İnterneti kullanmak ve bilgiye ulaşmak için kullandığımız en önemli programlar hiç kuşkusuz internet tarayıcılarıdır. Bu tarayıcılar sayesinde internette dolaşabilir, arkadaşlarımıza ulaşabilir, haber takip edebilir, alışveriş yapabilir, yemek siparişi verebilir hatta kız arkadaşımız için çiçek bile sipariş edebiliriz. Yapabileceğimizin sınırları geliştiricilerin ulaştıkları son noktadır. Web geliştiricilerin ziyaretçi çekmek için kullandıkları sistemler de bize tarayıcılar yolu ile ulaşır.
Peki hangi tarayıcıları kullanmalı hangileri işimize en çok yarayanı hangisinden en geniş performansı elde edebiliriz?
Ülkemizdeki internet kullanıcıları, ki genelde Windows bağımlısı bir ülke olduğumuz için Windows içerisinde varsayılan olarak gelen internet tarayıcısından başka tarayıcıya ihtiyaç duyulmaz, Internet Explorer kullanır.
Gelin internet tarayıcılarını tanıyalım.
Internet Explorer
Dünyada büyük bir çoğunluğun kullanıdığı internet tarayıcısı olan IE’yi tanıtmaya pek gerek yok aslında. Herkes kullanıyor ve işini yeterince gördüğünü düşünüyor. Peki gerçekten öyle mi? Sağladığı kolaylıklar nedir? Güvenli midir? Internet Explorer yavaş bir şekilde gelişen sistemi ile rakiplerinden bu konuda geri kalmaktadır. En fazla hata bulunan ve bu hataları geniş vadede onararak yenilenen tarayıcı olması ile de profesyonel internet kullanıcılarına göre çok da güvenli değildir. Eklentiler ile kişiselleştirilemez, hantal ve çok da kullanışlı değildir. İyi özelliği hiç mi yok diye düşünüldüğünde ise sadece hızlı olduğuna kanaat getirilir. Acid 2 testine uygun mudur? Eski sürümleri ile olmasa bile Internet Explorer 8 (beta) ile bu testi sonunda geçebilmiştir. Kendim denediğimde ise biraz zorlanarak da olsa bu testi geçtiğini gördüm. Ancak final sürümü denemelerinde testten başarıyla geçtikleri belirtilmiş. Internet Explorer ile ilgili gelişmeleri de yine aynı yazıdan okuyabilirsiniz. Benim dikkatimi çeken en büyük yenilik ise IE8 “Önerilen Siteler” özelliği. Ve bu sekme içerisindeki “Bu siteye en çok benzeyen 5 site” uygulaması. Ancak ne var ki bu listede “Gogle, Google.cn, MyNet, Netlog, YouTube” gibi sitelerin dönüp duruyor. Hangi siteye girilirse girilsin bu liste çok az değişiyor. Internet Explorer 7 kullanan kullanıcılar için bir eklenti mevcut: IE7Pro Bu eklenti ile birçok özelliği tarayıcınıza kazandırabilirsiniz.
Safari
Apple kullanıcılarının bilgisayarında varsayılan olarak gelen bu internet tarayıcısı en hızlı tarayıcılardan birisi olarak kabul edilir ve Acid 2 testinden de her zaman başarılı sonuçlar alır. Bu tarayıcı artık Windows kullanıcıları için de iyi bir alternatif. Ancak çok da kişiselleştirilmeye müsait değil. Ve Windows için henüz oldukça yeni. Görünüş olarak güzel, hızlı, güvenli ancak kişiselleştirilemez ve zaman zaman hata verip çökebiliyor. Windows için daha kat etmesi gereken çok yol var. Ancak hiç kuşkusuz oldukça sadık bir kullanıcı kitlesi var ve Safari’den çok memnunlar.
Opera
Tıpkı Safari gibi sadık bir kullanıcı kitlesine sahip olan Opera kullanıcıları tarafından güvenli, hızlı, gelişmiş özellikli ve yenilikçi olduğu için tercih ediliyor. İçerisinde barındırdığı Mail programı ile başka bir mail programı kullanımına da gerek bıraktırmayan gelişmiş özellikleri ile Opera en iyi 4 tarayıcıdan birisi olarak kabul ediliyor. Tüm internet aktivitelerinizi herhangi bir eklenti kullanmadan gerçekleştirmek isterseniz Opera tam size göre demektir. Çünkü birçok özelliği içerisinde barındırıyor. Bu özelliklerden birkaçını sıralamak gerekirse ilk göze çarpanlar kesinlikle E-posta kontrol özelliği, BitTorrent özelliği, Dosya indirme özelliği, Ses komutları ile yönetebilme özelliği, Widget ekleme özelliği gibi özellikler olacaktır. Ve daha birçok özellik Opera içerisinde yüklü olarak gelmektedir. Ancak daha da kişiselleştirebilir ve tüm masaüstü yönetiminizi Opera etrafında toplayabilirsiniz. Bunun yolu da Widget uygulamalarından geçiyor. İstediğiniz Gadget’ları ekleyerek Opera ve bilgisayar kullanımınızı kolaylaştırabilirsiniz. Opera’nın bir diğer özelliği de Windows Mobile veya Symbian işletim sistemi kullanan cep telefonları için de bir tarayıcı geliştirmesidir.
Flock
Çok bilinmeyen bu tarayıcı ile sosyal ağ hesaplarınıza ulaşabilir ve favori sitelerinizi çok kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Mozilla motoru kullanan bu yazılımın amacı web 2.0′ı bilgisayarınıza tek ekranda getirmek. Şuradaki yazımda küçük bir incelemesini yaptığım Flock ile ilgili söylenecek çok fazla şey yok. Mozilla motoru üstüne oturtulmuş platformu ile oldukça güvenli ve hızlı olan Flock’un asıl işlevi kullanımında. Facebook, YouTube, Gmail, Ymail, Flickr, Twitter gibi birçok hesabınızı aynı pencereden yönetebileceğiniz bu yazılım, kullanıcılarının masa başında daha sosyal olması için elinden geleni yapıyor. Eklenti desteğini de barındıran Flock’un henüz çok fazla eklentisi mevcut değil ancak eklenti desteği de artınca adından sıkça söz ettirebilir. En azından yurtdışında.
Google Chrome
Google’ın sürpriz yaparak sunduğu internet tarayıcısı mevcut tarayıcılardan çok farklı bir şekilde çalışıyor. Ve oldukça da hızlı. JavaScript motoru kullanan Google Chrome gelecek internet yapılarının temelini atmaya hazırlanıyor. Sahip olduğu özellikleri ile de dikkati üzerine çekiyor. Bu özelliklerden kesinlikle en önemlisi de (tabii ki hızlılığı ve güvenilirliğinin yanında) kullandığı sekmeleri farklı exe dosyaları ile açması. Bu sayede herhangi bir sekme çöktüğünde sadece o sekme kapatılabiliyor. Tarayıcı kullanıcılarının en büyük dertlerinden birisi Google’ın dikkatini çekmiş ve bu özelliği hemen uygulamaya geçirmişler. Henüz beta aşamasında olan Google Chrome final sürümüne geçtiğinde hiç kuşkusuz internet tarayıcıları pazarının en büyüklerinden birisi olacak. Belki de Google dünyayı ele geçirme yolunda bir taşı daha planına eklemiş olacak.
Mozilla Firefox
Microsoft Internet Explorer’ın son dönemdeki en büyük rakibi. Mozilla ve Microsoft’un tarayıcı pastasından pay kapma savaşı. Gizli kaynak kodları ile açık kaynak kodları arasında içten içe süren bir çarpışma. Firefox hiç kuşkusuz en popüler internet tarayıcılarından ikincisi. Ve gittikçe de güçleniyor. Yenilikleri takip eden yapısı, güncellemeleri, yenilikleri ve geliştirilebilirliği sayesinde Firefox’u kullananlar bir daha başka bir tarayıcı kullanmak istemiyor. Firefox’un bir günde en çok indirilen yazılım olarak Guiness Rekorlar Kitabına girmesi de izlenen reklam politikasının yanında kullanıcılarını heyecanlandıran yenilik dolu yapısının kullanıcıyı çekmesi sebebiyle çok da şaşırtıcı değil. Addon özelliği de tabii ki kullanımının sebeplerinden en önemlisi. Çünkü eklentilerle gelen yeniliklerin ve kullanılışlığın sonu yok. Dünyanın her tarafından yazılım geliştiriciler Firefox için eklenti yaratarak Firefox’a yardım etmeye devam ediyorlar. Başka bir yazıda Firefox eklentilerinin en kullanışlı olanlarını ve en yeni, şaşırtıcı olanlarını tanıtacağım. CNT ofisinde kullanılan internet tarayıcısı genelde Firefox. Ancak Google Chrome ve Internet Explorer da sitelerin tarayıcılara uyumlu olup olmadığının kontrolü için sürekli açık bulunan internet tarayıcıları.
“İnternet tarayıcıları” için 12 yanıt
chrome'a bir türlü 1s1namad1m nedense. favorim fiefox. gerçekten kullanışlı ve hızlı
merhabalar..
ınternet explorer artık mozilla firefox'un üstünlüğünü kabul etmişe benziyor. (bkz: explorer tarafından yapılan mozilla pastası)
chrome'u bilgisayarıma kursamda açıkçası kullanıyor değilim, ff'de bulunan web develeoper ve firebug chrome'a eklenti olarak gelmedikçe ff'den vazgeçmem düşünülemez.
ınternet explorer'ın en nefret ettiğim özelliği yeni sekmeleri uzun sürede açması. ne var onda bu kadar anlamıyorum, başka bir tarayıcının nomal açıldığı bir sürede ıe ancak bir sekmesini açabiliyor. opera'dan alışmışım tıkladığım gibi açılmasına, ıe kullanmaya kalkınca deli oluyorum.
chorome'un firefox gibi eklentileri olsa en iyisi o olurdu.
chorome'un eklentileri olacakmış yakında. öyle okudum bir yerlerde.
chrome'adan fazgecemem fiefox yada chrome'a dan hayatta vazgecmem farkindamisiniz bilmem ama chrome'a ile internette gezinmek 2 kat daha hizli testlere girmis! bende denedim muthis bir hizi war we oldukca kullanisi windowsu nuzu yormayan bir tarayicidir tavsıyem 😛
en iyisi firefox bence…sitelere erişim daha hızlı
hepsini denedim, en dandik olanı safari en baba tarayıcı da firefox bence
ie haricinde fazla bir sorun yaşamadım hiçbiriyle. hala ie kullanan var mı bilmem ama hem görüntü hem güvenlik açıklarından o kadar dandik bir tarayıcı görmedim. hepsinde standartlar olsa css client side olsa tadından yenmez. bence safari'de iyi tarayıcıdır. javascript'i hızlı çalıştırır. hatta bir dönem birinciydi hız açısından.
pardon css için client side demişim zaten client side server side olmalıydı
pardonun kabul edilmiştir salih 🙂