Kategoriler
Blog

Blog yazmak isteyen arkadaşlara öneriler

Günümüzde bloglar neredeyse tüm interneti işgal etmiş gibi görünüyor ve her geçen gün yeni yeni bloglar bloglar alemine katılıyor. Ülkemizde nitelikli blog yazarlığı dünyadaki gelişmelere paralel olarak sürekli artmakta, her ne kadar ülkemizde ve dünyada sayı olarak bloglar çok fazla isede bunların yarısından fazlası atıl durumda, spam olarak nitelendirilebilecek sayfalardan oluşuyor.

İnternetle haşır neşir olan yeni nesil gençler başta olmak üzere her meslek grubundan insan bir blog yazıyor, örneğin renkliblog.com blogunun yazarı Erman 14 yaşında genç yaşına rağmen derslerinden arta kalan zamanında bloguna girdi ekleyerek ileride belki iş başvuru formlarında referans olarak gösterebileceği harika bir bloga sahip. Bir diğer blogda autocadgunlugu.com bu blogda meslek gruplarına örnek olabilecek çok dinamik bir blog, bünyesindeki autocad kullanıcısı ve eğitmeni olan yazarları ile aoutocad kullanan internet kullanıcılarına yönelik makaleler yazmaktalar. Ayrıca blogları bünyesinde toplayan blog birliklerde var bunlara örnek ise blog kardeşliği ve bloglar alemini gösterebilirim.

Bir blog yazarı olmaya karar verdiyseniz eğer öncelikle kendinize bir ana konu seçmelisiniz, ana konuların yanı sıra popüler konularda değinebilirsiniz elbette. Blogunuzu yazarken ilk zamanlarda çok fazla okunmadığını düşünerek sıkılabilir ya da vazgeçme teşebbüslerinde bulunabilirsiniz (bende bunları yaşadım) lakin yazılarınızı blogunuza eklerken aklınızda olması gereken öncelikle kendiniz için yazmak, yani yazdıklarınız sizindir ve her zaman orada olacaklar, yazdıklarınız hiç bir zaman kaybolmaz.

Şimdi bazı teknik detayları örnekler vererek herkesin anlayabileceği tarza yazıya dökmeye çalışacağım.

Bazı sorular ve onlara cevaplarım ile başlayalım;

Soru: Yazdıklarım hep orda kalacak mı yani belli zaman arlıklarıyla bir yerlere kaybolmaz değil mi?

Cevap: Bloglar sürekli güncellenen içerikleri ile diğer sitelerden farklıdır, tüm blog yayınlama sistemleri (örneğin; WordPress, Blogger, Live Spaces vs.) en son girilen yazıyı ilk sırada gösterir ve yazılan her yazının kendine ait bir adresi (permalink)’i olur, bu adresler o yazının kalıcı adresleridir ve siz girdi ekledikçe örneğin ana sayfada 10 yazı görüntülenmektedir sizin 11. yazının ana sayfada görünmez ikinci sayfada görünür bu 11. yazının bir adresi vardır ve oradan ulaşabilir okurlar.

Tüm blog yazma sistemleri kategorileşme, etiketleme gibi seçeneklere sahiptir bu sayede yazdığınız yazılara bir kategori ya da etiket eklediğinizde daha düzenli bir bloga sahip olabilirsiniz, etiketleme nedir bunu yazımın ilerleyen bölümlerinde öğreneceksiniz. Ayrıca blog sistemleri yazıların tarihlerine göre bir arşiv tutarlar. Tüm bu yazdıklarımdan sonra şunu anlamalıyız yazdığımız yazılar hiç bir zaman kaybolmaz ve blogumuza her eklediğimiz yazı kendine ait bir sayfaya sahip olurlar.

Soru: Beni birileri nasıl okuyacak benden nasıl haberdar olunur. Link (bağlantı) eklemek diye bi’şi var ama nasıl neden şart mı?

Cevap: Bizler her sektörden her mevkiliden insanlar internette blog yazmamızdaki sebep internetin çok kısa sürede çok fazla kişiye ulaşma becerisini kullanarak fikirlerimizi, deneyimlerimizi veya konu neyse o konu üzerinde çalışmalarımızı paylaşmak, göstermek okuyucu ve ziyaretçilerin yorumlarını alarak, o konu ve sektördeki diğer kişier ile iletişim kurarup bu çalışmalarımızı daha da geliştirmek isteyişimizdir.

Tabiî ki daha öncede yazdığım gibi blog yazmamızın çok çeşitli nedenleri olabilir yinede her blog yazarı ne için yazıyorsa yazsın blogunun okunmasını ister, okunmasını istemediğimiz bir şeyi neden internette blogumuza yazalım ki? Dolayısıyla bir şekilde insanların blogunuzdan haberdar olmasını sağlamamız gerekmekte, daha önceleri bu konuda bir kaç yazı yazmıştık blogunuzu popülerleştirmenin yolları, WordPress blogunuzun hitini arttırma yöntemleri, İyiki doğduk blog ve ben gibi. Şimdi bunu daha basite indirgeyerek nasıl blogunuzun okunmasını ve nasıl insanların sizin blogunuzun varlığından haberdar olabilmelerini sağlayacağınızı yazmaya çalışacağım.

Yukarıda değindiğim bir blog yazarı olmaya karar verdiğinizde neler yapmanız gerektiği kısmına geri dönmeliyiz. Orada yazdığım gibi öncelikle bir konu bir alan ya da bir tarz seçmeliyiz kendimize bu yoksa kendi tarzımızı oluşturmalıyız ki bu biraz daha meşakkatli uzun çalışama gerektiren bir iştir. Blogumuzu yazmaya başladığımızda göreceğiz ki bizim gibi aynı konuda ya da alanda yazan insanlarda var, aynı sizin gibi size benzer konularda alanlarda çalışan ve yazan insanlarla iletişime geçin, o kişilerle internette tanışın organizasyonlara katılın(bloglar alemi, blog kardeşliği gibi organizasyonlar), onları takip edip yorumlarız ile katılın ve yazdıkları yerlerde sizin blogunuzunda bağlantısını (link) vermelerini rica edin. Burada link sitenizin bağlantı adresidir ve sizin blogunuza benzer bloglardan link almanız sizin blogunuzun okunmasını sağlayacak en önemli faktörlerden biridir fakat şunu bilmelisiniz 100 tane sıradan siteden link almak yerine 1 veya 2 tane önemli popüler blog ya da siteden link almak yani o popüler site veya bloglarda blogunuzun bağlantısı olması daha faydalı ve etkilidir. Unutmayın eğer yazdıklarınızdan eminseniz ve gerçekten özgün kendinize ait yazılarınız varsa blogunuzda bunu görmezden gelemeyeceklerdir. İnternette kaliteli işler her zaman eninde sonunda kazanır yapmamız gereken ilk başlarda biraz sabredip beklemek.

Arama motorlarında üst sıralarda olmakta blogunuzun çok okunmasını sağlayacaktır fakat istediğiniz okuyucu kitlesine bu yolla ulaşmanız pek mümkün olmayabilir zira arama sonuçlarından gelen ziyaretçiler çok farklı beklentilerle blogunuza gelecektir bunu ben şahsen blogumda yaşamaktayım, aram motorlarında üst sıralarda çıkmak ile ilgili makaleye şuradan ulaşabilirsiniz Arama motoru optimizasyonu.

Soru: Etiket nedir?

Cevap: Etiket şurada “Etiketlemece” başlıklı makalemde yazdığım gibi Web 2.0 denilen yeni nesil internet oluşumlarının bir parçası olarak bir nevi kategorileme sistemidir. Etiketleme sayesinde blogumuza eklediğimiz girdileri daha etkin bir şekilde sınıflara ayırabiliriz. Örnek olarak benim blogumda etiketleri inceleyebilirsiniz, göreceksiniz her yazının etiketleri o yazının içeriğine ait bilgiler vermekte. Bu sayede okuyucular ilgilendikleri etiketleri takip edebilirler ve o etikete ait diğer yazılarada ulaşmaları kolaylaşır ayrıca technorati gibi blog takip siteleri de bu etiketleri kendi sistemlerinde kullanırlar.

Soru: Yardım almak için ana sayfadan tıkladığım her yer İngilizce ve ben ing bilmiyorum ve bunun sıkıntısını acayip yaşattı blog işi bana sanırım çok beceriksizim.

Cevap: Ne yazık ki kullandığımız blog sistemlerinin ve blog yazmak ile ilgili makale ve bilgilerin tamamına yakını yurt dışı kaynaklı yabancı kaynaklardan gelmekte, dolayısıyla ihtiyaç bu kaynakların Türkçe’ye çevrilmesi. Bu konuda yapacağımız ya İngilizcemizi geliştireceğiz ya da çeşitli Türkçe forumları örneğin WordPress için WordPress Türkiye blogu ve forumları gibi kaynakları takip etmemiz gerekiyor. Forum siteleri yapısı itibari ile bilgi alışverişinin olduğu sitelerdir ve forumlarda istediğiniz soruyu sorma imkanınız mevcut.

Soru: Blog yazmaya karar verdim acaba hangi blog sistemini kullanmalıyım?

Cevap: Blog yazmak isteyen bir kullanıcı için en başta ve en önemli konu bence yazdığı blog sisteminin güvenilirliğidir, güvenilir bir blog sisteminde yazdığınızdan emin olun. Benim gibi programlamabilgisine sahip iseniz zaten bu soruyu sormanıza gerek yoktur çünkü kendi barındırma servisinizde (hosting) günümüzün en güvenilir ve en popüler blog sistemi olan WordPress’i kurup kullanırsınız. Fakat programlama bilgisi yani Php Mysql vb. kullanma bilginiz yok ise ücretsiz blog yazma servislerinden faydalanmanızı öneririm bu sayede bir ton ıvır zıvırla uğraşmadan kolayca blogunuzu yazıp hazırlayabilirsiniz. Bu servislere örnek olarak en başta Blogger’ı tavsiye ediyorum, Blogger Google şirketinin satın almasından sopnra hızlı bir gelişme gösterdi, şimdilerde kendi alan adınızı bile ücretsiz olarak kullanmanıza imkan sağladı ve daha geçen hafta içi Türkçe dili dahil bir çok dile çevrildi, Blogger’ı kendi dilinizde kullanabilirsiniz [via]. İkinci sırada WordPress.Com diyorum, WordPress Blogger gibi hatta daha fazla özelliği barındırmasına rağmen şu anda çoğu hizmeti ücretli vermekte yinede ücretsiz blog sistemleri sorulduğunda ilk sıralarda tavsiye edeceğim blog sistemlerinden biridir ve oda Türkçe [via]. Üçüncü olarak Blogcu.Com’u tavsiye ederim her ne kadar Blogcu.Com’da bulunan bloglar içerisinde nitelikli bloglarla karşılaşmak güç olsada sistem olarak gayet yeterli özellikleri mevcut, son haftalarda aldığımız bir habere göre Nokta iletişim teknolojileri A.Ş’nin Blogcu.com’u satın alması Blogcu.Com’u daha güzel günlerin beklediğine dair bir beklenti yarattı umarım öyle olacaktır [via]. Son olarak Live Spaces’i tavsiye ederim fakat Live Space yukarıda tavsiye ettiğim blog sistemleri kadar özgür bir sistem değil sadece Live Messenger (Msn) ile entegre bir yapısı olduğu için kullanıcılara cazip gelmektedir yinede blog yazmaya kolay bir şekilde başlamak istiyorsanız Live Spaces size uygun olabilir Türkçe dil desteği var [via]. Yazımın ilerleyen bölümlerinde Bloglar arasında geçişi anlatmaya çalışacağım.

Soru: Bir blogum var ve ben artık başka blog sistemine geçmek istiyorum eski blogumdaki yazıları yeni bloguma nasıl taşırım?

Cevap: Başta şunu bilmeliyiz; her blog sistemi bir veri tabanı kullanır, bir birlerinden farklı blog sistemleri dahi olsa hepsinin benzer bir database yapısı vardır ve hepsi RSS ile içerik akışına sahiptir, bundan anlayacağınız blogunuzdaki yazıları başka bir bloga aktarmak her zaman mümkündür. Peki bunu nasıl yapacağız?. Eski blogumuzdaki yazıları yeni blogumuza taşımak sanıldığı kadar zor bir şey değildir fakat hangi blog sistemini kullandığınıza göre değişiklik gösterebilir, şimdi en çok kullanılan blog sistemlerinde nasıl bloglarınızdaki yazıları başka bloga taşıyabileceğinizi size anlatmaya çalışacağım;

WorPress 2.1.1 ve üst versiyonlarında standart olarak dışa aktarım (Wp Export) mevcuttur buradan blogunuzdaki tüm içeriği (tema, görünüm ve diğer dosyalar hariç) bir başka WordPress bloguna aktarmak için bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bir başka blog sisteminde örneğin Blogger’da bulunan bir blogdan WorPress bloguna yazılarınızı aktarmak içinse yine admin yönetim menüsünde içe aktar kısmında yandaki ekran görüntüsünde göreceğiniz gibi bir seçenek mevcut bu sayede;

  • LiveJournal (Bir LiveJournal XML aktarım dosyasından yazıları içe aktarabilirsiniz)
  • WordPress (Bir WordPress aktarım dosyasından yazıları, yorumları, özel alanları, sayfaları ve kategorileri içe aktarabilirsiniz.)
  • Textpattern (Textpattern Blog’dan kategorileri, kullanıcıları, yazıları, yorumları ve bağlantıları içe aktarabilirsiniz.)
  • RSS (Rss beslemesinden yazıları içe aktarabilirsiniz)
  • GreyMatter (Greymatter blog’dan kullanıcıları, yazıları ve yorumları içe aktarabilirsiniz.)
  • Eski Blogger (Eski Blogger blogunuzdan yazıları, yorumları ve kullanıcıları içe aktarabilirsiniz.)
  • Dotclear (DotClear blog’dan kategorileri, kullanıcıları, yorumları ve bağlantıları içe aktarabilirsiniz.)
    Blogware (Blogware’den yazıları içe aktarabilirsiniz)
  • Movable Type ve TypePad (Movable Type veya Typepad blogdan yazıları ve yorumları içe aktarabilirsiniz)

Eğer eski kullandığınız blog sistemi bunlardan biri değilse korkmayın blogunuzun kesinlikle bir RSS beslemesi vardır bu RSS beslemesini kullanarak blogunuzu taşımanız mümkündür tabi RSS ile taşımada bazı sorunlarla karşılaşabileceğinizi hatırlatırım. Live Spaces’deki yazılarınızı da WordPress’in bir eklentisi sayesinde WordPress blogunuza aktarmanız mümkün. Eklenti için WordPress Plugin sitelerine bakabilirsiniz. Eğer Mysql ve Php programlama dillerine hakim biri iseniz ve kendi sunucunuzda barındırdığınız bir blogunuz varsa benim gibi zaten direk veri tabanına girip veri tabanının bir yedeğini almanız mümkün ama ben bu makalemi bu konuları bilmeyen kullanıcılar için yazdığımı bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Bu makalemi tam 1 saatte yazdım umuyorum blog yazmak isteyen arkadaşlara faydalı olacaktır, yazımın başında belirttiğim gibi bazı karmaşık teknik detayları örnekler vererek herkesin anlayabileceği tarza yazıya dökmeye çalıştım, malumunuzdur ki her bilgisayar kullanıcısı ve her blog yazmak isteyen kişi bu teknik detayları bilemez bu da zaten doğaldır, bu teknik detayları daha basite indirgeyip anlaşılır bir biçimde yazmak benim için gerçekten çok güçtü. Lütfen sorularınızı ve varsa eklemlerinizi yorumlarınızda yazıp bizimle paylaşın.

Kolay gelsin, özgürce! bloglamalar dilerim.