Kategoriler
Hayattan

Çalışma hayatının gerçek sorunları 1

Bürokrasi kapitalizm piramidi gibi bir şeydir, köylüden krala daralarak giden bir yolda örgütlenmiş kişiselliği asla olmayan her işin bir kural ve ilkeye göre çalıştığı sistem. Aslında devlet içerisinde resmi kurumlar arasında olduğu bilinen bu nane, kurumsallık ile birbirine karıştırıldığı veya ikisinin aynı anda yürütülmek istendiği şirketlerde de tezahür edebilmekte, en aşağısı işçiler en yukarısı da patron oluyor 🙂

bürokrasi iş

İşte bu bazı büyük şirketlerin bence en büyük sorunlarından biri.

Raporlar yazılsın, o raporları alanlar harmanlayıp yeniden raporlar yazılsın, sonra onlar bir daha, bir daha, yukarı doğru giden ve aslında hiçbir değeri olmayan kâğıt parçaları.


Bazı işlerde yapılış şekli, iş süreci çok önemlidir. Bir müzisyen mesela, önünde duran birkaç paragrafa nota yazıyorken notlardan başka hiçbir kural ve ilke düşünemez, daha kötüsü o an o notaları oluşturabilmişse işini bitirmiştir, eğer yapamamışsa belki bir daha hiç yapamayabilir. Kural ve ilkeler yani bürokrasi işi bitirdikten sonra düşünülürse şayet başarı kazanılır, yoksa siz işinizden daha çok bürokrasi nanesiyle boğuşmak yüzünden rakiplerinizin tozunu yutarsınız.

Demek istediğim aslında kural ve ilkeleri çöpe atmak değil, önem sırasını düşürmek. Tabii sizin için önemli olan ortaya çıkacak iş ise.

Ben şu yaşıma geldim hâlâ insanların sabah 9:00 akşam 18:00 çalışmalarını anlayabilmiş değilim, tüm dünyada aşağı yukarı saatler böyle ama bu kural nasıl konulmuş neden konulmuş kimse bize anlatmıyor, ben bir yerde okumadım da bunu nedenini, sadece gündüz ve gecenin insan vücudundaki etkilerini okudum, sonra ona benzer şeyler mesela insanın biyolojik saatinin salak sulak çalıştığını biliyorum. İnsanın biyolojik saati 24 saate uygun değil bu yüzden hepimiz akşam geç yatmaya ve sabah geç kalmaya meyilliyiz, bilimsel olarak sorun bizde değil yani hacılar sorun sistemde amk. Hayır bir de gelip sna tembel muamelesi yapanlar olur canını sıkarlar, tembel membel değiliz biz arkadaşım tersine biz daha çalışkanız, sen siliksin ben farkındayım. Sen maykılsan ben de ceksın hatta.

İnsanoğlu bunca yüzyıl geçmesine rağmen daha doğrusu belki sanayii devriminden sonra diyelim yıllardır aynı şeyleri yapıyor sanki, nasıl hâlâ sıkılmadık bilmiyorum. Biraz değişiklik şart ve bence kesin bu değişiklik olacak, aslında internet devrimi ile nispeten oldu da, internet sayesinde işlerde saat kavramı yok gibi, her yerde bağlantı olduğundan insanlar artık zaman ve mekanı kafaya takmadan iş yapıyorlar. ABD de ki şirketlerin çağrı merkezinin, ucuz işçilik ve ana dillleri gibi İngilizce konuşabildikleri için Hindistan’da olduğunu çocuklar bile biliyor artık.

Bir video vardı delilikle ilgili o videoyu izlemek lazım ve bir de benim hayat felsefemi oluşturan Jiddu Krishnamurti’nin sözü: “Bu denli hastalıklı bir topluma iyi eklemlenmiş olmak, sağlıklı olmanın bir ölçüsü olamaz.”

Bu yazı dizisine devam edebilirim, yani etmeyebilirim de, etmezsen niye etmiyorsun deme hakkınız yok ona göre.

Facebook profilim: facebook.com/wolkanca
Google Plus prfoilim: plus.google.com/107191826524803036225

Happy Thanksgiving.