IBAN açılımı: International Bank Account Number, Türkçesi Uluslararası Banka Hesap Numarası. 26 karakterden oluşuyor bunun ilk harfleri ülke kodu olur, ondan sonraki iki rakam kontrol kodu, sonraki 5 rakam banka kodu, sonraki tek alan rezerve alan ve en son numaralar ise normal banka hesap numarasıdır.
Avrupa birliği ülkelerinde bankalar arası arasında kolay ve hatasız para transferi için geliştirilmiş bir sistem. Türkiye bu sisteme şu anda aktif olarak geçmiş durumda, önümüzdeki günlerde, aylarda ülkemizde de bir standart haline gelerek işlerimiz daha da kolaylaşacaktır. diye umuyorum.
Google Adsense hesaplarındaki banka hesaplarınızı da IBAN numarası ile değiştirmeniz gerekiyor, ben de fırsat bulamadığım için daha yeni değiştirdim, ayın 15 inden önce değiştirmediğim için yıllardır ilk defa aylık Adsense ödememi beklemeye almış oldum 🙂
Yurt dışında ticari işler yapıyorsanız zaten olayı biliyorsunuz, ben de geçmişte büyük bir şirkette finans elemanı olarak görev aldığım için bu konulara oldukça vakıf biriyim fakat ben diğer amatör arkadaşlar için bir minik bilgi vereyim isterim.
Google Adsense de IBAN numaranızı yazarken bir de BIC isimli bir kod var, aslında o "BIC" bizim bankalarda "Swift" olarak geçer, en azından ben finansçıyken böyleydi hâlâ böyle mi bilmiyorum 🙂 İşte o kod uluslararası para transferlerinde her bankaya ayrı ayrı verilen bir özel koddur, bu kod tümü büyük harflerle olur ve genelde kolaylık olsun diye banka isimlerinin kısaltması şeklinde olur mesela Akbank’ın BIC yani Swift kodu AKBKTRIS dir.
Hepinize hayırlı işler dilerim.