İngiliz yazar Charles Dickens’in en çok bilinen romanlarından biri “Bir Noel Şarkısı” dır. Buromandan etkilenen bir çok yeni bir yapıt, izleyicilere sunuluyor. Tabii bunlar aynı isimli romandan esinlenen ilk sanat ürünleri değil. Daha önce müzikal komedi ve çizgi roman başta olmak üzere 320 film aynı yapıttan yola çıkılarak yapılmıştı.
Bu yıl Dickens’in doğumunun 200. yıldönümü. Bu amaçla İngiliz edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Charles Dickens konulu bir dizi etkinlik programlanmış durumda.

Aylar süren restorasyon çalışmaları için 2 ay boyunca kapalı kalan Dickens’in Londra’daki evi müze olarak yeniden kapılarını açtı. El yazmaları ve nadir bulunan kitaplar başta olmak üzere, çok sayıda belgeye, şahsi eşyaya ve tabloya sahip bir müze.
Müze müdürü Florian SCHWEIZER şöyle konuştu:
“Dickens’in en önemli sırrı 12 yaşındayken bir ayakkabı boyası imalathanesinde çalışmış olmasıydı. Babası borçları yüzünden hapisteydi. Bu onun daha da çok utanç duymasına neden oluyordu. Fazladan, metresi yazar olduktan sonra edindiği kamusal imaja ters düşüyordu. Çok mütevazi bir aileden gelmesi ve çocukken yaşadığı tecrübeler onu derinden etkilemişti. En fazla etkilendiği husus adalet ve adaletsizlik duygusuyla ilgiliydi”
200. yıl nedeniyle kurulan bir etkinlik de Charles Dickens’i konu alan eğlence parkı. Dickens’in yaşadığı döneme seyahat eden yolcular Kraliçe Victoria’lı yılları simgeleyen bir meydanda dolaşabiliyor, o yıllara ait Londra’nın yoksul halkıyla, yan kesicileriyle ve benzeri insanlarıyla yüz yüze gelebililiyor.
Kaynak: Euronews, Google.
Ayrıca Google ile birlikte Zaman Gazetesi de şubat sayısında İngiliz yazar Charles Dickens’ın 200. doğum gününü kutluyor.
Kapak dosyasında Musa İğrek, şimdi müze olarak hizmet veren Londra’daki evini Dickens’ın kahramanlarıyla birlikte gezdi. Günseli Işık, sinemadaki Dickens etkisini yazdı; yazarın “küçük umutlar”ını Abdullah Çelik; kendi zamanındaki yerini ise Temel Karataş kaleme aldı.
Kitap Zamanı bu ay, iki şairle söyleşiyor.
Ömer Erdem “Kör”ü, İbrahim Tenekeci ise “Kimsenin Kalbi” adlı yeni kitaplarını anlatıyor. Kırık Testi serisinin son kitabı “Yaşatma İdeali”ni Ahmet Kurucan değerlendiriyor. Son günlerde farklı bir bağlamda gündemimizde olan Paul Auster’in “Kış Günlüğü” adıyla yayımlanan anı kitabını Başak Bingöl yazdı. Beşir Ayvazoğlu’nun Türk kahvesini anlattığı kitabı ile Italo Svevo’nun ilk romanı “Hayat İşte” ayın iyilerinden.
Dave Eggers severleri, Akif Kurtuluş okurlarını, Edward Said’i unutmayanları, Levinas üzerine kafa yoranları, polisiye ama özellikle Henning Mankell tutkunlarını sevindirecek bir Kitap Zamanı yarın Zaman ile birlikte gazete bayilerinde.
Kaynak: zaman.com.tr/haber.do?haberno=1240824&title=charles-dickensi-okunur-kilan-ne
“200. yıl dönümünde Dickens Müzesi tekrar açıldı” için 1 yanıt
paylaşım için teşekkürler
www.tabloal.com