Kategoriler
Internet

Internet komünist midir kapitalist mi?

kapitalizm-komunizmŞirinler isimli çizgi filmin yıllarca TRT de yayımladıktan sonra komünist olduklarını anlayan abiler acaba internetin de kapitalizmin araçlarıyla topluluklarda komunizmin propagandasını yaptığını ne zaman iddia edecek çok merak ediyorum.

Web 2.0 çağında internette gördüğüm bütün sosyal mecralar önce komünizm kuralları ile işe koyuluyorlar, her kullanıcı hesabı eşit, hiç biri birbirinden farklı değil. Daha sonra komünizm de doyuma ulaşan mecraya tepeden kapitalizm indiriliyor ve film böylece devam ediyor.

Televizyonlarda yasalara göre yayınlanma zorunlu eğitim, sosyal mevzulara ilişkin programların sabaha karşı 04:00 – 05:00 gibi yayımlanmasını düşünelim. Internette de aynı şekilde tüm bu eğitim, sosyal, insani mevzuular kapitalizmin verdiği şevk ve zevk ile neredeyse görünmeyecek kadar azalıyor. İnsanlar da, yani bu televizyonda izleyiciler oluyor, bir şekilde bu oyuna dahil edildikleri için seçme hakları olduklarını unutuyorlar. Esasında komple insan olduklarını unutanlar da olmuyor değil.

Pazarlama, reklam bunlar tıpkı siyaset gibi yaşamın her evresinde, yerinde olan şeylerdir. Nasıl siyaset ve politika hayatın her alanında varsa pazarlama da vardır, ürünler, kişiler pazarlaması yapılarak gelişirler, rekabet olur bu gerçek. Fakat üretimi bizzat yapan kaynağa, üretime olan saygısını yitiren pazarlama bunu gerçekleştiremez, gelişmeden ziyade çöküşünü sağlar. Ürün ve hizmetin kalitesi, dayanıklılığı uzun vadeli pazarlamanın ağ babasıdır, çok satmak yerine az ama kaliteli satarak aynen Apple gibi hedef kitlesini can evinden vurmuş bir marka olarak markanın, ürünün kendi pazarlamasını yaptığını görebilirsiniz.

Kısaca atasözü, deyim, dedem şöyle derdi ve çocukken şunu duymuştum diye yazmaktansa direk konuya başlarken aklımdakileri bir cümleye aktarıp bitirmek istiyorum;
Internette bütün sosyal ağlar önce şirinlerdir, daha sonra kapitalizme teslim edilirler, bu doğal bir süreçtir ve her zaman olacaktır, belki burada önemli olan pazarlamacıların üreticilerden daha fazla kazanıp kendilerini nirvanaya çıkartmasını engellemek.