Kategoriler
Blog

Etkili blog yazarlığı

Öncelikle merhabalar. Blog yazarlığı konusuna son günlerde iyice kafayı takmış bulunmaktayım. Kendi bloğumda bunlara yer vermeyeceğim ama bir topluluk bloğu olan wolkancada yazılarımın çoğunluğunu bu tür konular oluşturacak. Bunun içinde bir kaç gün süreyle çeşitli araştırmalar yapıyorum.
Bugün yazdığım konu da 2 günlük bir araştırmanın sonucunda ortaya çıktı ve blog yazarlarının ilgisini çekeceğini düşünüyorum.

Blog yazmaya yeni başlayan insanların ilk sordukları soruların başında "Nasıl okunurum?" sorusu gelir. Bunlar için bir çok blog yazarı çeşitli yazılar yazmışlardır. Yön gösterici yazılar yazarak blog yazmaya yeni başlayan arkadaşların tecrübe ve deneyimlerden yararlanılması amaçlanmıştır. Bende yaptığım araştırma sonucunda Etkili blog yazan arkadaşların nasıl okunduğu konusunda bilgiler vermeye çalışacağım.
Bu yazdıklarımı iki gün içerisinde internetten yaptığım araştırmalar, kişisel gelişim kitapları, köşe yazarlarına sorduğum sorular, dergiler, gazetelerden derlenen bilgiler ve kendi gözlemlerim sonrasında oluştu.

Gelelim konumuza, "Etkili blog yazarı nasıl olur?" maddeler halinde bir göz atalım;

  1. Diğer yazarların tecrübelerinden yararlanın
    Başka yazarların yazılarını okuyarak deneyim sahibi olun.
  2. Yazdıklarınız sizden önce gelsin
    Okuyucuların okudukları için sizi çağırdığını düşünün. Kendinize güvendiğinizi görün. Yazarken okuyanların sizi dikkatli bir şekilde okuduklarını varsayın.
  3. Aklınız başarıda olsun
    Her daim başarılı yazılar yazacağınızı göz önüne alın. Emin olun okuyucular bundan memnun kalacaktır.
  4. Bol Bol pratik yapın
    Yazma fırsatı her yerde vardır. Sürekli belirleyeceğiniz konular hakkında yazılar yazarak pratik yapın. yazmadan nasıl bir ilerleme yapacağınızı bilemezsiniz.
  5. Özgüveni geliştirin
    Kendinizi Hürriyet veya Milliyet gibi Türkiye’nin en çok satan gazetelerinde köşe yazarı varsayın. Günlük milyonlarca insana ulaşabileceğinizi düşünerek yazılarınızı kaleme alın.
  6. Yazmadan önce hazırlık yapın
    Yazmadan önce hazırlık yapın. hazırlık amacınıza uygun olsun. Okuyanlara faydalı olacağınızı düşünün. Düşüncelerimizi önceden derleyip toparlamamız artı yarar sağlayacaktır.
  7. Kendinize Güvenin
    Öncelikle kendinize güvenin.Konunuzun önemine inanın. Yazınızı yazarken dikkatinizi altüst dağıtacak olumsuzluklardan uzak durun.
  8. Konunuz Hakkında İstekli ve Coşkulu Olun
    Eğer biri bakış açınızın ve yazılarınızın yanlış olduğunu söylerse, yazdıklarınızı savunma konumu içinde aynı içtenlikle sürdürebilir misiniz? Yapabilirim diyorsanız sorun yok demektir.
  9. Sınırlı konularda yazılar yazın
    Sınırlı ve uzman olduğunuz konularda okuyucularınıza bilgiler verin. Bu insanların hoşuna gitmektedir.
  10. Yazınızda örneklere yer verin
    Ayrıntılarla ilgili yeterince bilgi verin. Yeterince bilgi verip vermediğinizi düşünüyorsanız 5N1K kuralını uygulayın Ne? Ne zaman? Nerede? Nasıl? Neden? Kim? Bununla birlikte çözüme ulaşabilirsiniz.
  11. Sizi okuyanların İlgi Duyduğu Terimlerle yazın
    Konunuzun, okurlarınızın sorunlarını çözmekte ve amaçlarına erişmekte onlara yardımcı olacak bilgileri bulmaya çalışın.Sonra okurlarınızın tam ilgisini kazanmaya bakın
  12. Dürüst, İçten gönülden Değerlendirme Yapın
    Okurlarınızla arayı iyi tutun. Onların kalbine girdiğiniz zaman başarıda beraberinde gelir.
  13. Kendinizi okuyucuyla Özdeşleştirin
    Okuyucularla iletişim yollarını açmanın başka bir yolu da onların isimlerini bilmenizden geçer. Eğer isimlerini biliyorsanız okurlara ismiyle ve kibar bir şekilde hitap edin. (Örn: Volkan bey güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Ayşe hanım; güzel tespitler yapmışsınız. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar) Ayrıca yazınıza yapılan yorumlara cevap verin. Buda okuyucunun hoşuna giden etkenlerdir. Dediğim şekilde yaparsanız okuyucularla diyalog oluşturmuş olursunuz. Buda size avantaj kazandırmış olur.
  14. Okurlarınızla görüş alışverişinde bulunun
    Yazdığınız bir konuda okurlarınızdan yardım talep ederseniz ilgide dikkate değer bir artış olacaktır. Okur olduklarının farkına varılması okurları mutlu eder. Bunun içinde onlara soru sorulması en güzel yoldur.
WOLKANCA

Konuk Yazar

Etkili blog yazarlığı başlıklı gönderi hakkında herhangi bir sorunuz varsa, sosyal medya butonları ile yorum ya da mesaj göndermekten çekinmeyin.

Etkili blog yazarlığıiçin 9 yanıt

abi sen fotomuhabiri olarak geldin, profesyonel blogcu oldun çıktın başımıza (:

güzel araştırma güzel yazı teşekkür ederim.

wolkanca ve nlp // profesyonel rehberlik hizmetleri 🙂

güzel bir yazi olmuş

@ volkan, bana bu imkanı verdiğin için ben teşekkür ederim kardeşim.profesyonel blogcu sensin. ben sadece kendi gözlemlerimi yazdım. bir bloğa girip okumamdaki nedenleri sıraladım insanlara yol göstermeye çalıştım. görüşmek dileğiyle. sağlıcakla kal.
suat
@rzrarti : ilgin için teşekkür ederim arkadaşım. sağol

güzel bir yazı olmuş gerekli hususlara dikkat edilirse sanırım sonuç verir..

merhaba fotomuhabiri,
yazın oldukça ilgi çekici ve bir o kadar da sürükleyici olmuş.
teşekkür ederim.

@ertan: beğendiğine sevindim. dün devamını yazmaya başladım. bir iki gün içerisinde bitirmeyi hedefliyorum. saygılar.
suat

blog yazarlığına gönül veren arkadaşlara yol gösterecek bir yazı olmuş. emek vermişsin. teşekkürler fotomuhabiri.

yazınız çok güzel ben de yeni açtığım blog sitesinde bu yazdıklarınızı uygulamaya çalışacağım.