Kategoriler
Hayattan

Kene, KKKA hastalığı ve korunma yolları

Burada uzun uzadıya keneler hakkında veya kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı hakkında açıklama yapmicam. Biraz önce tamamen başka bir konuyu araştırırken elim aradı taradı derken birden ta 23 Haziran 2007 tarihli bir haber karşıma çıktı. Haberin başlığı şöyle:

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında yaşanan patlama Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nu (TAEK) da devreye soktu. Kurum, hastalığa neden olan keneleri, gama ışınları ile kısırlaştırarak, yumurta gelişimini engellemeyi planlıyor.
Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi geldi neden bu eski haberi gündeme getirdiğime. Haberden de anlaşılacağı gibi bu kenelerle ilgili bir araştırma ve en az 4-5 sene gerekliymiş bu araştırmanın başarılı olabilmesi için.

Peki şu an kenelerle ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla nasıl mücadele edilebilir.

    İşte cevabı:

  • -Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu (repellent) ilaçlar sürülmelidir.
  • -Giysilere keneleri kovucu/öldürücü etkisi olan ve Sağlık Bakanlığından izinli spreyler kullanılmalıdır.
  • -Vücut sık sık kene yönünden kontrol edilmeli, kenenin tespit edilmesi halinde kısa sürede cımbız veya pens gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır.
  • -Kırsal alan ziyaretlerinde mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli giysi giyilmeli ve pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır.
  • -Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmelidir.
  • -Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
  • -Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir.
  • -Keneleri vücuttan uzaklaştırması amacıyla eter, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
  • -Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kendi vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir.
  • -Kene ile temastan sonra kişi 10 gün süreyle takip edilmeli ve ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin olması
  • halinde en yakın sağlık kuruşuna müracaat edilmelidir. Erken tanının konması destek tedavisine de erken dönemde başlanmasını sağlayacak böylelikle tedavi şansını artıracaktır.
  • -İnsanların ve hayvanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız temas edilmemelidir.
  • -Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvanların kene açısından ilaçlanması yapılmaktadır.

not: buraya kene resmi koymadım çünkü gerçekten de iğrenç bir görüntüsü var

WOLKANCA

Konuk Yazar

Kene, KKKA hastalığı ve korunma yolları başlıklı gönderi hakkında herhangi bir sorunuz varsa, sosyal medya butonları ile yorum ya da mesaj göndermekten çekinmeyin.

güzel bir konu
cumhuriyet üniversitesinde görevli prof. dr. ilyas dökmetaş'ın bir basın toplantısına katılmıştım. orada kenelerin en büyük düşmanının karıncalar olduğunu söylemişti.
ayrıca biyolojik silah olarak kullanıldığına dair söylentiler vardı. bununda gerçek olmadığını ifade etmişti ilyas hocam

bunu okuyanlar bunları da okudu;

* benzersiz yazi.

kene bu benzemez hiçbir şeye 🙂

yapıştımı alkol basın efenim üzerine, sarhoş olsun kene, leyla kıvamına gelsin, çıkarsın dişlerini etinizden.

tabi bir de dua edin, şu öldüren cinsinden olmasın…

aman ya allah uzak tutsun bu keneleri bizlerden 🙁 hergün ölüm haberi geliyo kene yüzünden.

@anne kaz
evet bende anlamadım başta normal gözüküyordu. neyse düzelttim 😉

@ekibo
valla işe yarıyosa onuda yapalım 🙂

benım kı yorum degıl aslında ben soruma cevap arıyorum halk arasında agızdan agıza dolasıyor kene zor ölürmüs bunun aslı var mı her keneye benzeyen bocegı gordugumde korku yasıyorum lutfen bunla ılgılı yorum yazın

erzurum'da kene vakalarına müdahale edebilmek için `alo kene' hattı kuruldu. erzurum gez mahallesi'ndeki ssk rant tesisleri'nde haşerelerle mücadele firması tarafından 1 haziran'da kurulan `alo kene' hattının tüm vatandaşlara ücretsiz hizmet vermekte kene ile ilgili kafanıza takılan ne varsa sorabilirisniz. 0 442 233 73 96 – 0 542 239 19 69