Evet, Google Chrome ile yabancı dildeki bir sayfayı dilinize çevirmek için kullandınız sağ tık ile sayfayı çevirme işi Opera’da da var ama eklenti ile.
Etiket: Tarayıcı
Google Chrome’un beta ve diğer standart olmayan geliştirici versiyonlarında(Beta, Dev, Canary) varsayılan olarak açık gelen “Desktop Sharing Hub in Omnibox” özelliğini açarak sosyal web sayfalarını medya hesaplarınızda hızlıca paylaşabilmek için bir araca sahip oluyorsunuz.
Bildiğiniz gibi AdBlock ve uBlock Origin gibi tarayıcı uzantı/eklentilerinin ana görevi kullanıcıları web sitelerindeki can sıkıcı öğelerden özellikle reklamlardan kurtarmak. Burada reklamlar harici farklı kurallar kullanarak web sitelerindeki beğenmediğiniz diğer şeyleri de değiştirebileceğimizin örneklerini göstereceğim.
Bir geliştirici olarak GitHub’ı her gün kullanıyoruz ve kendisi zaten harika bir araç, ama ya bazı trayıcı uzantılarıyla daha da iyi hale getirebilirsek!
Gelin bunlardan bazılarına bir göz atalım 🔽
Google Chrome veya Chrome altyapısını kullanan diğer(Microsoft Edge, Opera) tarayıcılarda Geliştirici araçlarını(DevTools) kullanarak birçok şey yapılabiliyor, bunlardan biri de ekran görüntüsü almak ve sanırım bu geliştirici olmayan insanların da işine yarayabilir.
Daha önce Text Fragments ile sayfa içerisine link başlığında bir web sayfasının içerisinde herhangi bir kelime veya kelime grubuna doğrudan bağlantı verilebildiğinden ve nasıl yapıldığından bahsetmiştim.
Burada Google Chrome(Chrome 90+) ile sayfa içerisindeki bir kelimenin seçilerek onun direk bağlantısını alabilmeyi göstereceğim. Bu daha önce sadece eklentiler ile yapılabilirken şimdi Chrome kendisi yapabiliyor elbette şu an varsayılan olarak etkin değil ve chrome://flags/#copy-link-to-text dan etkinleştirmeniz gerekir.
Sanırım masaüstü cihazlarımızda çoğumuz tarayıcıya yüklediğimiz eklentilerle Adblock eklentilerinden birini kullanıyoruzdur, genellikle Youtube, Twitter, Facebook gibi sitelerde oldukça güzel çalışan bu reklam engelleme eklentileri bazı sitelerde bozulabiliyor ve çalışmayabiliyor. Hadi bunu çözelim.
Mozilla Firefox’da fare tekerleği/mause wheel ile sayfayı kaydıramıyorsanız veya tekerleğin tıklama işlevi çalışmıyorsa aşağıdaki yöntem ile sorunu çözebilirsiniz.
Bazen web uygulamalarında tarayıcının tam ekrana geçmesini ve uygulamanın o şekilde kullanılmasını istersiniz, bunu kullanıcı tarayıcı menüsünden yapabilir ancak sitenin içerisinde bir buton koyarak bunu yapabileceğini kullanıcıya göstermek gayet mantıklı ve uygun bir yöntemdir.
Lazy Load aslında tarayıcılar için çok yeni bir teknoloji değil, 2017’den beri kullanılmakta, sadece bazı tarayıcılar ve bazı eski versiyonları desteklemiyor olabilir. Modern son sürüm tarayıcıların hepsi, yani Chrome tarayıcılar ve Mozilla Firefox tam olarak desteklemekte diğerlerinin bazı sorunları olabilir.
Eskilerde bir dönem internetin temel taşı olan Adobe Flash(Eski adıyla Macromedia Flash ) artık yok. 31 Aralık 2020’den itibaren kullanılamayacak.
Firefox kullananlar Windows’da Chrome da olduğu gibi farenin kaydırmasının hızından memnun olmayabilir, bu sorunla karşılaşanlar için aşağıdaki ayarı yapmak çözüm olmakta.
Gizli pencere veya gizli sekme, tarayıcıların gizli modunu kullanmak asla sizi gizli yapmıyor. Tüm popüler tarayıcıların ister Chorem olsun ister Firefox veya Safari, tümünün gizli modu aslında anonim değil ve yaptıkları sadece size özel önbellekte kayıtlı çerezleri kullanmadan web sitelerini açmaktan ibaret.
Burada bir web geliştirici olarak neredeyse her gün severek kullandığım en iyi 6 Chrome Uzantısını yüklemenizi önereceğim.
Text Fragments 28 August 2020 tarihinde standart hale getirilmiş bir fonksiyon, yaptığı şey bir web sayfası içerisindeki herhangi bir metne link vermek.