Apple iPhone 4s ile birlikte yeni mobil işletim sistemi iOS5’i de tanıttı, http://www.apple.com/ios/. Apple iOS da bazı istatistiki rakamlar şöyle:
- 18 milyar uygulama indirme
- Satılan 250 milyon adet iOS tabanlı cihaz (yani iPhone, iPad ve iPod Touch)
- Uygulama geliştiricilerine emekleri karşılığında ödenen 3 milyar dolarlık meblağ

iOS 5 12 Ekim tarihinde update lerde görünecek, iOS 5 iPhone 3Gs, iPhone 4, iPhone 4s, iPod Touch 3/4G modellerine yükelnebilecek, kensi sitesinde de Apple diğer sürümlerden daha uzun süren çıkışı dikkate alınırsa doğal olan 200 den fazla yenilik ile gelecek. Yeniliklerde dikkat çekenler tabii ki iCloud, yeni bildirimler, Twitter ile bütünleşme ve bence en önemlisi sonunda kablodan kurtulacağımız PC Free Özelliği.
- Yeni bildirim merkezi: Artık Apple’ın iCicileri’nde de tüm bildirimler tek yerde toplanıyor. Aynı Android’de olduğu gibi ekranın üzerinde aşağıya doğru parmağımızı kaydırdığımız vakit açılacak olan menüden tüm uyarı ve bildirimleri görebileceğiz.
- Newsstand: Gazete ve dergi gibi kaynaklara erişmek artık çok daha kolay. Tüm yeni konular arka planda indirileceği için çevrimiçi değilken de okuyabileceğiz.
- Twitter: Ultra popüler mikro sosyal blog ile çok daha bütünleşik bir yapı ile gelecek olan yeni iOS’ta artık tek bir kez giriş yapmamız yeterli olacak. Çektiğimiz video ve fotoğrafları hızla tweet’leyebilecek olmamız da bir diğer önemli detay.
- Safari Mobil: Safari’nin yeni mobil sürümü artık adres çubuğunda Reader (Okuyucu) tuşuna yer veriyor. Bu sayede herhangi bir metinde yazılanlar vurgulanabilecek; ki bu da okumamızı kolaylaştıracak ve dahi dilersek listeleyip sonra da okuyabileceğiz. iPad sahiplerine sekmeli gezintinin yolunu açan yeni Safari’nin bir diğer güzelliği ise iOS ve Mac OS X cihazlar arasında eşzamanlama yapılabilecek olması.
- Hatırlatıcılar: Lokasyon bazlı bu post-it notlarında da artık cihazlar arası eşzamanlama mümkün.
- Kamera: Kilit ekranında kamera kısayolu var artık. Ses tuşları ile çekim yapabiliyor, düzenlemeleri doğrudan cihazımızdan gerçekleştirebiliyoruz. Keza kameranın odaklanması gereken yeri o noktaya dokunarak belirtebileceğiz.
- Sanal Klavye: İki elimizle daha hızlı biçimde yazı yazabilmek için ekran üzeri sanal klavye de artık iki parça halinde kullanılabilecek.
- E-Posta: Kurumsal kullanıcılara yönelik S/MIME (Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions) desteği kazanan yeni e-posta uygulamasında bunun haricinde, daha gelişmiş arama, girinti denetimi, zengin metin biçimleri, taşınabilir adresler, mesaj vurgulaması gibi herkesi hedef alan çok sayıda yenilik mevcut.
- PC Free Özelliği: Bu sayede iOS cihazların aktive edilmesi artık PC’den bağımsız biçimde gerçekleştirilebilecek. Daha da önemlisi yazılım güncellemelerini de OTA yoluyla yani doğrudan cihazımız üzerinden alacağız.
- Game Center: Apple’ın Oyun Merkezi’nden artık doğrudan satın alım ve indirme işlemlerini yapabilecek, yeni arkadaşlar bulabilecek ve puanlarımızı depolayıp, oyun tavsiyeleri alabileceğiz.
- iMessage: iOS tabanlı tüm cihazların birbirleriyle haberleşebilmesini sağlayacak olan iMessage yazılımı üzerinden mesaj (ileti raporu da var), foto, video, kişi listesi ve dosya gönderimi yapabilecek, grup mesajlaşması gerçekleştirebileceğiz. Hem Wi-Fi hem de 3G üzerinden çalışacak bu uygulamanın tüm iletişimlerimizi şifreleyeceğini de not olarak düşelim.
- AirPlay: Apple TV ile AirPlay üzerinden kablosuz görüntü aktarım desteği.
- Find My Friends: Google Latitude benzeri bu uygulama ile yakınımızda bulunan arkadaşlarımızın nerede olduğunu görebileceğiz.
- Diğerleri: Yenilenen çoklu görev jestleri, oyunları kablolu/kablosuz biçimde televizyon ekranından oynayabilme, yeni iPad Müzik Uygulaması, günlük otomatik yedek alma, geliştirilmiş FaceTime video kalitesi vs .vs.
Yazı PC Labs’dan Erdem Gukrer’e aittir.