Daha önce banka hesaplarım arası eft de yaşadığım problemi yazmıştım: https://wolkanca.com/finansbank-mobil-eft-bence-mumkun-degil/.
Problemin sebebini tam araştırmadan birkaç şey yazmış olsam da düzeltip(https://wolkanca.com/finansbankin-sucu-ne/) durumu daha derin incelemeye karar verdim ve sonunda problemin asıl kaynağına ulaşmayı başardım.
Karşılaştığım durum fıkra gibiydi, kesinlikle BDDK yetkililerin de okuması gereken şeyler yazacağım zira konu BDDK’nın var olma sebebine ilişkin hususları içeriyor.
Ben pek çok bankadan hem şahsi hem de finansçı olarak çalışırken ticari krediler kullandım, Türkiye’de kullandığım tüm kredilerde herkesin bildiği gibi ben de bilirim ki kredi kullanımıyla birlikte eğer yoksa kullandıran banka kullanana bir kredi hesabı açar, kullanan kredi hesabından kredi taksitlerini vb. bilgileri takip eder ve ödemeyi günün imkanlarına göre tüm şekillerle(havale,eft,atm vs.) bu hesaba yapar.
Kredi hesabı ile normal mevduat hesabı arasında normalde çok fark yoktur(işletim ücreti de alınır (:), bazen bazı bankalar kredi hesaplarına ekstra özellikler ekleyebilirler bu konuda güncel olan yasaları, mevzuatı ve yönetmelikleri tam bilmiyorum.
Benim derdim de kredi hesabıma para gönderip, kredi taksitini ödemekti. Kredi taksitimi ödemek için her ay bankaya gitmeyi düşünmedim zira 2012 yılındayız yani, reklamlarda bile artık sık sık kullanmıyorlar “şubesiz bankacılık” terimini çünkü sıradanlaştı.
Garanti Bankasının kredi kullananlara açmış olduğu, herhangi bir mevduat hesabı ile hiçbir farkı olmayan, iban numarası, hesap nuamrası vs. her şeyi ile normal hesaba eft, havale ve diğer şekillerde para kabul etmiyor olmasını öğrenmem bana biraz tuzlu mal oldu. Halbuki ben dediğim gibi pek çok farklı bankadan çok fazla kredi kullanmış biri olarak hiçbir sorun olmaması gerektiğini düşünerek hesabıma para göndermeye devam ettim. Ve sonunda öğrendim ki gönderdiğim paralar hesaba geçmiyor, üstelik paraların gönderdiğim hesaba iade edilmesi de günler, haftalar alıyor ve böylece Garanti Bankası benden kredi taksitini ödemediğim için faiz alıyor o da yetmezmiş gibi beni spamlar, telefon ile, mailler ile, tehditler ile(ihbarname vs.) rahatsız ediyordu.
Ben yine de fazla incik cincik etmeyip banka şubesine gittim, yetkili ile görüşüp hesabıma kredi taksitlerinin tutarı ve daha fazla miktar para yatırdım, ertesi gün ne göreyim kredi taksitlerim yine ödenmemiş. Delirmiş bir şekilde banka şubesine bir kez daha gidip neden benim kredi takitlerim ödenmiyor diye sordum, yatırdığınız para kredi kartınızın borcuna çekilmiş dediler. Ben tabii tekrar para yatırdım hesabıma ve bu sefer yatıran banka çalışanına çok sert bir şekilde eğer kredi taksitinin ödenmesi hariç bu para başka bir yere çekilirse yakarım buraları der gibi 😀 yani ona benzer bişiler dedim çok sinirliydim. Herhalde not filan aldılar, kredilerle ilgili yer aradılar vs. ödendi.
Yani kredi taksitini ödemek için kredi hesabına para yatıramazsın diyorlar, normal hesabına para yatırırsan da kredi taksitinin ödenmesi için söz veremeyiz başka ödemelere gidebilir diyorlar, fazladan masraf, faiz alıyorlar, vaktini çalıyorlar, spam yapıyorlar, morel bozuyorlar. Tüm bunları senin kendi paranla sana yapıyorlar.
İşin aslını öğrenmem ile birlikte Garanti Bankasındaki tüm verilerimi kapatma talebim aynı gün oldu, AMEX, Bonus, Hesaplar ve ne varsa tümünü kapattırdım. Bir tek 3-4 bin TL gibi bir kredi borcum kaldı onu da en kısa sürede tümden kapatıp Garanti Bankasını hayatımdan çıkarmaya karar verdim.
Diyeceğim şudur ki; Garanti Bankasından kredi kullanmayı düşünüyorsanız eğer bu benim yazdığım konuyu müşteri temsilcisi ile bir konuşun sonra benim gibi değerli vaktinin büyük bir kısmını bir banka ile çarçur etmiş hale artı faiz ev artı sinir bozukluğu yaşamayın.
Not: Banka ile tüm konuşma, yazışma vs. ne varsa kayıtlıdır lazım olması durumunda bu hakkımı kullanırım. Bu tür şeylerde yalanlama durumları olabiliyor, biz çok karşılaştık sosyal alemde bu tür şeylerle.
Hesaplardan(kredi hesapları dahil) işletim ücreti alınması da cabası.
Bankaların telefon konuşmalarını ses kaydı almaları da bana sorarsanız bir muamma, onları ne kadar saklıyorlar, kim dinliyor vs. kimse bilmiyor.
Birbirleri ile dayanışma içinde spam yapan tek sektör bence bankacılıktır. Belki telefon operatörleri de öyle olabilir.