Zaman Değişmekte olan bir standart hadiseyle kıyaslanarak ölçülen; başlangıç ve son kabul edilebilecek iki hadise veya vakit arasında geçen müddet (süre). Zamanın ölçülmesinde ekseriya bir sarkacın salınımı, dünyanın dönüşü veya bir elektromanyetik radyasyonun titreşimi gibi devri (periyodik) bir hadise esas alınır.
SI (Systeme International) birim sisteminde zaman birimi olan saniye, sezyum elementinin tayfındaki çizgiler kullanılarak tespit edilmektedir. Buna göre 1 saniye (1 s) sezyum 133 atomunun en düşük enerjiye sahip olduğu haldeki iki çok yakın seviye arasındaki geçişte ortaya çıkan radyasyonun titreşiminde 9.192.631.770 periyod meydana gelmesi için geçen müddet olarak tarif edilir. Bu müddet sezyum saati (atom saati) kullanılarak ölçülür.
Daha önceleri 1 saniye 1 ortalama güneş gününün 86.400’de biri olarak tarif edilirdi. Halen bu tarif de kullanılmaktadır.
“çözümü olmayan sorunlar bizi başka türlüsüne zorlamadıkça üç boyutlu dünyamızda yetineceğiz.” B. K. Ridley Zaman Uzay ve Şeyler
Zaman dediğimiz şey aslında biz insan oğlunun yıldızlara, güneşe bakıp uydurduğu o basit zaman dilimleri, dakika saat, ay, gün, yıl değil o aslında apayrı bir şey. Fakat bizler kendi boyutlarımızda dönerken zamanı kavrayabilecek durumda değiliz, ancak hepimiz kendi boyutumuzda geçirdiğimiz vakitlere değer biçip bunu zamana bağlıyoruz o kadar. Referans aldığımız şeylerin güneş, yıldızlar, ay vs. daha da çoğaldığında her şey kökünden değişecek, insanoğlunun uzayda ki arayışının aslında en temel dürtüsü bunu çözmek, uzayda hayat var mı, su var mı, uzaylılar gibi şeyler traş. Çözerse ne olacak orası muamma ama herhalde ışınlanabiliriz, ne bileyim belki dünyanın sonu filan gelir.
Bir sezyum 133 atomunun en düşük enerjiye sahip olduğu haldeki iki çok yakın seviye arasındaki geçişte ortaya çıkan radyasyonun titreşiminde 9.192.631.770 periyod meydana gelmesi için geçen müddet. Böl bu değeri sonsuza kadar ne çıkacak sonuç? Öyle bir geçer zaman ki.