Kategoriler
Internet

SEO Arama Motoru Optimizasyonu hakkında

Yazar: Kamil Sevi/Okur İlanları

Bilinmesi gereken en iyi 10 SEO yöntemi

Merhaba. Sizlere SEO konusunda birkaç basit yöntemden bahsedeceğim. Basit ama gerekli bir konuları yazacagım sizlere. SEOnun ne oldugunu herkes bilir ama bu arama motoru algoritması sürekli gelişip, değiştiğinden dolayı SEO yöntemleri durmadan değişir, bazı SEO cular veya site sahipleri karamsarlık yaşayabilir ama SEO nun da bilindik ve kesin sabit yöntemleri her zaman vardır. Ne kadar değişirse değişsin sabit yöntemlerden ne Google ne de Webmasterlar vazgeçebilir.

SEO Google Ayakkabi

Şimdi ben sizlere bilindik yöntemlerden bahsedeceğim.

    Siteniz için başarılı bir SEO çalışması yapmak için mutlak gerekli kurallar vardır ve ben bunları size şimdi sırasıyla bahsedeyim.

  1. Eğer sitenizde resim ve flash tasarımlar varsa standartlara uygun olarak alt etiketleri ve diğer gerekli bilgileri eklemeniz yeterli olacaktır.
  2. Eğer siteleriniz yol haritası yoksa hemen kurmanızı tavsiye ederim. Yol haritası derken Sitemap(site haritası) olayından bahsediyorum. Sitemap bir nevi siteler için yol haritasıdır ve Google amcaya yol gösterici özelliğe sahiptir. Kurmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
  3. Diğer bir yol gösterici ise robots.txt dosyasıdır. Sitenizin ana dizininde olması gereken Robots dosyasınıda eklemeyi unutmayın. Robots.txt sitenizin neresinin indexlenmesi gerektiğini neresinin görünmemesini istiyorsa Googleye bu konuda yol gösterir.
  4. Google bir siteye geldiği zaman ya da uğradıgı zaman sitenin hızınada önem verir, bir an önce indexleyip gitmek ister, bu yüzden sitenizin hızı yüksek olması gerekiyor. Speed testinde sitenizin hızı en az 70-75 üzeri olması gerekiyor.
  5. Her zaman üzerinde durduğumuz konu “kral içerik” yani “benzersiz içerik” sahibi olmanız gerekiyor. Yazılarınızın özgün olmasına dikkat edin, çalıntı, alıntı konulardan uzak durmaya çalışın. Yine de alıntı konu olsun diyorsanız özgün yazıdan fazla olmamalıdır ve o konu içerisinde de farklı cümleler kullanın.
  6. Google açısından değerli sitelerden linkler almaya çalışın. Google acısında değerli site demek Pagerank değeri yüksek sitelerdir. Bu tür sitelerden linkler almaya çalışın.
  7. Websitenizde güncelliğe önem verin. Sitenizle aranızdaki uzaklık fazla olmasın. Günde Haftada bir konu yazmaya çalışın. Güncellik herzaman Google açısından önemlidir. Sitenizle ayrılığınızın süresi 30 gün geçmesin.
  8. Siteniz için reklamlar vermeye çalışın. Tanıtım yazıları Adwords vb. reklamları kullanın. Tanıtım için küçük maddi kayıplarınız olabilir ama ileriki zamanlarda sizler için bir avantaj olabilir, fazlasıyla kazanma şansınız olur.
  9. Siteniz için başka sitelerde yorumlar bırakın. Konuları takip edin sitenize uyan konuların altına kesinlikle yorumlar bırakın, sakın ola sitenizin içeriği ile farklı konular altına sakın ola yorumlar bırakmayın ters tepki doğabilir.
  10. Son günlerin trendi olan sosyal ağlarla iç içe olun. Siteniz için sayfalar oluşturun. Konularınızı sitenizi sosyal ağlarda paylaşın ve linklerini paylaşın. Diğer sosyal ağ kullanıcıları sitenizde yönlendirmeler yapmaya çalışın.

Hacklink

Öncelikle hacklink işine girmemenizi söyleyeyim çünkü Google fark ederse direk Panda ile cezalandırır. Hacklink BlackHat SEO yönteminden biridir.Hacklink yapan kişi PageRank ve TrustRank değeri yüksek siteyi hackleyerek anasayfasına diğer kullanıcıların göremeyeceği bir yere link yerleştirir. Bu işlemi linki divler içine alarak yapabilir. Link rengini arkaplan rengi ile aynı yapar ve fontuta küçük tutar. Böylece hacklediği siteden kendi sitesine link verir.Neden böyle oluyor derseniz sitenin gerçek sahibi siteyi tekrar eline aldığında bu linki fark etmemesi içindir.

Sitemde Hacklink Varmı?

Bunu kontrol etmenin en kolay yolu sitenizi açtıktan sonra sağ tıklayıp kaynağı göster diyerek link çıkışlarını kontrol etmenizdir. Zararlı ve sizin vermediğiniz bir link varsa kaldırırsınız.

Hacklinkten Nasıl Korunurum?

Öncelikle güvenli bir hosting firması seçmelisiniz. Çünkü ucuz hosting sahipleri kendi sitelerine sizin sitenizi kullanarak link verebilir. Ayrıca ucuz hostingde sunucu güvenlik önlemi çok düşüktür.Hacklenme riskiniz çok yüksektir. Yeni bir hosting aldığınızda ilk olarak ftp hesabındaki kullanıcı adı ve şifrenizi değiştirebilirsiniz.

Para ile Aldığım Linkin Hacklink Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Linki satın alacağınız kişiye linki nereye koyacağını sorabilirsiniz.Yada site ile ilgili bir kaç soru sorarak sahibi olup olmadığını öğrenebilirsiniz. En güvenli yollardan biri ise adını soyadını öğrenerek who is sorgulamasında alana dını satın alan kişiyle aynı kişi olup olmadığına bakabilirsiniz.

Pagerank Yükseltme Yolları

Pagerank bildiğiniz gibi Google arama motorunun sitenize biçtiği bir değerdir, bu değerler 10 üzerinden verilmektedir. Bundan dolayı pagerank’ı yüksek siteler kaliteli ve önemli siteler olarak gösterilmektedir. Bir çok webmaster sitesinin pagerank değerini yükseltmek için yollar aramaktadır. Pagerank değer yükseltmenin yolu tabii ki backlink almakta yatıyor. Backlink alımları sayesinde sitenizin pagerank değerini yükseltebiliyorsunuz.

Backlink alırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunların başında gelense, backlink alacağınız sitenin Pagerank değerinin yüksek olması önemlidir. Yani pr0 10 siteden link alacağınıza. 1 adet pr4 siteden link almanız daha mantıklıdır. Backlink alırken her zaman pr’si yüksek sitelerden link almanız gerekiyor.

Backlink alımında yanlış yapılan en büyük şeylerden birisiyse, link alacağınız sitenin içeriği. Backlink alımında link alacağınız sitenin içeriği, sizin sitenizle aynı olması çok önem taşır. Yani bir mp3 siteniz mevcut ise. Siz 5 tane pr5 makale sitesinden link alacağınıza. 1 adet mp3 sitesinden veya klip izleme sitesinden pr5 link almanız daha yararlı olacaktır. Yani link alacağınız sitenin içeriği sizinki ile uyuşmalıdır.

Yeni açılan sitelere backlink alımları zarar vermektedir. Siteniz açıldıktan en erken 3-4 ay sonra link alımı yapınız. Daha erken yapılan sitelerin Google sıralamasında ters teperek gerilere düştüğü tastiklenmiştir.

Ip konusuna değineceğim. Aynı ip üzerinden 10 link almanız çok yararlı olmayacaktır. Ondan dolayı farklı ip’ler üzerinde barınan sitelerden link almaya dikkat ediniz.

Arama Motorlarının Sevmediği İşler

Arama motorları bazı web sitelerini sevmez bunların çeşitleri oldukca fazladır. Özellikle SEO adına yapılan saçma sapan hareketler aslında bu sitelerin değerini düşürmekte ve arama motorlarında gerilerie düşmektedirler. Peki nedir bu saçma SEO teknikleri?

Olamayan içeriklerin web sayfalarında yer alması

olmayan bir içeriği web sitenize koymanız sizi çok zor durumda bırakabilir hatta arama motorları tarafından cezanldırılmanıza neden olabilir SEO adına yapılan en büyük saçmalık ise olmayan bir içeriği web sitenize koymanız.

Örnek vermek gerekirse; “Kurtlar Vadisi Dizisi 150. bölüm izle” bu henüz yer yüzünde yer alamayan bir uygulama olarak değerlendilebilir. Bu sahtekarlıklar yüzünden SandBox cezası alan çok web sitesi var konu başlığı var ancak konunun içerisinde içerik yok sadece koskaca bir etiket trafiği dizinin adı ve dizinin oyuncularının bulunduğu fake bir sayfa.

Bunu yapmak yerine dizi hakkında detaylı bir makale yazılabilir, dizinin oyuncularının ve senaristinin kısa biyografileri yer alabilir yukarıdaki konu başlığı örneği yerine “Kurtlar Vadisi Dizisi Yeniden Başlıyor işte 147. bölüm” olarak seçilebilir.

İçeriğe ait olmayan bilgiler vermek

İçeriğe ait olmayan bilgiler vermekte arama motorları tarafından reddedilen bir durumdur, eğer ciddi anlamda prestij istiyorsanız mutlaka yazdığınız konuya hakim olabilmelisiniz.

Etiket yoğunluğu ve anahtar kelimeler

Her ne kadar anahtar kelimeler arama motoru Google tarafından devre dışı bırakılmış olsada içeriğe uygun anahtar kelimeler belirlemelisiniz. Etiketler ise blogların can damarı konumunda zaman zaman yer alabilirler belirlediğiniz etiketler mutlaka içeriğe uygun ve maksimum 10 adet olmalı.

Kopya içerikten nefret ederler

Arama motorları Web 2.0 dan Web 3.0 a geçiş döneminde büyük rol oynacak araçlardır. Kopya içerik yapabileceğiniz en son hareket olmalı. Zorunlu olarak o yazıyı paylaşmak istiyorsanız da mutlaka alt kısmına içeriği aldığınız sitenin linkini koymak zorundasınız. İşte bu süreçten sonra arama motorları sizi daha çok seveceklerdir.

Black Hat SEO Nedir Nasıl Yapılır

Black Hat SEO illegal yöntemler kullanarak Arama Motoru sonuçlarına(SERP) etki etme amaçlı çalışmalardır. Normal SEO çalışmasının aksine Black Hat SEO’da bol spam, blog yorumlama, sahte forum profilleri, toplu mail gönderimi, Facebook ve diğer sosyal ağlarda fake profiller, kısa zamanlarda aşırı link + pr yüksek sitelerden parayla link satın alma gibi birçok yöntemler mevcut.

    Bu yöntemleri İngilizce adlarıyla değilde güzel Türkçemizle anlatmaya çalışayım.

  1. Gizli kelime:
    Web sayfasında arka plan renginde küçük fontlarla anahtar kelime yerleştirmek.
  2. Aşırı Anahtar kelime Kullanımı:
    Meta etiketlerinde (description-keywords) çok fazla gereksiz kelime kullanmak.
  3. Resim Açıklamaları:
    İçerikteki resimlerin alt taglarında çok uzun kelimler kullanmak.
  4. Siteyi aşırı ping ve arama motorlarına eklemek: Siteyi sürekli Arama Motorlarına eklemek ve yeni içerik olmamasına rağmen ping atarak bot çağırma eylemidir ki neden yapılır anlam veremem.
  5. Bloglara yorum:
    Bloglara yardımcı programlar ya da elle konuyla alakasız ya da rastgele “thanks, güzel paylaşım, çok güzel makale” gibi yorumlar eklemek.
  6. Forum Profil:
    Forum sayfalarına üye olarak forumda paylaşım yapmanın aksine sadece profildeki imzadan backlink alma uğruna yapılan işlem. Bunlar ve daha yapılabilecek birçok teknik Black Hat SEO’da mevcut.
  7. Black Hat SEO’yla ilgilenen ve paylaşımlarda bulunan Siyah şapkalı.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Backlink Kazanma Teknikleri

Arkadaşlar sizlerde benim gibi birçok forumda ve bloglarda konular okuyorsunuzdur veya forumlarda link satan arkadaşları görüyorsunuzdur. En önemli nokta burası, forumda arkadaş link satıyor diyor ki Pr5 siteden link satılır. Hımm ne demek oluyor bu adamın sitesinin Pr değeri yüksek ve Pr Değeri yüksek sitelerden link almış. Bizim amacımız bu arkadaşın aldığı Yüksek Pr’li siteleri bulmak.

Link satan arkadaşın sitesinin ismi http://www.wolkanca.kom, Hedef sitemiz bulduk şimdi backlinklerine bakmaya geldi. http://www.wolkanca.kom/prtools/pr_predict.php?les=http://www.wolkanca.kom siz oraya hedef seçtiğiniz sitenin ismini yazıyorsunuz, ben Kendi sitemi yazdığım için siz hedef siteyi yazmanız uygun olur. Hemen site taramasını yapıyor ve buluyor, Pr değerlerinide gösteriyor. Sizin şimdi tek yapcanız Pr değeri yüksek sitelere tıklayarak yorum yapmak kalıyor.

SEO İçin Hosting Seçiminin Önemi

Webhosting nedir herkes bilir. Peki Bu Webhostingin sıralamada önemi var mı. Elbette oldukça fazla etkisi var bundan emin olabilirsiniz. Hemen konuya geçmek istiyorum.

    Alt başlıklar halinde webhosting SEO açısından öneminden bahsedelim.

  • Paylaşılan ip adresi:

    Tek bir ipden bahsediyorum burada, şöyle düşünün arkadaşlar bir evde yaşıyorsunuz ama bu ec ortak bir ev evin içinde birden fazla kişi yaşıyor bu durumda ne olur evde istediklerinizi yapamazsınız evi düzenleyemez yapamaz gerekli eksiklikleri yaparken önünüze engeller çıkabilir. İşte böyle durumlarda kalmamak için hosting şirketinizden tek ip isteyin, sadece sizin siteniz tek ipde kalsın, o ipde başka siteler olmasın. Tek ip olması ayrıca sitenizin güvenliği içinde önemlidir, aynı ipde birden fazla site olduğu zaman hacklenme durumunuzda ortaya çıkar, aynı ipdeki başka bir sitede açık olabilir ve sizin sitenize geçiş yaparak sitenizi yıkabilirler. Zamanında Google tek ipnin öneminden bahsetmişti, tek ipde olan siteler herzaman bizim için önceliktedir diye birçok SEO cu da buna hosting SEO derler.

  • Sunucu ayarı:

    Sitenizin sunucusu kesinlikle çok kalabalık veri merkezlerinde(datacenter) bulunmamaları gerekir(Dreamhost, Sadecehosting) aksi taktirde veri merkezinin kalabalık olmaması nedeniyle sitenize Google girmeyebilir. Ayrıca yogunluk nedeniylede siteniz gerileyebilir. Sunucunuzdaki sitelerinde kaliteli olması gerekir. Yoğun sunucuları Google herzaman fakir veri merkezi olarak görür ve Google tarafından bir alt taramaya bırakılırlar.

  • Veri merkezinin bulunduğu yer:

    Eğer siteniz Türkiye üzerinde hit sağlıyorsa ve Türkçe bir dil kullanıyorsa siz gidip lokasyon olarak yurtdışı seçimi yapıyorsanız bu sizin zararlıdır. Lokasyon olarak Almanya olup siz Türkçe içerik barındırıyorsanız Google ister istemez sitede Almanca konular görmek ister, bunları görmediği zaman sitenizde gerilemeye neden olursunuz.

  • Sunucu performansı:

    Sunucunuz ne kadar kaliteli ise o kadar hızlı taranır ve sitenizi istediğiniz kelimede üst sıralara taşımanızı sağlarsınız. Kalite her zaman ön planda olduğunu unutmayın, ne kadar siteniz zor açılır ve sunucu bakımından Google zorlarsa o kadar gerileme yaşarsınız. Kesinlikle tek ip kullanmaya çalışın, aksi taktirde başkalarının hataları yüzünden siz zarar görebilirsiniz.

  • tek ip neden önemli:

    eğer aynı ip de bulunduğunuz bir site Google tarafından fişleniyorsa yanı spam olarak görülüyorsa, o ip adresini Google ister istemez geri plana itiyor. Ayrıca tek ip üzerinde birden fazla site link değişimi yapıyorsa bunuda Google farkederek yapılan link değişimlerini hiç önemsemiyor çünkü aynı site olarak görüyor.

Blogcular için önemli bilgiler

  1. Eğer blog açmaya karar verdiyseniz ilk olarak domain ve host bulmanız gerekiyor.
  2. Blogunuzda kesinlikle sevdiğiniz ve uzman oldugunuz konulardan bahsedin.
  3. Düzenli aralıklarla blogunuzda yazılar ve konular paylaşın.
  4. Yazdıklarınızı yayınlamadan önce tekrar tekrar okuyunuz, imla veya yazım kurallarını kontrol ediniz.
  5. Diğer blogcu arkadaşlarınız varsa onlarla beraber ortaklaşa yola çıkın, onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanın.
  6. Yazdığınız yazıları herzaman takip etmeniz gerekir, konu altına bırakılan yorumlara cevab vermenizi tavsiye ederim.
  7. Blogunuzun temasını konunuza ve ziyaretçilerinize uygun şekilde tasarlayın veya tasarlattırın.
  8. Blogunuz reklamlar ile tanıtmaya çalışın, Google, forum, blog vs. gibi sitelerde.
  9. Konularınızda ziyaretçilerinize sorular sorun.Onlarla herzaman iletişim içinde olmanız gerekir.
  10. Blogunuz için SEO çalışmaları ve Google çalışmaları yapınız.
  11. Kopyalanmış içerikten uzak durunuz.
  12. Eger konularınızda alıntı yaptıysanız alıntı oldugunu belirtiniz.
  13. Diğer blogları takip ediniz, güncel konularudan bahsetmeye çalışın.
  14. Blogunuzun bir köşesinde veya bir sayfanızda kendinizi gösterin, ziyaretçilerin sizi tanımasına izin veriniz.
  15. Ziyaretçilerinizin size ulaşması için iletişim sayfası yapınız.

SEO ipuçları

  1. Sitenizde arama motorlarına uygun içerik yazmanız gerekir.
  2. Kusursuz bir içeriğe sahip olmalısınız.
  3. Özgün konularınızın olması gerekir.
  4. Google Sandbox hizmetinden yararlanmanız gerekir.
  5. Etiket ve Taglara önem veriniz.
  6. Anahtar kelimelerinizi düzgün seçmeniz gerekir.
  7. Anahtar kelimelerinizi açıkca belirtmeniz gerekir.
  8. Önemli makalelerinizi sayfalara bölün
  9. Backlink kazanmaya çalışın.
  10. Kesinlikle sayfalarınızı çerceve içerisine almayın.
  11. Sitelerinizde flash kullanmamaya dikkat ediniz.
  12. Sayfalarınızı kesinlikle birbirine bağlayınız.
  13. Sitenizi İmleme ve Sosyal paylaşım sitelerine kayıt ediniz.
  14. Sitenizin haritasını (Sitemap)oluşturmayı unutmayın.
  15. Sitenizi forumlara vb sitelere kayıt ediniz ve imzanında veya profilinizde sitenin ismini yazdırın.
  16. Sitenizin Başlıklarında h1 tagını kullanmayı unutmayın.

Profesyonel SEO öğrenmek

Bir çok arkadaşın sitesi bulunmaktadır ve sitesinden para kazanmak isterler, arama motorunda üst sıralara çıkmak için uzunca bir süre siteleri ile ilgilenirler. Bir çoğu SEO uzmanları ile çalışırlar veya kendilerince SEO yapmaya çalışırlar. Elbette çoğu yalan yanlış bilgiler ile SEO yapmaya çalıştıkları için sonuç almaları çok güçtür. Sanki sen uzmanmısın diye soran olabilir, elbette uzman değilim ama uzun zamandır ilgilendiğim için bir parça bilgiye sahibim.

    Şimdi geçelim SEO öğrenmeye

  1. ilk olarak kesinlikle arama motorlarının algoritmaları hakkında araştırmalar yapın, hangi arama motoru nelere dikkat ediyor bunları bulun ve sitenize uygulayın.
  2. SEO uzmanlarından herzaman yararlanmaya çalışın onların yazdığı makaleleri takip edin, okuyun okuyun daha çok okuyun.
  3. yabancı kaynaklardan yararlanmaya çalışın, çeviriler yapan sitelere bakın belki de içlerinden SEO hakkında makaleyi çeviren arkadaslarımız olabilir.
  4. konularınız yazılarınızın istatiklerini tutun hangi konu daha çok okunuyor hangi konular daha çok arama yapılıyor bunları kontrol edin.
  5. Siteniz kusursuz olsun, görünüm ve içerik açısından göze hoş gelsin, gelen ziyaretçi boş dönmesin.
  6. Anahtar kelimeleriniz sitenizle alakalı olsun herzaman, içeriği ile farklı olmasın.
  7. Yazdığınız konuların başlıkları ile konular aynı olsun, içerik ayrı konu ayrı olmasın.
  8. Siteniz için harita oluşturun, Google kolaylıkla sitenizde gezebilsin.
  9. Ziyaretçilerinize sitenizde aktif olduğunuzu ve herzaman yardıma hazır bir görüntü sergileyin.
  10. Benzersiz ve özgün konular yazmaya çalışın, alıntı kullanmamaya dikkat edin, yani kopya içerikten uzak durun.
  11. Google webmaster araçlarını kullanın, onlardan yardım alın.
  12. Google adsenseden yararlanın, reklam yapınız.
  13. Sabırlı olun herzaman SEO zaman isteyen bir iştir, hiç bir zaman moral bozukluğu yaşamayın hep üst sıraları düşünün ve SEO çalışmalarınıza devam edin.

Index

Index(İndeks) sayısı sitenizin indekslenen sayfalarına denir, yani index sayısı Google’da siteninin ne kadar sayfasını indekslendiğini belirten sayıdır, site aan sayfa ve alt sayfaların indexli olanlarının sayısı.

Nasıl bakılır?

Google.com’dan “site:wolkanca.com/” şeklinde veya “site:wolkanca.com” indexlenmiş sayfalarınıza bakabilirsiniz.

Neden önemlidir?

İndex sayısı Google’dan gelen ziyaretçilerin size ulaşması açısından önemlidir; çünkü ne kadar çok ulaşılabilecek sayfa ve ilgili kelime olursa hedef kitleniz sizi arama motorundan o kadar kolay bulabilir. Çoğu kişi arama motoru kullandığından ve sizin arama motorunda ne kadar sayfanız varsa o kadar avantajlısınızdır. Örnekle anlatmak gerekirse ne kadar çok milli piyango bileti alırsanız size çıkma oranı o kadar artar. Ne kadar indexli sayfanız olursa hit ve hedef kitle için o kadar çok şansınız olur.

Gerekli index önemlidir

Gereksiz boş ve spam dolu indexler(sayfalar) yerine gerekli, yararlı içerik doldurun. Yani boş boş sayfalarla indexiniz artsa bile size kaliteli bir hit getirmez veya hiç hit getirmez. Ondan index sayınızı kaliteli sayfalar ekleyerek arttırın.


kamil sevi – m.a.c.k.r.u.l.z@hotmail.com – http://sevikamil.blogspot.com/
SEO – ekle,

bence çok basit, herkese burası yeter artar bile: http://support.google.com/webmasters/?hl=tr bir okusalar sorunları kalmayacak, tabii bir de bunları yapabilecek yetenekli insanları bir araya getirmek gerekiyor o da tecrübe ister.

yazı için teşekkürler.

seo hakkında çok önemli ipuçları vermişsiniz, teşekkürler volkan bey. sunucu ve tek ip konularına değinmeniz de çok iyi olmuş.