Kategoriler
Internet

Eğitimde gelişen internet uygulamaları

Biz blog nedir diye anlata anlata yaza yaza sonunda sanırım bir nebze hedefimize ulaştık ayrıca şu Wikipedi’mizin Türkiyemizde dahada gelişmesi için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz bundada başarılı olacağız umarım.
Hacettepe Üniversitesi Bilg. Ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 4. sınıf öğrencileri tarafından BTÖ-401 kodlu Eğitimde İnternet Uygulamaları Dersi kapsamında hazırlanan bir blog var, şu anda ücretsiz bir hostta ve adresteler. Amaçları Blog ve Wiki teknolojilerinin eğitimle ilişkileri üzerine yazılar hazırlamak ve bu konu hakkında referans olabilecek bağlantıları vermek. Ayrıca site de blog ve wiki hakkında önbilgi de sunulmak.
Proje Grubu Elemanları :
İçerik Koordinatörü: Aslı ŞENGÜL, Emrah AYDOğAN, Safiye OLGUN
Tasarım-Teknik Koordinatör: Bestami KAPLAN
Materyal Koordinatörü : Cem Yıldırımgil, Safiye SUSAM

Daha Fazlası için proje raporunu buradan edinebilirsiniz.

Bloglarındaki başlıklar şu şekilde;

Eğitimde Blog Kullanımının Öğrenme Sürecine Katkıları

Eğitimde Blogların Kullanım Alanları

Eğitimde Web Sitesi Yerine Blog Tercih Edilmesinin Nedenleri

Eğitimde Wiki Kullanımının Öğrenme Sürecine Katkıları

Eğitimde Blog Kullanımının Öğrenme Sürecine Katkıları #

Eğitim de blogların nasıl kullanılacağından önceki yazılarımız da bahsettik. Bu gibi kullanımlar öğrenci öğrenmeyi kazanır iken ona ne gibi avantajlar kazandırıyor, öğrenmeyi ne gibi aşamalarda ve ne gibi süreçler geçirerek geçiriyor. Bu yazımızda blogların öğrenme sürecine katkılarından bahsettik.

  1. Öğrencilerin Aktif Olması: Öğrencilerin, neyi ne kadar öğrenmek istediklerine karar vermeleri, bilgi taraması yapmaları bunları paylaşmaları, dönütler almaları ve başkalarının yaptıklarına yönelik yorumlar yapmaları öğrenme – öğretme sürecinde aktif olmaları tutum oluşturma, düşünce inşası, kabullenme ve öz düzenleme gibi özelliklerin oluşturulması ve gelişmesi için etkili olabilecektir. Öğretmen merkezli eğitimin ortadan kalkması sayesinde, yapısalcı, özgür eğitime geçişi sağlar(Aktif Öğrenme)
  2. Daha fazla öğrenen özelliğine hitap etmesi: Öğrenenler her zaman aynı özeliklere sahip olurlar mı? Hepsi aynı şekilde mi öğrenir? Örneğin bazı öğrenciler her konuda düşüncelerini rahatça paylaşabilirken bazıları konuşmaktan utanırlar. Bu durumda Bloglar öğrenme sürecinin utanma duygusunun gölgesinde kalmasını engeller.
  3. Yeterli zaman: Eğitimciler, öğrencilerin onlara soru sormasını beklerler, fakat dersliklerde gerçekten öğrencilerin soru sorabilmek için gereksinim duyduğu düşünme zamanı var mıdır? Bloglar öğrencileri soru sormak için cesaretlendirerek, yaratıcılıklarına daha fazla katkıda bulunmaz mı?
  4. Tartışma – geribildirim sağlayabilme: kullanımı ve güncellenmesi kolay olduğu için blog yöneticisi ya da kullanıcılar bir konu hakkında tartışabilir, geribildirim sağlayabilir. Web üzerinden yayımcılık ve özellikle sözel ders grupları için tartışma geri bildirim sağlama aracı olarak faydalanılabilir. Bu şekilde yanlış bilgiler ya da yanlış bilgi yapılandırmalarından mümkün olduğunca uzaklaşılmaz mı?
  5. Etkili grup çalışmaları: Eğitimciler, öğrencilerin grup çalışması yeteneklerini geliştirmelerini beklerler. Bloglar, sağladığı topluluk ortamı ve belli konular etrafında doğal olarak oluşan kümelenmeler sayesinde, muhtemelen en başarılı grup çalışmalarını yaratırlar.
  6. Değerlendirme kolaylığı: Eğitimciler, derslerini alan tüm öğrencilerin çıktılarını tek başlarına değerlendirme ve notlandırmanın dayanılmaz ağırlığını taşırlar ve bu sorumluluğu tek başlarına taşımaktan da rahatsız olurlar? Eğitim blogları, öğrencilerin bir birlerini değerlendirmesini de sağlayarak, daha objektif bir değerlendirme süreci gerçekleşmesini olanaklı kılarlar.
  7. Kullanıcı grubunu sınırlandırılabilme: bir ders bir belli bir grupla işlenmeye çalışılıyorsa internette herkesin bu ortama girmesi şifrelemeyle engellenebilir. Etkileşim için aksi durumlarda söz konusu olabilir: Farklı kişilerin derse katkıda bulunması öğrencilerin bu katkıdan yararlanası da sağlanabilir. Bu durumda ya öğrenciler üye diğerleri ziyaretçi olur, ya da isteyen herkes bloga üye olabilir. Seçim öğretmenindir. Çalışmasına ve amaçlarına en uygun olanı seçmesi daha avantajlı olmaz mı?
  8. Sınıfı duvarlar arasından çıkarma: Öğretim sürecini zamanın ve mekânın sınırlarından kurtarır. İnternetin olduğu her yerde öğrenme devam eder.
  9. Daha Fazla Katılım : Sınıf ortamında çeşitli nedenlerden dolayı derse katılmayan pek aktif olmayan öğrenciler bu gibi ortamlarda daha aktif katılabilir. Örneğin bir konu hakkında açıklama yapılması istenen öğrenci heyecanlandığı için istediklerini tam anlamıyla kelimelere dökemez, Fakat aynı şeyi blog için düşündüğümüz zaman öğrenci bu düşüncelerini daha uygun bir şekilde ve organize olarak aktaracaktır. Yine bu konu ile alakalı olarak konu hakkında ki diğer öğrenmelerin buraya yansıması daha kolay ve daha açık olacaktır.
  10. Kitlelere Ulaşım: Bir konu hakkında öğrenciler tarafından bir blog oluşturulduğunu ve benzeri okulların benzeri içeriklere sahip blogları olduğunu varsayalım. Böyle bir durumda öğrenci sadece sınıf içi etkileşimle kalmayıp kendi akranları ile bu konu hakkında bloglar aracılığı ile bilgi alışverişi yapabilecektir. Diğer öğrencilerin benzer içerikler hakkında ki öğrenme yaşantılarını bilecektir. Bu ve benzeri durumlar diğer öğrenmeler için de bir yaşantı oluşmasını sağlayacaktır.
  11. Öğrenmeyi Destekleyici Özellikler : Öğrenme aynı anda ne kadar çok duyuya hitap eder ise o kadar anlamlı ve kalıcı olacaktır. Bloglar öğrenme bakımından grafik ses video vb. boyutlarda desteklenebilir .Bu sayede daha iyi öğrenme sağlanır.
  12. Çalışma Kolaylığı : Yapıları İtibari ile çeşitli şekillerde kategorilendirilmiştir. Aranılan bilgiye ulaşım blog sitesi içinde daha kolay olacaktır. Ayrıca kullanımı ve üzerinde çalışılması teknik bilgiyi gerektirmeyecek şekildedir. Bu da zaman kaybını önleyecektir.
  13. Öğrenmenin İçselleştirilmesi : Öğrenci ya da öğrenciler bir konu hakkında blog oluşturduğu zaman o öğrenmenin sorumluluğunu üzerine alması diğer öğrenme araçlarına göre daha da fazla olacaktır. Sonuçta burada oluşturacakları ürünleri bir çok kişiye ulaştıracaktır. Bu durum ürün oluşturmasını daha da çekici hale getirecektir. Dolayısı ile öğrenme sürecini benimseyecektir. Bu da anlamlı öğrenmeyi destekleyicidir.

Bunların sonucu olarak, eğitim blogları öğrencilerde, geleneksel bir ders sunumu ile karşılaştırılamayacak kadar fazla bilgi tortusu bırakırlar. Eğitim de bunu hedeflemez mi? Öğrencilerde en fazla bilgi tortusunu bırakmayı.