Kategoriler
Hayattan

Memleket meselesi

Ferhat delmedi mi dağları, Şirin için. Leyla’nın Mecnun’a beslediği duygu değil midir asıl aşk? Facebookta, twitterda vb. sosyal ağlarda 12-13 yaşında çocukların birbirlerine yazdıkları ’aşkım, hayatım, bilmem neyim’ garip gelmiyor mu sana? Bu hangi duygunun o yaştaki yorumlaması olabilir ki. Akasya Durağını, Arka Sokakları fazla izlemekten mi olur ki böyle şeyler? Ya da Behzat Ç.’yi fazla izlemekten dolayı mı ’Barmen 1 bardak daha lütfen’ yazıyor benim arkadaş listeme nereden girdiğini bilmediğim bazı veletler. Hep duyduğumda rahatsız olduğum ’emekli amca sözü’nü kullanmaya mecbur bırakacaklar beni sonunda. Nereye gidiyor bu gençlik? diye haykıracağım.

nihat dogan memleket hasreti


Neden Ersin Korkut’un aşk hayatı bu memlekette manşetlerden 3-4 gün boyunca düşmüyor. Neden halk, ekranlardaki Var mısın, Yok musun? Yok Böyle Dans, Canlı Para, Survivor gibi programlarda yarışan insanlarla üzülüp, yine onlarla mutlu oluyorlar? İnsan ilişkileri neden gitgide zayıflıyor. Neden artık evlenme hadisesi izdivaç programlarının vesilesiyle gerçekleşir oldu ki? Başkalarının duygularına ortak olmaktansa, o duyguları kendi bedeninde bizzat tecrübe etmen daha mantıklı gelmez mi sana da?

Biz, yoksulluk sınırının altındaki asgari ücretle yaşamaya çalışan insanlarla dolu bir ülkenin nedenler ve niçinler içinde kaybolan insanları olarak yaşamaya devam etmez zorundayız. Çünkü biz, tüm bu sorunların, tüm bu soru işaretlerinin ardındaki soruların asıl sebebinin eğitimsizlik yani farklı bir deyişle cehalet olduğunu bilmiyoruz. Kitap-gazete-dergi okuma oranımız dibe vurdukça o saçma dizilerin, yarışma programlarının, izdivaç programlarının reytingleri fırlıyor.

Eğitim sistemimiz hep bozuktu bizim. Ve hâlâ aynı bozuklukta devam ediyor. Ezber sistemi devam ettikçe de eğitim sistemi bozuk kalacak zaten. Biz yabancı dili, gavur dilleri kategorisinde değerlendirip haftalık müfredatta ona 2 saat yer veren eğitim sisteminin içerisinde yetişmiş, fakat 7-8 sene sonra iş hayatına atıldığı anda yabancı dili olmadığından hor görülen gençlerin dolu olduğu bir ülkede yaşıyoruz aynı zamanda.

Bakın her öğrenci hatta daha da geniş bir ifadeyle her insan tarihi konusunda biraz bilgiye sahip olmalı. Fakat öyle bir eğitim sistemimiz var ki, Atatürk bu tarih içerisinde doğuyor, okuyor, Osmanlı yükseliyor, duraksıyor, çöküşe geçiyor, Atatürk Türkiye Cumhuriyetini kuruyor; sonra liseye geçiyorsunuz ve bir bakıyorsunuz Osmanlı tekrar başa sarıyor. Yani aynı konuları tekrar etmektense yakın tarihi işlemek daha mantıklı olmaz mı? Böyle devam edersek tabi ki de, Dış İşleri Bakanına Nihat Doğan, Maliye Bakanına Ali Ağaoğlu der sokakta röportaj yapılan insan.

Şırnak’ta ölen 35 insanımıza Allah rahmet eylesin.

Yazar: Rapboy
E-mail: mydreamanddays()gmail.com