Kategoriler
Blog

Google dostu bir blog oluşturmak, nasıl?

Google dostu bir web sitesi demek, web sitesinin aslında Google a değil Google da arama yapacak kullanıcıya aradığı doğru bilgiyi vermek demektir, ve dolayısıyla Google dostu bir web sitesinden anlayacağımız aslında Google kullanıcısı dostu bir web sitesidir.
Bu konuda Google’ın web geliştiricileri için sunduğu yardım sayfalarını okumakla bu konuda alabileceğiniz en doğru ve etkin bilgiye ulaşabilirsiniz. Google dostu bir web sitesi Google’ın yardım sayfalarında web geliştiricilerine sunduğu bilgilerde ap-açık yazılmakta, benim yazacağım bunu bloglar için belki biraz özelleştirmek ve bazı yerlerini ön plana çıkarmak olacaktır.

Google Likes Its Women Engineers

    Google dostu bir blog nasıl olmalıdır?

  1. İçeriğin ön plana çıkarıldığı bir blog olmalıdır.
  2. Kalıcı bağlantı yapısı kullanıcı tarafından kolay anlaşılır olmalıdır.
  3. Diğer boglar ve web siteleri ilgili içeriklere ve blogunuza rahat rahat bağlantı verebilmeli.
  4. Blog, gizli metinler ve bağlantılar barındırmamalı.
  5. robots.txt dosyası olmalı ve bunun ile arama motoru örümcekleri yönlendirilmeli.
  6. İçeriklerin kopyası olabilecek sayfalar barındırmamalı, var ise bunlar robots.txt dosyası veya meta tag ler ile Google botlarına kapatılmalı. Arşiv sayfalarında içeriklerin tamamı değil bir kısmı bulunup veyahut bu sayfaları Google botlarına kapatılmalı.
  7. Önemli başlıkları grafik ile değil yazı ile başlık tag leri ( <h1>, <h2>, <h3> ) kullanarak belirtilmeli.
  8. Ürettiğiniz içeriğin özgün ve benzersiz olmasını sağlamalı, başlıklar ve ilk paragraf olabildiğince özet ve açıklayıcı olmalı.
  9. Tablolar ve aşırı kod kullanımından kaçınılmalı, verilecek biçimsel değerler class ve id ler ile css ile verilmemelidir.
  10. Popup ve diğer kullanıcıyı rahatsız edici reklam biçimlerinden kaçınmalı.
  11. Bağlantıların kondomu olan nofollow kullanmayı bilmeli.
  12. İçerik sayfalarında o içeriğe ait ana konuyu gölgede bırakacak diğer dış içerikler ve bağlantılar en düşük düzeye indirilmeli.
  13. Her içerik sayfası benzersiz bir başlık (title) ve açıklamaya (description) sahip olmalı.
  14. İçeriklerin değerinin yükseltilmesi açısından içerik sayfalarında var olan blog içi linklerde benzer içeriklere bağlantılar olmalı.
  15. Üretilen içeriklerde eksiltme, silme ve buna benzer değişiklikler olabildiğince az hatta hiç yapılmamalı.
  16. Kesinlikle bir Rss veya Atom Feed akışına sahip olmalı.
  17. Kategori ve etiket sisteminden faydalanmalı çok akilane kullanılmalı, özellikle arama motorları ve diğer servislerin tag sistemine verdikleri önem göz önünde bulundurulmalı.
  18. Blogun sunucu sorunları olmamalı ve kapalı kalsa dahi bu uzun olmamalı.
  19. Blog sadece bilgisayarlarla değil diğer web de gezilebilecek teknolojik aletlere de uygun olması düşünülerek kodlanmalı, yazılmalı. Hatta blogcular kendi bloglarına cep telefonları ile girmeyi denemeli, kısaca web standartlarına uyulmalı.
  20. Blog yazarken ve okurken Firefox ve eklentilerinin nimetlerinden sonuna kadar faydalanmalı.
  21. Google’ın blogunuz için uygun olabilecek tüm servisleri kullanılmalı.
  22. Blogun içerik sayfaları hariç durağan sayfalar olmalı, bu sayfalarda blogun genel içeriği ve yazar / yazarlar hakkında bilgiler olmalı. Yine aynı şekilde iletişim ve kullanım, gizlilik sayfaları gibi farklı genel içerik hakkında bilgi veren sayfalar oluşturulmalı.
  23. Kategori ve etiket sayfalarında da içerik sayfalarında olduğu gibi o kategori ve etiketler hakkında kısa bilgi, başlıkların benzersizliği ve benzer kategori ve etiketlere bağlantılar olmalı.
  24. Dilin doğru kullanılmasına özen gösterilmeli, yapılacak değersiz yorumlar onaylanmamalı veya kaldırılmalı.
  25. Blog içi arama mutlaka olmalı ve arama sonuçları sayfaları kullanıcı dostu olmalı.
  26. Eklenen görsellere ve eklenecek madde başlıklarında içeriğe uygun açıklayıcı alt metinler, title lar ve açıklayıcı class, id ler mutlaka kullanılmalıdır.
  27. Uzun yazılarda paragraflar kullanılmalı, listeler ile desteklenmelidir.
  28. İçeriklerinizin içinde satır aralarında blogunuzda bulunan diğer içeriklere bağlantı vermeyi alışkanlık haline getirin

An apple with the logo of Google made with laser

Tüm bu maddeler özetle, Google dostu bir blog oluşturmak için blogunuzu önce diğer sitelerden farklı olan, güncellenen, dinamik içeriği olan blog gibi kullanmayı bilmeli ve kullanıcı dostu, sade, basit ve aldatmasız, kişilerin içeriğe ulaştıklarında o içeriği başka platformlarda tavsiye edebileceği bir şekilde yazmayı bilmelisiniz demek oluyor.

Kişiler blogunuzun içeriğini başka internet platformlarında tavsiye ettiklerinde Google ile daha iyi dost olan bir blogunuz olması kaçınılmazdır. Bu yüzden blogunuz içeriğinizin alıntılanmasından hoşnut olmalısınız, Google tekrarlanan aynı içerikleri kendi sisteminde değerlendirir ve orjinal içeriği diğerlerinden ayırt edebilir.
Yani gerçek içeriğimiz eninde sonunda dostumuz Google tarafından arama sonuç sayfalarında ödüllendirilecektir.
Google’ı kandırmaya çalışmak şu anda yer yüzünde var olan en aptalca davranışlardan bir tanesidir, zira Google mühendisleri şu anda dünyada var olan en iyi mühendislerdendir, inanın sizin düşündüklerinizi gece gündüz düşünebilen ve test eden yüzlerce nitelikli mühendis var orada.

Ayrıca içeriğinizde kendi blogunuzun içinde var olan diğer içeriklere bağlantı vermeyi alışkanlık haline getirmelisiniz, bunu içerik içinde yaptığınızda, sizin blogunuzdan alıntı yapacak diğer web siteleri ve bloglar sizin o içerikte verdiğiniz diğer içerik sayfalarına da değer kazandıracak bu sayede sizin içeriğinizi alıntı yapmış web siteleri ve bloglar sizin blogunuzun Google ile daha iyi dost olması için çalışmış olacaktır.

yalnız bir sorum olacak; en başa(solda) resim koymak ne gibi bir etki yapabilir? hangi standartlara uymaz?

gusel yazı olmus ama google halaaa benim blogumu indexlemiyor 🙂

teşekkürler wolkan.hrn la aynı sorunu bende paylaşıyorum.. google beni indexle

teşekkürler wolkanca iyi bir yazı olmuş. ayrıca fazşa javascript ve flash içerikte kullanmamakta fayda var, bu da benden ekleme.

bilgiler harika çok işime yaradı tşk. ilk resimdeki hatunda müthiş bişey yaaaww 🙂 😉

şimdi sen burda iyi güzel anlatmışsın da, bunların bazılarını (hatta pek çoğunu) gelde blogcu.com'daki bir blogda uygula bakalım :(((

ortalıkta youtube den sonra google da kapatılabilir diye saçma sapan şeyler dönüyor…

sunlara cevap ver wolkanca apusup kalsunlar 😀

şu elmalı yazıdan sonraki yazını aynen başka bir blogda okumuştum. kim kimden kopya çekti bilmem ama birinin diğerine yardım ettiği kesin 😀

güzel bir yazı olmuş. benim size bir sorum olacak; ben 5 gün kadar önce bir wp tabanlı bir blog yazmaya başladım ve o gün arama motorlarına ekledim. yine iki gün önce robots.txt dosyasını hazırladım ancak google hala sitemi indexlemedi. şu an google link sayım 1 o da önbellekten eski bir sayfa.

@metin
buraya yazdığınız siteden bahsediyorsanız eğer, siteniz açılmıyor şu anda google'da indexlenmemsi doğal yani. 5 gün önce açmışsınız ve açılmıyor nasıl indexlesin google 🙂 siteniz açık olsun yazmaya devam edin.

klavyene sağlık wolkan güsel bir makale olmuş..
duyanlar duymayanlara okutması gereken bir yazı..