Bir WordPress blogunuz varsa 2011 Kasım ayından itibaren istatistiklere WordPress Stats(Jetpack içerisinde de vardır) eklentisi ile baktıysanız veya wordpress.com da bir blogunuz var ve oradan istatistiklere baktıysanız "arama motoru terimleri" altında en çok arananlardan birinin “encrypted_search_terms" olduğunu görürsünüz. Aynı şekilde "not set" şeklinde arama terimlerini çok görmüş olabilirsiniz.
encrypted_search_terms nedir ve ben bloguma böyle bir yazı eklemedim diyorsanız telaşa gerek yok, encrypted_search_terms Google’ın geçtiğimiz yıl sonunda başlamış olduğu HTTPS(SSL Search) ile arama muhabbetinden kaynaklanmaktadır. Aynı şekilde Google Analytics veya diğer analiz programlarında "not_set" diye çıkan bu nane https://www.google.com ile yapılan aramalardan gelen ziyaretçiyi temsil ediyor.
HTTPS ile Google arama sonucu sayfasından tıklanan sayfaya referer göndermiyor, böylece hizmetin de amacı olan şifreli arama gerçekleşiyor. SSL Search kullanabilmek için bir Google hesabıan giriş yapmış olmanız gerekmekte, Google Chorme kullanıcılarının varsayılan arama tipi SSL Search oluyor(özel durumlarda) bu nedenle bu tip organik ama hangi arama terimi ile geldiğini göstermeyen istatiskilerle karşılaşırız.
Bu arama tipi hakkında daha fazla bilgiye Google’ın SSL Search ilgili yardım sayfasından alabilirsiniz.
Aramayı denemek için https://encrypted.google.com adresine gidebilirsiniz.
Google Webmaster Tools, Google SSL Search’dan etkilenmez, yani bu tip aramalardan terimlerinden oluşan veriyi de istatistiğine dahil eder.
Secure Sockets Layer(SSL) Nedir?
Netscape tarafından 1994 yılında geliştirilen Secure Socket Layer (Türkçe’ye Güvenli Yuva Katmanı olarak çevrilebilir) protokolü, internet üzerinden şifrelenmiş güvenli veri iletişimi sağlar.
Web Tarayici ile Web Server arasindaki güvenligi HTTP (HTTPS) altinda saglamayi amacliyordu. Günümüzde SSL 3.0 tüm Web Tarayicilar tarafindan destekleniyor. Örn. IE (Internet Explorer), Mozilla Firefox, Opera, Safari gibi Web Tarayıcıları.
Özellikle E-Mail gönderiminde, FTP transferinde veya alışveriş sitelerinde güvenlik amacıyla kullanılıyor.
Web Tarayıcınızın herhangi bir yerinde gördüğünüz altın renkli asmakilit resmi SSL güvencesinde olduğunuzun işaretidir. Bu kilit resmine çift tıklayıp SSL sertifikasının kimden alındığı, geçerlilik süresi gibi bilgileri görebilirsiniz. SSL kullanıcı adı, şifre, kredi kartı bilgileri gibi bilgilerin, gerekliyse tüm oturum bilgilerinin şifrelenerek iletilmesini sağlar.
Şifreleme esası Açık anahtarlı şifrelemeye dayanır.
Budur.