Kategoriler
Internet

Google aramaları için 20 ipucu

Google aramaları iiçin ipuçları
Google aramalarımızda sonuca ulaşmamamızı kolaylaştıracak tam 20 ipucunu sevgili arkadaşımız burada yazmış. Çoğumuzun bilmediği aramalarda sayfaları teker teker dolaşmak yerine sonucu direk karşımıza getirecek derecede bir kolaylıklar bu maddelerde açıklanmış. Yazı ingilizce ve Türkçe çevirisini geldik.biz blogunda ylcncn arkadaşımız yapmış teşekkür ediyoruz.

  1. Veya / Google çoğu zaman aradığınız tüm kelimeleri içeren sonuçları gösterir. Veya fonksiyonunu kullanarak her iki kelimeyi ayrı ayrı aratabilirsiniz. kullanım: [ fare or kedi ] veya [ fare | kedi ]
  2. Tırnak İşareti / Tırnak işareti arasındaki kelimeler ayrılmadan tam olarak aranır. [ “küçük yaşlı kedi” ] Eğer şöyle kullanırsak sadece yaşlı kedi tam bir ifade olarak aranacak. [ küçük “yaşlı kedi” ]
  3. Eksi / Eksi işareti, başında kullanıldığı kelimeleri aramaya dahil etmez. [ küçük -yaşlı kedi ] Aramamız sonucunda içeriğinde küçük yaşlı kedi bulunan tüm sonuçlar elendi. İçinde “yaşlı” olmayan küçük kedi sonucunu aldık.
  4. Benzer / Bu ~ işareti benzer anlamında kullanırız. Şöyle bir ifade kullanırsak [ ~küçük yaşlı kedi -küçük ] karşımıza minik yaşlı kedi, minicik yaşlı kedi gibi sonuçlar çıkacak “küçük yaşlı kedi” çıkmayacak.
  5. Yıldız / Yıldız(*) işareti genelde tam hatırlayamadığınız bir şarkının sözlerini aramak için elverişlidir. [can’t * me love lyrics] size beatle’ın ünlü bir şarkısının sözlerini getirecektir. Ayrıca aradığınız şeyin belli bir domain uzantısında aranmasını sağlayabilirsiniz. şöyleki. [”küçük yaşlı kedi” *.edu.tr] gibi bir arama yaptığınızda bu konuyla ilgili üniversite sitelerinde arama yapmış olursunuz.
  6. Gelişmiş Arama / Bu maddeleri hatırlayamıyorsanız, Google yine size yardımcı oluyor.
  7. Tanımlama / define: operatörü adı üstünde kendinden sonraki kelimelerin tanımlamasını linklerle birlikle yapıyor. Genelde wikipedia ve .edu uzantılı siteleri kullanıyor. Kullanımı ise şöyle [define:cat]. Sonuç: Kedinin tanımına yöneleniyoruz. Maalesef henüz türkçe kelime desteği yok.
  8. Hesap makinesi / Google aynı zamanda bir hesap makinesidir. [3+4] yazdığımızda 7 sonucunu alırız. Kullanabileceğimiz diğer işlemler ise şöyle [x-y] >> çıkarma işlemi, [x/y] >> bölme işlemi, [x*y] >> çarpma işlemi
  9. Sayı aralığı / En az bilinen özelliklerden birisidir. [en iyi kitaplar 2002..2007] diye bir arama yaptığımızda 2002 den 2007 en iyi kitap sonuçlarını alırız.
  10. Site spesifik / Belirli bir sitede arama yapmamızı sağlar. Özellikle arama motoru bulunmayan siteleri için elverişlidir. [site:geldik.biz ylcncn] geldik.biz sitesindeki tüm ylcncn’leri gösterir.
  11. Backlink / Belirli bir url’nin hangi sayfalarda bulunduğunu gösterir. [link:http://geldik.biz/gunluk/bilmemne] “http://geldik.biz/gunluk/bilmemne” linkinin hangi internet sayfalarında bulunduğunu gösterir.
  12. Özel arama motorları: Blog arama | Kitap arama | Akademik Arama | Kataloglarda Arama | Kod arama | Dizin | Finans | Resim | Haritalar | Linux | Hacker sözcük arama (h4×0r gibi) | Haber arama | Patent Arama | Ürün arama | Video Arama
  13. Filmler / movie: operatörü sadece filmlerle ilgili sonuçları gösterir. [movie:shrek3] gibi. filmin hangi salonda olduğunu ne zaman olduğunu film eleştirilerini bulabilirsiniz. (şimdilik ingilizce)
  14. Müzik / music: operatörü müziklerle ilgili sonuçları gösterir. [music:madonna] gibi. madonna’nın tüm albümlerini, diskografisini, yakın zamandaki konserlerini görebiliyoruz.
  15. Birim çeviricisi / Google aynı zamanda birimleri çevirebilir. Döviz, uzunluk vs… [12 meters in yards] 13.1233596 sonucunu verir.
  16. Numara çeşitleri / Google girdiğiniz bazı anlamlı numaraları kavrayabilir. telefon alan kodları, plaka numaraları, patent numaraları (çoğu sadece abd için)
  17. Kelimenin yeri / Google’ın kelimeyi arayacağı yeri belirtebilirsiniz. hangi operatörleri kullanabilirsiniz? [intitle:asp] başlığında asp geçen sayfalar, [inurl:php] sayfa adresinde PHP geçen sayfalar, şu ikisi de var ama çok spesifik çok girip kafa karıştırmayalım [intext], [inanchor]
  18. Önbellek sayfaları / bazen siteler downtime olabiliyorlar yani açılmıyorlar imdada google yetişiyor, google aslında sayfaları indexlerken aynı zamanda belleğine de alır. belleğe alınmış hali görmek için [cache:adres]
  19. Dosya Tipleri /[filetype:pdf manyak css kitabı] pdf formatındaki manyak css kitaplarını arar.
  20. “Answer to life, the universe, and everything” bunu aradığınızda Google size şu sonucu verir. 42 : Douglas Adams’ın bir teoriye verdiği cevap.

Makalenin orjinali | makalenin Türkçe çevirisi.

WOLKANCA

Volkan Yılmaz

Google aramaları için 20 ipucu başlıklı gönderi hakkında herhangi bir sorunuz varsa, sosyal medya butonları ile yorum ya da mesaj göndermekten çekinmeyin.

genelde arama yaparken tırnak içinde yazarım. doğru sonuçları veriyor. bu arada google.com 'un kapanması an meselesi.

ya yazı güzel olmus eline sağlıkta benim işime yaramıo biliosan google özel aramaya girdi degiştiremiom normal google nasıl yapıcam bir yardım.