Kategoriler
Genel

Uzaya çıktık

İlk astronotumuz uzaya çıktı, Alper Gezeravcı şimdiye kadar uzaya çıkan 646 insandan biri oldu. “İstikbal Göklerdedir”

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzaya çıkan 646 insandan biri oldu. Böylece tarihte ilk Türk uzaya çıkmış oldu. Gerçekten gurur verici.

“İstikbal göklerdedir; Çünkü göklerini koruyamayan milletler yarınlarından asla emin olamazlar… Her işte olduğu gibi havacılıkta da en yüksek seviyede, gökte seni bekleyen yerini az zamanda dolduracaksın. Ey Türk Genci! Kısa Zamana gökte seni bekleyen yerini alacaksın.”

15 Mayıs 1925 – Türk Tayyare Cemiyetinin açılış töreni. ― Mustafa Kemal Atatürk

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın da içinde yer aldığı SpaceX’e ait uzay aracı Ax-3(Axiom Mission 3), Floridadaki Kennedy Uzay Merkezinden başarıyla fırlatıldı.

Kennedy Uzay Merkezi(John F. Kennedy Space Center / KSC), 1968 yılından itibaren NASA’nın bütün insanlı uzay uçuşlarında kullanılmış ve günümüzde mevcut üç uzay mekiğinin fırlatma ve gözetme tesisi olarak kullanılan uzay merkezidir.

İstikbal Göklerdedir!

Alper Gezeravcı uzaydan seslendi: “İstikbal Göklerdedir.”

Watch Falcon 9 launch Dragon and Ax-3 to the @space_station

Falcon 9’un Dragon ve Ax-3’ü @space_station’a fırlatmasını izleyin

Alper Gezeravcı, Ax-3 Mission Specialist

Alper Gezeravcı, Ax-3 Mission Specialist – Born December 1979 in Silifke, Türkiye, Gezeravcı attended the Air Force Academy in Istanbul, Türkiye, where he completed a Bachelor of Science in Electronics Engineering. In addition, he completed a master’s degree from the Air Force Institute of Technology at Wright-Patterson Air Force Base. As a fighter pilot with the Turkish Air Force, Gezeravcı has 15 years of flying experience on multiple aircrafts including the T-41, SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 and F-16 . In addition, he served as a captain with the Turkish Airlines for seven years.

ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan gerçekleştirilen fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun üyesi olan Gezeravcı’nın uzay yolculuğu başladı.

SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşıyacak olan Falcon 9 roketi, canlı yayınlanan geri sayımın ardından ABD yerel saatiyle 16.49’da (TSİ 00.49) fırlatıldı.

Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars’ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü ise basınçsız arka bölümünde de yük taşıma özelliğine sahip bir uzay aracı olarak tasarlandı.

Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS’de çeşitli bilim misyonlarını gerçekleştirmek üzere uzayda görev yapacak.

Ax-3 misyonunda ayrıca ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt bulunuyor.

Daha önce ABD yerel saatiyle 17 Ocak’ta gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma işlemi, SpaceX tarafından son kontrollerin tamamlanması amacıyla bir gün ertelenmişti.

Bu arada Hülya teyze Alper abiyi bekliyormuş:

Ben geldim, seni bekliyorum😂 @TURKastro Bu iş Marsta biter. Yolun açık olsun. 🚀🇹🇷🇹🇷🇹🇷 @astroalper

Din/Uzay işleri

Din/uzay işleri ayrılmıştı bildiğim kadarıyla. NASA ve CIA bütçesini toplayınca bizim diyaneti geçemiyor(toplam ülke bütçesine oransal olarak dünya ile karşılaştırma + ironi). Elbette(dolarla maaş alsaydık) NASA ve CIA bütçelerini net rakam olarak geçmek mümkün değil fakat din işleri için ayrılan bütçeyi oranlarsak yeryüzünde sadece din işleri için böyle bir bütçesi olan başka kurum yoktur ki ABD doları ile maaş da almıyorsunuz yani bunu bilinci ile oranlayarak hesap yapmıyorsan zaten senin işin o ama bilmeyerek ve anlamayarak yapıyorsan geri zekalısın demek oluyor. Aslında bizim Diyanet İşleri Başkanlığına imkan verilse roket yapıp uzaya çıkma imkanı var fakat bizim diyanetçi abiler daha çok karada Alman arabaları ile gezmeyi sevdikleri için sanıyorum uzay konusuna çok sıcak yaklaşmıyorlar. Bu arada @BY yerine Alper Gezeravcı’nın gönderilmesi şaşırtmadı değil, Binali bey şu an formda değildir yoksa reis onu gönderirdi.

Şov’dan tasarruf olmaz!

Öte yandan konuyla direkt alakası olmasa da bizim gündemimiz hayatta kalmak elbette. Türkiye’de şu an et fiyatı dünyanın en pahalı ülkesi olarak bilinen İsviçre’nin 2 katından fazla ayrıca şu an dünyanın en büyük krizde olan ülkesi olarak nitelendirilen Arjantin’de et şu anki kur ile 150 TL, Türkiye’de yumurta 30’lu sanırım şu an 150 lirayı geçti. Alper biladerim en iyisini yapmış keşke biz de bu sömürü düzeninden kurtulabilsek, “kurtulabilsek” yazdığım için bazı dangalaklar milliyetçiliğimizi sorgulayabiliyor onların peşinen …., ayrıca zaten Türkiye’ye şu an girmek kolay çıkmak zor zira Türkiye’den pasaportu olanları alan gelişmiş ülke pek yok gibi, hoş pasaport, vize, harçlar, gideceğin modern ülkenin istediği şeyler şu bu derken çıkmaya çalışınca bir araba parası gidiyor, girmek için ise sadece bir ev alman bırak girmeyi Türk vatandaşlığı bile sağlıyor, dünyada başka bir ülkenin vatandaşlığının bu kadar kolay alınabildiği sanırım tek ülkeyiz ben başka bilmiyorum. Barınma ev bunlardan geçtik de yakında gerçekten yetersiz beslenmeden dolayı orta uzun vadeli büyük problemler yaşayacağımız kesin bunu bilmek için profesör olmaya da gerek yok sadece sarayından(baharlık/kışlık/yazlık hangisinde isen) sokağa çıkman yeterli. Biz bir yaşa geldik de ayrıcalıklı sınıf içinde değilse gençlerin(%80) işi gerçekten zor. Her şey bu yönde devam ederse sanırım tam anlamıyla Ortadoğu ülkesi olmak için birkaç yılımız kaldı, Allah gençlerin yardımcısı olsun valla biz zamanında gençliğimizi güzel bir ülkede yaşamıştık.