Kategoriler
Blog

Blogcular ve blog okurları için sörf tavsiyeleri

Bir blogunuz varsa, veya sıkı bir blog okuruysanız ki blog okuyucuların tamamına yakını kendi blogları olan blogculardır, sizler diğer internet kullanıcılarından farklısınızdır. Biz bloggerların internet kullanım alışkanlıkları ve tarzı farklıdır. Örneğin bizim için yer imleri çok önemlidir. Çok fazla blog dolaşırız ve okuruz, bunları daha sonra takrar okumak ve güncellemeleri takip etmek için yer imlerimize ekleriz bunu yapmanın en güzel yolu del.icio.us gibi siteleri kullanmaktır. Rss ler vazgeçilmezimizdir sayfa sayfa dolaşmadan içeriği bilgisayarımızın ekranına getiren Rss yi kim icad ettiyse alnından öpmek gerekir 🙂 Rss ler için Google Reader vb. servisleri kullanmak akıllıcadır, ya da isterseniz Firefox ve eklentilerinin gücünü kullanabiliriz.
lan-blog.gif
Şimdi bu yazımda ben bir blogcu olarak internet kullanım alışkanlıklarımı, hangi programları kullandığımı gibi bilgileri paylaşacağım.

Internette gezinmek(sorf) genelde için Firefox tarayıcıyı kullanırım, blogları Firefox ile dolaşırım, Rss akışlarına yine Firefox ile abone olur güncelleştirmeleri Firefox’un yer imleri araç çubuğundan takip ederim, bunun yanında Google Reader ile de bir rss arşivi oluşturdum oradanda genel bir gezintiye çıkarım ara sıra. Blog okumak, farklı kişilerin yazdıklarını blog ortamında samimi bir dille yazılmış yazıları okumak insana ayrı bir keyif verir, onlara isterseniz yorumlar yazıp konuya katılabiliriz. Internette geçirdiğiniz vaktin %80’ni blogları gezerek geçiriyorsanız sizde bir blogger olmalısınız ya da yakında olacaksınızdır.

Bilgisayar başında az vakit geçirip çok bilgi almak esastır bana göre ve zamanı ne kadar verimli kullanabilirseniz o kadar iyidir. Bunun içinde sizin alışkanlıklarınıza ihtiyacınıza uygun programlar kullanmalısınız. Bilgiye ulaşmanın onlarca yolu vardır ve siz en etkin en verimli şekilde nasıl ulaşılır onu bulmalı, takip etmeli daha yeni internet teknolojileri çıkınca eski alışkanlıklarınıza yenilmeyip o yeniliklere ayak uydurmalı ve geri kalmamalısınız.

Bir blogcu eğer yeni blog yazmaya başladıysa kafasında hep kullandığı blog teması vardır ve başı büyük ihtimalle CSS ile dertedir. Bununla başa çıkmak için çok basit yöntemler mevcut olduğunu şimdi göreceksiniz. Bana göre bir blogcu Firefox kullanmalıdır onu ve eklentilerinin nimetlerinden faydalanmalıdır. Standart bir blogcu için CSS ile başa çıkabilmenin en kolay yolu Firefox’un Web Developer eklentisini kullanmasıdır. Web Developer eklentisi ile online olarak CSS de değişiklikler yapabilir, değişikliği yaptığınız anda birebir değşikliği görebilirsiniz. Ve tam istediğiniz olduğu anda CSS kopyalayıp gidip blogunuza uygularsınız. Bunu defalarca deneeyebilirsiniz olmadı bir daha olmadı bir daha nede olsa yaptığınız değişiklikler o anda size karşılık veriyor.

Bir blogcu için her yerden bloguna yazı göndermek harika bir şeydir. Düşünsenize tatildesiniz bir şeyler yazasınız geldi, ya da bir not cep telefonunuzdan blogunuza girip yazı yollayabiliyorsunuz veya mail göndererek blogunuza girdi ekleyebiliyorsunuz. Bunu yapmanın çok fazla yolu var bu konuda biraz araştırma yaparsınız ne kadar basit olduğunu göreceksiniz. Ayrıca cep telefonunuzdan blogları Rss akışları ile takip edebilirsiniz.

Bir blogcu ve blog okuru için çevrimci içerik çok önemlidir, sık kullandığınız siteleri, sevdiğiniz müzikleri, çektiğini fotoğrafları ve bir dolu şeyi çevrimci olarak her yerden ulaşabilmek benim vazgeçilmezimdir. Bunlar için kullandığım siteler ve servisler şöyle; sık kullandığım siteleri ve yer imlerim için del.icio.us, sevdiğim müzikleri ve dinlediğim şarkıların günlüğünü tutmak için LastFm, fotoğraflarım içinde Flickr kullanırım. Bu servisler sayesinde hem dünyanın her yerinden çevrimci olarak içeriğime ulaşıp güncelleme yapabilirim, hem de blogumda bunları teşhir etme imkanına kavuşurum.

Blogcu her zaman yanında bir not defteri taşımalı, çünkü her an aklınıza yazmak isteyeceğiniz bir şey gelebilir bunu not etmeniz ve bilgisayarınızın başına geçinde yazıya dökmeniz harika olacaktır. Not defterini herhangi bir kırtasiyeden temin edebilirsiniz 🙂

Bence blog okurunun en çok yaptığı yanlış, okuduğu bir blogda bir konu hakkında direk olarak blogcunun mail adresine mail atmasıdır. Bu yanlış bir harekettir, yapılması gereken o konu ile ilgili bir şey söylemek istediğinde konunun hemen altında bulunan yorum kısmına yazmasıdır. Blogcularda herkese cevap yazamayabilirler. Hatta ben yorumları bile okumaya vakit bulamıyorum. Yani sıkı bir blog okuruysanız okuduğunuz bloga yorum yazmaktan asla çekinmeyin. Didik didik edin konuyu ve dikkat çekici uzun yorum yazmak en iyisidir bu blogcunun dikkatini çeker, cevap vermekten keyif alır.

Tabiî ki bu kısa zamanda konu hakkında yazmak istediğim her şeyi yazamadım, lakin siz yorumlarınızda eminim değerli katkılarınızı esirgeyemeyeceksiniz.

Blogcu ve blog okuru kısaca her şeyin bir kolayını bulmak zorundadır. Internette zamanın değerini, kıymetini bilen insandır blogcu ve blog okuru. Bu yüzden siz siz olun her zaman yenilikleri takip edip elinizdeki ile yetinmeyip ve bitirim bir internet gezgini olun.

WOLKANCA

Volkan Yılmaz

Blogcular ve blog okurları için sörf tavsiyeleri başlıklı gönderi hakkında herhangi bir sorunuz varsa, sosyal medya butonları ile yorum ya da mesaj göndermekten çekinmeyin.

iyi döktürmüşsün wolkan*ca ,teşekkürler. ve firefox gerçekten çok harika bir tarayıcı herkesin kullanması gerek diyorum 🙂

güzel yazı olmuş 🙂 bir iki şeyde ben ekleyim 🙂

blogcu feedlerini özet olarak değil bütün olarak vermelidir bence 🙂 önemli olan okunmak değil midir,illa bloğa gelip ordan tamamını okutmak niye, zaten yazı okuyan kişinin ilgisini çektiyse bu yazıda benim yaptığım gibi gelip yazıya yorum ekleyecektir 🙂

bir de yine bir yerlerde okudukuktan sonra uygulamaya başladığım bir şey var benim. bloggerın taslak olarak kaydet özelliği, daha önce bunu yapmıyordum ama o yazıyı okuduktan sonra taslak yazılar kaydetmeye başladım. şöyleki bilgisayar başındasın bir konuda yazmak istedin, ama o anda biraz araştırma yapman gerektiği için ya da vaktin olmadığı için yazıyı istediğin gibi yayınlayamayacaksın, hemen bloggera girip kısa bir not olarak yazacağın şeyi taslak olarak kaydet ve vaktin olunca istediğin gibi bir yazı yayınla…

böyleyken böyle…

güzel bir yazı olmuş 🙂 birden beni tarif ettiğini falan düşündüm 🙂
*not : bu arada sanki eski fontun daha okunabilirdi, bu göz yoruyor biraz nedense..

yazı tipi önerilerinize açığım grkn. abi ne bileyim böle sıkıntı geldi bir an değiştirdim öyle. idare edin.

haz size bir öneri aslında şuradan daha rahat okuyabilirsiniz. yazıcı dostu var ya hani, yada şuradan.

doğancan tabii ki çok fazla araç ve yöntem var ama bunları oturup bir anda yazması gerçekten çok zor ara ara böyle blogculara öneriler diye çıkıyorum ortaya işte. zaman olduğunda daha detaylı bir öneri paketi sunmayı planlıyorum ama öyle sıkıcı olmakta istemem, yani bir sürü zamazingodan bahsedip kasmak istemem.

keşke tüm okuyucular, ilgilendikleri ve beğendikeri bloglara maddi destek de sağlasaydı, şahsen ben yazılarıma gönderilen yorumları ve adsensedeki tıklamaları gördüğümde yazma hevesim artıyor daha güzel yazılar yazıyorum 😎 .yorumlar gelmediği zaman ise bir kaç günlüğüne yazsam bile yazılarımı göndermeme grevi yapıyorum 😀 .saygılar.

🙂 . yazı yazman için demek ki senin "ban şevk ver linkine"ne tıklamamız lazım ..

hüseyin taslak fikri için teşekkür ederim, evet yarıda kalan onlarca taslağım oluyor bazen.

ilk paragrafı görünce baya uzun bir yazı beklemiştim. sadece firefox eklentisinden ve çevrimiçi sosyal sitelerden bahsetmişsiniz. eminim kullandığınız daha çok araç vardır. keşke daha uzun tutsaydınız.

wolkan'cım güzel yazıydı sağol canım yengeye selam tatile gideceğiz gelince görüşelim yalan olmasın

firefox'un yer imleri programı her açıp kapadığınızda sitenin cpu kullanımını o kadar arttırıyor ki.. lütfen snarfer türü rss okuyucular kullanın. daha önceki bloglarımdan birisinde günde 50 okuyucuunun olduğu açılış zamanlarında rss klasörüm %7-8 cpu harcamış ve hostcumla karşı karşıya gelmiştim.

bunun üzerine ancak sitemden kullanıcılara rss'i firefox'tan takip etmemelerini söylerek ve rss'e giden veriyi kısarak gelebildim. buradan huseyin'e bir önerim var, eğer reseller/hosting paketiniz yeterince yüksek cpu kullanımı sağlayacak sistemlere sahip değilse ve fazla rss okuyucunuz varsa tümünü yollamayın derim. dediğim gibi ben 50 okuyucuda bile &7-8 cpu görmüştüm ve bu değerleri gördüğümde

bunun yanında mehmet ali'ye iyi bir haber, girdiğim her blogda/sitede eğer adult, erotik reklam yoksa kesinlikle tıklıyorum. seninkine de tıkladım 🙂 eğer herkes girdiği her blogda/sitede eğer siteyi/blogu beğendiyse bir reklama tıklasa, en azından ziyaretçi sayımıza göre 1 yılda domain ya da bir kaç aylık reseller masrafımızı çıkarırız 🙄 tüm arkadaşları bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.

gerçekten yeniler için yararlı olacak türden bir yazı olmuş ama dogancan a katılıyorum keşke kullandığınız araçlardan daha çok bahsetseydiniz çünkü onlar hakkında pek bilgimiz yok …
en azından benim yok
bir ara bu araçlardan ve kullanımlarından bahsederseniz çok sevinirim…

@wolkanca,
not tutmak için not defterini tavsiye etmişşin ama ben cep telefonunun ajandasını kullanıyorum. olmaz mı? 😆

masiamax abi telefonun tuşları kasıyor, alışınca olurda alışana kadar zor bana göre. kadınlar için telefon kolay olur sürekli mesj çekenler için sorun yok 🙂 ama ben asla kullanamam abi en iyis kağıt kalem.

inanırmısın telefon benden illallah etti, her aklıma geleni unuturum diye ajandaya kaydediyorum. bazen bende unutkanlığa neden olacak diye korkuyorum ama bir kez alıştım, bırakamıyorum. aslında ben sürekli mesaj çekmem ama doğuştan bir yetenek hangi telefon olursa olsun bir kaç gün içinde roket gibi yazmaya başlarım. hatta bir kaç defa arkadaşlarım olum süre tutalımda dakikada kaç harf yazıyorsun diye beni denerlerdi. bir kaç madalyamda var. 😎

ya üf ya hep erkekmi olur ya insaf ya hm bide ben hani o kızların yaptığı blogları bulamıyom yardımcı olcak var mı 😛 🙂 😛 🙂

blogçular ve blogçu adayları için oldukça yararlı bir yazı olmuş. teşekkürler. devamını bekliyoruz!