Kategoriler
Internet

Jimmy Wales seminerinden izlenimlerim

Öncelikle bu ortamı bize sağlayan ve özellikle blogger lara verdikleri değer için Altivi ve çalışanlarına çok teşekkür ederim. Bilindiği gibi Wikipedi’nın kurucusu Jimmy Wales İstanbul’a geldi ve Esma Sultan yalısında düzenlenen bir seminerde bizlerle Wikipedia, Wikia’nın geleceğini yeni projeleri hakkında bilgiler verdi. Gazeteci ve blogger arkadaşların Türkçe ve İngilizce olarak sordukları sorulara da samimi bir dille cevap verdi.
Wikia SearchBenim dikkatimi çeken Jimmy Vales’in yeni projesi olan Wiki Search hakkında konuştuklarıydı. Beni hiç şaşırtmadı, medyanın Google’ın korkulu rüyası olarak sunmasının aslında büyük bir hata olduğunu Wikia firmasında sadece 12 kişi çalıştıklarını esprili bir dille söyleyerek belirtti. Ve ayrıca Google’ın Wikipedia projesine büyük destek olduğunu da söyledi Jimmy Wales.
Aslında bu yazıyı bilgisayarımda yazdığım sırlarda Youtube’ın Türkiye’de erişme engellediğini öğrenmem yazmak istediklerimi ve aldığım notları darmaduman etti desem yeridir. Jimmy Wales’e Wkipedia nın yasaklandığı ülkeler olduğu konusunda bir soru yöneltilmişti bir arkadaş, o an henüz kimse Youtube’ın tekrar Türkiye’de yasaklanacağını tabiî ki bilmiyordu, gerçekten çok ilginç. Youtube’ın yasaklanması konusu çok tehlikeli ve hassas, çünkü yasaklanma nedeni hep o politika malzemesi olarak sürekli önümüze sürülen konular. Atatürk, Din vs.
Jimmy Wales seminerinde Doğan medya’dan bir yetkili ile ayak sütü sohbetimizde medyanın blogları uzaktan takip ettiğini ve onlara bazılarına köşe yazarları gibi baktıklarını öğrenince çok mutlu olmuştum. Ayrıca basından arkadaşların ilgi ve alakası da beni etkiledi, özellikle gazeteci arkadaşların blog yazmayı istemesi ve bu konuda bana danışmaları çok hoştu. Bu, blogların yazmak için, gazete den daha özgür bir platform olduğu ve okurlara daha samimi onların içinden biri olduğu imajını verdiğinin farkına vardıklarının açık bir kanıtıydı. Ayrıca blog yazarlarının da köşe yazarları kadar olmasa de para kazanmaya başlayacağını da artık düşünebilirsiniz, önümüzdeki aylarda yıllarda bunun örneklerini bir bir göreceğimize eminim. Benim için çok verimli bir seminerdi, blogların gün geçtikçe daha da güçlendiği görmek güzel fakat internete uygulanan bu sansürler ve ülkedeki absürt politika içimizdeki bu sevinci baltalıyor.

Yazımın başında dediğim gibi, seminer hakkında izlenimlerimi uzunca yazmak istiyordum ama şu Youtube yasağı tüm yazmak istediklerimi anlamsızlaştırdı. Biz Türkiye nin hukuk, hürriyet ve internet ile daha özgür demokratik bir ülke olma yolunda ilerlemesini düşünürken, bu saçmalık dolu kararlarla ki sadece Youtube değil WordPress.Com yasağı da aynı şekilde, içimizi oldukça karartıyor.
Jimmy Wales ve Google
Seminer hakkında;
İSTANBUL -ANKA- İnternet alışveriş sitesi Altivi’nin hazırladığı “Altivi İle Sınırsız Dünyanın Liderleri” seminerlerinin ilkinde internet ansiklopedisi Wikipedia’nın kurucusu olan Jimmy Wales konuk edildi. Wales, Wikipedia’nın serbest lisanslı, herkesin istediği bilgiye ulaşabileceği bir ansiklopedi olduğunu kaydetti. Wales, yeni proje olan Wikia Search’ün ise, Google, Yahoo gibi arama motorları dikkate alındığında bir tekel kırıcı olacağını vurguladı.
“İDEAL BİR ANSİKLOPEDİ, RADİKAL OLMALIDIR”
Bu yıl ilk defa düzenlenen seminerin ilk konuşmacısı olan Jimmy Wales, deneyimlerini aktardı. Wikipedia’nın çok radikal bir fikre dayandığını söyleyen Wales, “Öyle bir dünya yaratılacaktı ki gezegendeki herkes, ürettiği bilgiye serbest bir erişim sağlayabilecekti. Bizim yapmaya çalıştığımız şey, budur; sınırsız dünya” diye konuştu. Wales, ideal ansiklopedinin, radikal olması gerektiğini dile getirerek, Wikipedia’nın temel tanımının, serbest lisanslı ansiklopedi olduğunu ifade etti. Wikipedia’yı sadece kullananların, temel felsefesini anlayamayacağını vurgulayan Wales, Wikipedia’nın pek çok dilde, binlerce gönüllü tarafından yapılan bir ansiklopedi olduğunu kaydetti. Wales, sitenin, Wikimedia Vakfı’na ait olduğunu belirterek, Wikipedia’yla doğru bilginin demokratik bir şekilde toplanmasını ve paylaşılmasını sağlamanın amaçlandığını söyledi.
“SİTENİN MASRAFLARI, BAĞIŞLARDAN KARŞILANIYOR”
Sitenin hiçbir şekilde kar amacı gütmediğini ifade eden Wales, içeriğin kullanıcılar tarafından oluşturulduğunu aktardı. Wales, sitede, 247 dilden milyonlarca makalenin bulunduğunu belirterek, “En çok kullanılan dil, 2 milyonu aşkın maddeyle İngilizce. Onu, Almanca, Fransızca, Lehçe ve Japonca izliyor” dedi. Kamu yararı gözetilerek ücretsiz işleyen Wikipedia’nın masraflarının ise bağışlardan karşılandığını belirten Wales, siteye, 2006 yılında 1 milyon dolar harcadıklarını, 2007 de ise, bu rakamdan biraz daha fazla harcama yapıldığını kaydederek, bir sonraki yılın bütçesini, her zaman en kötü senaryoyu düşünerek yaptıklarını belirtti. Wales, sitenin, temel bilgiler verdiğini ve ihtilaflı konularda tarafsız olduğunu dile getirdi. 2 yıldan beri Çin’de Wikipedia’nın bloke edildiğini kaydeden Wales, “Sitenin, tümüyle engellenmiş olması kötü. Biz sansüre karşıyız ama diyelim ki Türkiye’de bir bakan sitedeki bir makaleden veya cümleden rahatsızlık duydu. O zaman sitenin tamamen erişiminin engellenmemesi için, sadece o sayfayı ya da cümleyi kaldırabiliyoruz” diye konuştu. Wales, sitenin, politika, teknoloji ve pop kültür alanlarında daha güçlü, sanat alanında ise zayıf kaldığını dile getirdi.
“WİKİA SEARCH, ARAMA MOTORLARINDAKİ TEKELLEŞMEYİ KIRACAK”
Google Know, hakkında da değerlendirme yapan Wales, bunun ilginç bir konsept olduğunu söyledi. Wales, Google Know’un, Wikipedia’ya rakip olacağını düşünmediğini vurgulayarak, “Bunu, insanların, kendi düşüncelerini aktaracakları bir alan olarak tanımlıyorlar. Know, bir blog. Ama Wikipedia, tarafsız bir ansiklopedi” dedi. Wales, “Wikia Search” adlı bir arama motoru geliştirdiklerini ve bunun, Wikipedia’dan farklı olduğunu kaydeden Wales, “Wikipedia, Wikimedia Vakfı’na ait ve hiçbir kar amacı gütmüyor. Ama, Wikia Search benim kendi şirketim olan Wikia’ya ait ve kar amacına dayalı bir arama motorudur” dedi. Wales, arama motorunun başarılı olup olmayacağını bilmediğini belirterek, arama sonuçları kalitesine bakıldığında, Google ve Yahoo’nun birbirlerine çok benzediğine dikkat çekti. Wikia Search’ün, diğer arama motorları göz önüne alındığında bir tekel kırıcı olacağına işaret eden Wales, google ile yahoo’nun en büyük rakiplerinin yerel dillerdeki arama motorları olacağını vurguladı.

paylaşım için sağol volkan kardeş…

yasaklar ah şu yasaklar her yerdeler…

ben bu yasaklarlar

"öyle bir dünya yaratılacaktı ki gezegendeki herkes, ürettiği bilgiye serbest bir erişim sağlayabilecekti. bizim yapmaya çalıştığımız şey, budur; sınırsız dünya"

bunların olacağına inanamıyorum

altivi gibi sonuna kadar ticari bir şeysin, wikipedia'yı davet etmesi de ayrıyaten ilginç notlardan.