Kategoriler
Tech

Işığı maddeye dönüştürmek

Bilim insanlarından ışığı maddeye dönüştürecek deney. Bilim insanları, ışığı maddeye dönüştürmek için bir deney tasarladı. Bu deney, aynı zamanda Einstein’ın ünlü E = mc^2 denkleminin somut bir kanıtı da olabilir.

Fizikçiler ışığı maddeye dönüştürecek bir deney tasarladı. Dünyaca ünlü bir denklemin(E = mc^2) pratik uygulamalarını araştırmak için simülasyonlar yapan fizikçilere göre, plazma fotonları çarpıştırmak ve madde elde etmek üzere değiştirilebilir. Burada söz konusu olan denklem, enerji ve kütle arasında bir ilişki kuran Einstein’ın E = mc^2 denklemidir; özellikle de denklem, enerji ve kütlenin, ikincisi ışık hızının karesiyle çarpıldığında eşdeğer olduğunu savunmaktadır.

Osaka Üniversitesi ve UC San Diego’daki bilim insanları tarafından yönetilen bir ekip kısa süre önce lazerler kullanarak fotonların çarpışmalarını simüle etti; sonuçları çarpışmaların elektron ve pozitron çiftleri vereceğini gösteriyor. Elektronun karşıt parçacığı olan pozitronlar daha sonra lazerin elektrik alanı tarafından hızlandırılarak bir pozitron ışını üretebilir. Araştırmacıların sonuçları Physical Review Letters dergisinde yayımlandı.

UC San Diego’da fizikçi ve makalenin ortak yazarı olan Alexey Arefiev, Osaka Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, “Önerimizin deneysel olarak uygulanabilir olduğunu düşünüyoruz ve gerçek dünyada uygulanmasını dört gözle bekliyoruz” dedi.

Açıklamada, deneysel kurulumun şu anda mevcut olan lazer yoğunluklarında mümkün olduğu belirtildi. Araştırmacılar, potansiyel deneysel düzenekleri test etmek için simülasyonlar kullandılar ve ilgi çekici bir tane buldular. Foton-foton çarpıştırıcısı madde üretmek için Breit-Wheeler sürecini kullanır, yani elektron-pozitron çiftleri üretmek için gama ışınlarını yok eder.

Yıldızların doğup öldüğü ve zamanın durduğu bazı ekstrem fizikler kozmosun uzak bölgelerinde mevcuttur. 2021 yılında farklı bir araştırmacı ekibi, yıldız yaşamının son derece yoğun son evreleri olan nötron yıldızlarının çekirdeklerinin, karanlık madde parçacıklarının fotonlara dönüşebileceği benzer bir dinamik için bir mekan olabileceğini öne sürdü.

Dönen nötron yıldızlarına pulsar denir ve yüksek enerjili ortamları maddenin ışıktan üretilebileceği yerdir. NASA’ya göre pulsarlar saniyede binlerce kez dönebilir, gama ışınları yayabilir ve bilinen en güçlü manyetik alanlardan bazılarına sahiptir.

An animation of a pulsar, a rapidly spinning neutron star. Gif: NASA’s Goddard Space Flight Center
An animation of a pulsar, a rapidly spinning neutron star. Gif: NASA’s Goddard Space Flight Center

Pulsarlar uzaydaki yerçekimi dalgalarını ölçmek için de yararlı araçlardır. Bu yılın başlarında, beş farklı pulsar zamanlama dizisi işbirliği, yerçekimsel dalga arka planına ilk bakış olduğunu düşündükleri şeyi buldular – temel olarak, uzay zamanını neredeyse algılanamaz bir seviyede dalgalandıran yerçekimsel dalgaların sürekli mırıltıları.

Pulsarların giriş ve çıkışlarını uzaktan gözlemlemek zor olsa da, fizikçiler bunları simüle etmeye çalışabilirler.

Son araştırmayı destekleyen Ulusal Bilim Vakfı’nda program direktörü olan Vyacheslav Lukin, “Bu araştırma, evrenin gizemlerini laboratuvar ortamında keşfetmenin potansiyel bir yolunu gösteriyor” dedi. “Bugünün ve yarının yüksek güçlü lazer tesislerinde gelecekteki olasılıklar daha da ilgi çekici hale geldi.

Deney, bazı uzak fizikleri eve çok daha yakın hale getirerek evrenin bileşimine bakmanın bir yolunu sağlayabilir. Ancak bunun gerçekleşmesi için gerçekten bir deney inşa edilmesi gerekecek.

Kaynak: gizmodo.com/the-digital-creator-starter-pack-the-investments-criti-1851058717