Evet çok teşekkürler! Siz de bir blog yazarıysanız muhtemelen aşağıdaki liste size yetmez, daha başka servisler, araçlar ve yazılımlar da biliyorsunuzdur ve onlardan faydalanıyorsunuzdur. Ben bu akşam genel olarak bütün blogcular için vazgeçilmez olan 8 internet servisini listeledim, elbette birçok blogger harici kişi de bu servislerden faydalanıyor fakat bu servislerin var olması veya çok kullanılmasının nedeni bloggerlardır.
Örneğin internet tarayıcısı olarak bilgisayarında Firefox’u kullanan biri ya blogcudur ya da bir blogcu onun bilgisayarına oturmuş ve Firefox kurmuştur, bence Firefox’un internet tarayıcı piyasasında pastasının büyümesi ile bloggerların çoğalması paraleldir çünkü normal bir internet kullanıcısının kullandığı işletim sistemi ile gelen Internet Explorer dan farklı bir tarayıcı kullanma gereksinimi neredeyse yoktur.
Hemen hemen bütün blogcular gelişmiş ve yeni ürünlere meraklı olan kitledir, ki Firefox’un yaratıcısı olarak bilinen Joe Hewitt şöyle demiştir: “gelişmiş ürünlere meraklı birinin Firefox kullandığını duyduğumda heyecanlanmam da, bunu annesinin bilgisayarına kurduğunu duyduğumda yüreğim ağızıma gelir“(Çıplak Sohbetler sayfa 59).
Kısaca aslında aşağıdaki servislere bloggerlar müteşekkirdir ve servisler de blogcuların sayesinde bu denli popüler olmuşlardır diye düşünüyorum.
Ve işte blogcuların onlara, onlarında blogculara müteşekkir oldukları 7 servis;
WordPress – Blog yayınlama platformu
WordPress açık kaynak ruhu ile var olan bir blog platformu. Tamamen ücretsiz olarak dağıtılan ve gönüllülük mantığı ile geliştirilen bir servis, ücretsiz olmasına karşın paha biçilemez bir sistemdir.
WordPress bir kişinin herhangi bir internet teknolojisinde (php, html vs.) uzmanlık gerektirmeden özgürce kendi blog yayınını oluşturmasına olanak tanır. 2003 yılında Matt Mullenweg ve kadim dostu Christine Selleck tarafından geliştirilmeye başlanan WordPress’i internette gezdiğiniz bir çok site kullanabiliyor, bunların içinde popüler medya şirketleri de var örneğin New York Times, CNN, ZDnet gibi.
Firefox – Internet tarayıcısı
Mozilla Corporation’un geliştirdiği açık yine kaynak olan Firefox, yazımın başında da bahsettiğim gibi çoğunlukla blogcular tarafından hızlı, güvenli ve ihtiyaçları tam karşılamadığı için tercih edilen bir internet tarayıcısı.
Ayrıca yüzlerce eklentisi ile blogcular için büyük kolaylıklar sağlar. Firefox’un dünya çapında Microsoft’un Internet Explorer’ından sonra %20 gibi bir pay ile ikinci en popüler tarayıcıdır fakat bloggerlar arasında elbette en popüleridir.
Google – Arama motoru
Google hakkında yazmaya bile gerek yok, dünyanın en popüler internet arama motoru olan Google arama pazarının %60’ına sahip. Google 1998 yılında iki Stanford öğrencisinin (Sergey Brin ve Larry Page) in master araştırma projesi olarak ortaya çıktı. Google’ın aram sonuçları bir blogger için çok faydalıdır ve diğer hizmetleri ile blogger için vazgeçilmezdir.
Google Adsense – Reklam ağı
Google Adsense, her aşamadaki web sitesi yayıncılarının site içeriğiyle ilgili Google reklamlarını web sitelerinde göstererek para kazanmalarını sağlayan bir sistemdir.
Bloggerların para kazanmasını sağlayan kullanışı en basit ve net olan bu sistemi bloggerlar hem para kazanmak hemde tanıtım yapmak için Adwords ile reklam yapabilme imkanına kavuşmuşlardır.
Sosyal platformlar – Digg, StumbleUpon, Delicious, Twitter vs.
Digg, StumbleUpon, Delicious, Twitter gibi sosyal yerler blogcuların içeriğe ulaşmaları ve ürettikleri içerikleri sunmaları açısından vazgeçilmezler arasındadır.
Her gün 800,000 kişinin üzerinden geçtiği Teknoloji, Siyaset, ve Yaşam hakkında en taze haberlerin bulunduğu Digg dünya çapında liderdir.
Stumbleupon şu anda 6465000 üzerinde aktif kullanıcıya sahiptir farklı, beğenilen ve ilginç interner sitelerini ve sayfalarını size sunar.
Bu siteler bloglara en yoğun trafiği kazandıran iki sitedir ve bir blogun zamanla kaliteli bir okuyucu kitlesine sahip olmasını sağlayabilirler.
Bir blogcunun yerimlerini saklaması ve paylaşması için en muhteşem servis delicious.com’un ta kendisidir.
Bloglamanın minisi ve belki de bloggerları bloglarına kısa yazılar girmekten vazgeçtiren servis Twitter’dır. Son derece basit ve kolay mini bloglama imkanı sunan Twitter diğer blog yazarları ile ve okuyucularınız ile iletişimin merkezi haline gelmiştir.
Bu maddeye daha fazla servis eklenebilir ama çok uzatıp canınızı sıkmak istemem.
Flickr – Fotoğraf paylaşımı
Yahoo’nun bir hizmeti olan Flickr, Microsoft’un Yahoo’yu satın alma ihtimaline baş kaldırabilen bir kullanıcı tipine sahip bir fotoğraf sitesidir, son yenilik ile aynı samanda kısa videoların da paylaşılabildiği, blogcunun fotoğraf paylaşmada dostudur. Kolay kullanımı ile, etiketleme sistemiyle, bloglar için yayınlama seçenekleri, araçları ile bir blogcunun vazgeçilmezler sıralamasında üst sıralarda yer alır. Aylık 100mb fotoğraf yükleme sınırı olan Flickr’a yıllık 24.95 Amerikan doları ile sınırsız bir hesap sahibi olmak da mümkün.
Youtube – Video paylaşımı
Youtube’un ana fikri video bloglamadır, milyonlarca izleyicisi olan Youtube bir blog yazarının video paylaşımları için en uygun servistir. Her ne kadar ülkemizde şu an itibarı ile erişime kapalı olsa da Türkiye’nin en sık ziyaret edilen siteleri arasında olmaya devam etmektedir. Blogcuların, amatörlerin yanında büyük prodüksiyon şirketleri tarafından da kullanılan Youtube kullanım kolaylığı ile, videoların kolay paylaşılması(embed) ve diğer yetenekleri ile blogcuların vazgeçilmezlerindendir.
Google Analytics ve Mint – İstatistik servisi
Bloggerlar bloglarının ziyaretçilerini, okuyucularını merak ederler, onların nerelerden geldiklerini, ne kadar sadık olduklarını ve ne arayıp bloglarını bulduklarını gibi birçok istatistiki bilgiyi bu servislerden alırlar. Mint arayüzü ve kolay kullanımı ile gerçekten mükemmel bir istatistik servisidir ve blogcular arasında oldukça popülerdir. Google Analytics de en çok kullanılan muhteşem istatistik servislerinden biridir.
Şüphesiz ki daha bir çok şeye blogcular müteşekkirdir, ve ben bunların hepsinin listesini yapmaya kalksam büyük olasılıkla sonsuz bir liste olacaktır. Yeni araçlar, yazılımlar, blogcuların yeniliklere olan meraklılığı bunların gelişmesini sağlayacak en önemli etkenlerden olacaktır.
Ya senin favorilerin, vazgeçilmezlerin neler? Nelere müteşekkirsin? Yorum kısmı senin için.