Veri güvenliği tüm çağlarda önemliydi ve bence nitelik olarak şimdikinden hiçbir farkı yoktu(*), içinde bulunduğumuz çağda sadece verinin şekli, niceliği, saklanma ve erişimi için araçlar ile kolaylığı ile hızı değişti.
Etiket: Siber Güvenlik
Büyük şirketlerle veya büyük şirketlerde çalışanların iyi bildiği bir şey özel VPN’ler. (Virtual Private Network, VPN) yani Sanal Özel Ağlar internet ağ trafiğinin uzaktaki bir cihazdan uzaktan erişim marifetiyle internete veya başka cihazlara fiziksel olarak erişirmiş gibi erişmesi yöntemi, bu sistem demokrasin olmadığı ülkelerdeki son kullanıcıların iktidar tarafından yasaklanmış olan web sitelerine erişmek için sık kullanılmaktadır çünkü VPN’in kurulduğu ağ ülke sınırları dışında da olabilir ve diğer ülkelerin kısıtlamalarından etkilenmez.
Aslında bir iOS cihazının yedeklenmesi için en doğru, en efektif ve en güvenli yol iCloud’dır, iCloud hem her şeyi(her şey) hem güvenli ve hızlı olarak yedekleyebilir ayrıca bunu istediğiniz zamanlama ile düzenli olarak yapar. Ancak bir şekilde cloudda(bulut sunucu) olmasını istemiyor olabilirsiniz ve iTunes de kullanmıyor olabilirsiniz bu durumda telefonu yerel bilgisayara yedekleme imkanı da var, bu arada yerel yedek için de iTunes hemen her şeyi kolayca yedekleyebilir.
Harvard Business School’dan Lakshmi Ramarajan’ın kaleme aldığı makaleden yola çıkarak “Siber Güvenlik Sadece Teknik Bir Problem Değil” konusu paylaştım.
Dijitale geçişin katalizörlerinden biri haline gelen Covid-19 sebebiyle birçok kişi home-office (evden) çalışmaya başladı. Home-office çalışmaya geçilmesiyle kimileri şirket bilgisayarını evlere götürdü, kimileri kişisel bilgisayarlarıyla çalışmaya başladı. Birebir gerçekleştirilen her görüşme dijital olarak yazılı veya sözlü gerçekleştirilmeye başladı. Dijitalde iletişim artması internet üzerindeki veri trafiğinin artmasına sebep olurken güvenlik açıkları ortaya çıkmaya başladı.
Merhabalar! Verilerinizi güvende tutmak ve daha güvenli hale getirmenin birkaç yolunu paylaşmak isterim.
1984 yılında ilk patenti alınan bu doğrulama yöntemi banka uygulamalarında, Internette hemen hemen tüm sosyal medya hesaplarında ve email hesaplarında kullanılmakta.