Kategoriler
Blog

İyi bir blog yazarı olmak için ipuçları

Bloglar hızla gelişiyor, buna dünyada Blogosfer / Blogosphere deniyor. Okurlar, blog yazarlarına gün geçtikçe dergi veya gazetedeki bir köşe yazarı ile aynı gözle bakıyor, örneğin benim ve arkadaşlarımın yazdığı bu blogu yüze yakın blog okurum bir dergi gibi gördüklerini belirtiyorlar. Blog yazmak veya, genel anlamda okurlara yönelik yazmanın tabii ki belli prensipleri var, öncelikle yazmak için çok iyi bir okur olmamız şart, yazarken kullanabileceğimiz, deyim yerindeyse okurun anlamasını istediğimiz şeyi tam iki gözünün ortasından vurabilecek kelimeler veya sözleri edinmek için en iyi kaynak, en iyi yöntem veya belki de tek yol okumaktır. Ne kadar çok okuyan biriysek o kadar etkili yazılar yazabiliriz. Tabii ki bu bir yöntem ve birazdan aşağıda Tükçe çevirisini okuyacağınız şu arkadaşın sıraladığı 15 maddelik ip ucu gibi bir öneridir, asıl kuralı, asıl kendine has yöntemi siz belirleyeceksinizdir. Benim aşağıda sıralanmmış kurallara ekleyebileceğim veya katkıda bulunabileceğim bir şey varsa, o da samimyetdir, samimi ve satır aralarında espirili bir dil kullanırsanız eğer, okur o uzun kasfetli yazıdan korkmayacak, ondan keyif alacaktır, ve hoşuna giderse zaten bir sonraki yazıyı merakla bekleyecektir. Hata yapmaktan korkmayın, birileri yazdıklarınızı okuyorsa ancak sizin yazdığınız yazının biçimsel hatalarını bilebilir, okumazsa bunu bilemez, bu yüzden onları, hatalarınızı size bildiren okurlarınızı sevin.
iyi blog yazarı

İşte iyi bir yazar olmak için 15 ipucu; / 15 Fantabulous Tips to Better Writing

  1. interaktif olun: Konuşuyor gibi yazın. Yazınızın okuyucuyla sohbet eder gibi bir havası olsun.
  2. Sadece inandığınız / ilgilendiğiniz şeyler hakkında yazın: Sadece sizin ilgilendiren, dikkatinizi çeken konularda yazmaya özen gösterin. Yalnızca okuyucuyu çekmek amacıyla yazmayın. Unutmayın ki sizi ilgilendiren konularla ilgilenen başkaları mutlaka vardır ve ilgili olduğunuz konulardaki yazılarınız daha etkileyici olacaktır.
  3. Örnekler, küçük hikayeler ve alıntılar kullanın: Yazınızın ilgi çekiciliğini artırın. Küçük hikayeler ve alıntılarla bunu sağlayabilirsiniz.
  4. Yazınızı gerçeklere dayandırın: İstatistiklerden faydalanın. Yazmaya başlamadan önce bir miktar araştırma yapın.
  5. Listeler kullanın: İçeriğinizi derli toplu bir şekilde sunun. Okunabilirliği olabildiğince artırın ve okuyucuyu yormayın. Örneğin; liste kullanmaya dikkat edin.
  6. Alışkanlıklarınız belirleyin: Belirli alışkanlıklarınız dahilinde yazın. Yazılarınız arasında bütünlük olmasına dikkat edin.
  7. Fikirlerinizi not edin: Fikirlerin ne zaman sizi bulacağı belli olmaz. Her zaman cebinizde bir not defteri bulundurun. Aklınıza gelenleri unutmadan not edin.
  8. Dilinize dikkat edin: Argo kullanmaktan kaçının. Fakat abartmamak kaydıyla konuşma dili kullanabilirsiniz.
  9. Zamanı kontrol edin: Bir yazıyı yazmak için kendinize hedef bir süre verin fakat acele etmekten kaçının.
  10. Okuyucularınız için yazın: Okuyucuların ne istediğini araştırın ve ona göre yazın. Örneğin anketler yapabilir okuyucu isteklerini ölçebilirsiniz.
  11. İyi bir yazar olduğunuza inanın: Değil misiniz?
  12. Okuyun: Okumak yazar ile karşılıklı kahve içmek gibidir. Okumaya vakit ayırın ve öğrenin.
  13. Paha biçin: Her yazınıza maddi bir değer verin. Her seferinde daha yüksek fiyatlı yazılar yazmaya çalışın.
  14. Yazmayı sürdürün:
    • Yazın
    • Daha fazla yazın
    • Daha da fazla yazın
    • Hep daha fazla yazın
    • Yazmak istemediğinizde de yazın
    • Birşeyler yaptığınızda yazın
    • Birşeyler söylemek istediğinizde yazın
    • Hiç bir şey yapmadığınızda da yazın.
    • Her gün yazın
    • Yazmayı sürdürün
  15. Bana inanmayın: Yazarken kural yoktur yaratıcılığınızı kullanın.