güç güç değildir.