Bir blog yazarıysanız eğer aynı zamanda siz blog okurusunuz da. Bende bir çok blog geziyorum, bloglara göz gezdirirken en çok sıkıntı çektiğim durum, içeriği arka plana itebilecek kadar çok olan ıvır zıvır. Bu ıvır zıvırlar, genelde blogların yan menülerinde olan uzayıp giden şeyler olur veya daha farklı bir çok şey. Ben rss den veya bir arama vasıtası ile o içerik, o başlık için gelmişimdir o sayfaya ama sırf o içerik için gelmiş olmama rağmen bütün bu ıvır-zıvırla karşılaşmak zorunda bırakılmışımdır. Bu büyük bir hatadır, bloglarda okurun içeriğe ulaşması ya da başka bir deyim ile okurun konforu her zaman ön planda olmalıdır, okur rss akışından, bir arama sonucundan o başlığa geldiğinde var olan, okurun geldiği görmek istediği içeriği gölgede bırakacak kadar fazla ıvır zıvır olmamalıdır. Bu şekilde hem okuru yormamış ona konforlu bir blog seyahati sunmuş oluruz, hem de Google vb. gibi arama motorlarının da gerçek içeriğinizi daha değerli kılar ve sonuçlarını görürsünüz.
Benim tavsiyem, blogun ana sayfası hariç diğer tekil yazı sayfalarında olması gereken ıvır zıvırlar şunlar;
- İlgili olabilecek blogunuzdaki diğer benzer yazıların bağlantıları
- Yazıya ait etiket ve kategori bağlantıları
- Yazıya ait bir iki açıklama, yazarı vs. gibi
- Sonraki ve önceki yazılara ait bağlantılar
Yine blogun kategori veya etiket arşivi sayfalarında yazıların özeti olması veya kategori ve etiket arşivi sayfalarının arama motorlarına no fallow olmasını tavsiye ederim. Bunun nedeni ise yine içeriği ön plana çıkarmaktır, böyle yapmaz isek kategori ve etiket sayfalarında içeriğin tamamını verir isek arama motorları bu sayfaları içerik olarak algılayıp gerçek içerik sayfalarının değerleri düşecektir. Bunun olamaması için belirttiğim gibi ya yazıların özet kısımlarını vermeli veyahut arama motorlarına no fallow denmeli bu sayfalarda ki okur arama sonuçlarında direk içeriğe ulaşabilsin.
Bir diğer mevzuda dış bağlantılar, dış bağlantılar derken blogroll veya blogunuzdan kalıcı link verdiğiniz diğer sitelerden bahsediyorum, bu dış bağlantıları yine içerik sayfalarında yani tekil yazı sayfalarında bulundurmamanız bloglarınızda içeriği ön plana çıkarmak açısından faydalı bir yöntemdir.
“Bloglarda içeriği ön plana çıkartın” için 8 yanıt
süper yazı tebrikerl sağol bu arada volkan abi gürkanımda buna kısada olsa değinmişti sen daha açıklayıcı yazmışsın abi
bunların hepsini yapıyor muyum ya? 🙁 :'( tabii ki hayır,
hehehe benım blogumu okudun yoksam 🙂 haklısın aslında. bende elımden geldıgınce kalabalık da olsa duzgun gorunmesını saglamaya calıstım. adım uzerımde canım "tamkarışık" 🙂
eline sağlık volkan abi. bu arada ali senden çok özür dilerim ban küsme blogdaki yazımı oku. nedeni.
@tamkarışık
senin bloguna bende bir ara geldim ama etraf çok dağınıktı. senin içerikte bayağı bir arka planda kalmış (:
güzel bir döküman olmuş. ne kadarını başardığımız meçhul tabi. blog servisimde bu tür eklentilerin, özelliklerin olmaması da bunda etken tabi…
sayın volkan bey, çok acil yardımınıza ihtiyacım var. benimblogspot bloğumun katagorileri google robottext tarafından kısıtlanıyor.nedeni ise çok fazla kullanmammış sanırım. daha doğrusu aynı katagoriden çok fazla olmasıymış. bu mantıksız değil mi?bloğumda blogger ile ilgili 50 yazı varsa ben bunu blogger etiketine yazmalıyım neden böyle bir hata veriyor acaba?
gerçekten çok keyifli bir yazı, teşekkürler.