Kategoriler
Ivır zıvır

MotionCAPTCHA jQuery ile görsel çizimli CAPTCHA

CAPTCHA(Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), çıkış felsefesi programlanmış bir bilgisayar ile insan davranışlarını ayırt etmektir. Günümüzde kullanıcıların veri girişi yapabildiği web sitelerinde görebiliyoruz, CAPTCHA’lar genellikle harf ve rakamlardan oluşuyor, harf ve rakamlar rastgele bir halde, bir bilgisayarın okuyamayacağı, tahmin edemeyeceği bir algoritma kullanılarak çıkartılıyor, kullanıcılara bu harf ve rakamları girmesi isteniyor, böylece kaynakların kötü niyetli bilgisayar programları tarafından boşa kullanılmaması sağlanıyor. Bu noktada biraz düşününce dünyanın robotlar tarafından istila edildiği filmlerin ileride gerçek olma ihtimali daha da kafama yatıyor, lakin bu düşüncemin konumuzla alakası yok o ayrı.

mess-with-recaptcha


Bir taraftan minik bir taraftan dünyayı değiştiren bir bilgi daha sunup şu jQuery ile yapılmış görsel çizimli ve ayrıca mobil aletlerle(iPhone gibi) de kullanışlı olabilecek CAPTCHA anlatıp huzurlarınızdan ayrılmayı planlıyorum.

Google’ın Eylül 2009 da satın aldığı reCAPTCHA her web sitesi içinü cretsiz kullanıma açık olan bir sistemdir, çoğumuz reCAPTCHA kullanan bir web sitesinde çıkan harf ve rakamları girerken aslında aynı zamanda kitap yazdığımızın farkında değilizdir.

Şaşırtıcı gelebilir ama size çıkarılan her harf ve rakam aslında dijital ortama aktarılan bir verinin parçasıdır, dikkat ettiyseniz 2 kelime çıkartılır, bu kelimelerden bir tanesi zorunlu diğeri de gönüllü olarak girilir, gönüllü olarak girilen kelime diğerine göre daha kolay yazılır ve bazen enteresan kelimelerle karşılaşıyor olmamız bahsettiğim kitabın içerisindeki konunun bir kelimesi olmasından kaynaklanıyor. Daha fazla bilgi için: http://www.google.com/recaptcha/learnmore

Sistem şu an sadece İngilizce kitapları dijital ortama aktarıyor, ileride tüm dünya kitaplığı sanıyorum dijital hale gelecek ve misyon tamamlanacak, ve o zamanlarda da artık kitaplar kağıtlara yazılmayacaktır, yalnız o zamana kadar biz ölmüş oluruz hacılar 😛 Bu arada Google’ın tam anlamıyla bir internet şirketi ve en iyisi olmasındaki sebeplerinden birinin CAPTCHA ve benzeri(Blogger,Feedburner vs.) kritik öneme sahip hizmetleri bünyesine katarak geliştirmesidir diyebiliriz, yalnızca arama motorunu geliştirerek kritik hizmetler için dışarıya bağımlı kalması onun için belki felaket olabilirdi, belki liderliğini sürdüremezdi, ne var ki aslında bu da başlıkta yazan ana konumuzla alakalı değildi 🙂

MotionCAPTCHA Jquery ile yapılmış hoş bir CAPTCHA sistemi, ücretsiz ve her web sitesi için kullanılabilir, MotionCAPTCHA’da kullanıcıdan bir çizim yapması isteniyor, diğer CAPTCHA sistemlerine göre daha kolay olması, mobil cihazlarda kullanılması kullanışlı olması da olası olan MotionCAPTCHA’yı çok beğendim.

motioncaptcha

MotionCAPTCHA nasıl kullanılır

Bunu anlatmak zor ama fikir vermesi açısından yazacağım, tam kullanımı josscrowcroft.com/projects/motioncaptcha-jquery-plugin/ adresindedir.
Siteye jQuery kütüphanesi eklemelisiniz http://code.google.com/apis/libraries/
MotionCAPTCHA kullanılacak form da id gerekiyor ve şöyle kullanmalısınız;

<div id="mc">  <canvas id="mc-canvas"></canvas>

gönder(submit) butonu etkisiz hale getirilmeli yani;

<input type="submit" value="Gönder" disabled="disabled" />

daha sonra hidden input mc-action kullanılır. jQuery;

$('#form-id').motioncaptcha({
    action: '#fairly-unique-id'
});
$('#form-id').motionCaptcha();

Bütün bunları yaptıktan sonra daha fazla bilgi almak istiyorsanız şu siteyi ziyaret edebilirsiniz.  http://www.josscrowcroft.com/projects/motioncaptcha-jquery-plugin/

Demo // Github