Kategoriler
Genel

0850 ile başlayan aramaları engellemek

0850 nolu numaralar tarafından taciz ediliyorsanız bu sorunu 0850 nolu numaraları toplu olarak engelleyerek çözebilirsiniz.

Android cihazlarda willcard yani joker ifadeleri ile 0850 *** ** ** şekilnde olan tüm numaraları engellemek çok kolay, iOS’da ise bu sistemin kendisinde yok ve ekstra bir uygulama ile yapıabiliyor veya tek tek elle manuel engellemek gerekiyor ki bu da çözüm değil çünkü 0850 spam yapanlar sürekli farklı 850 numaralarıyla arama yapıyor zira BTK bu numaraları firmalara 0850 484 *** **** olarak toplu olarak satıyor.

Bahsettiğim gibi Android bir cihaz kullanıyorsanız işiniz kolay ve ayarlardan bunu yapabilirsiniz şu şekilde. Ayrıca Android uygulamaları da bu konuda çok başarılı https://www.ogznet.com/android-numara-engelleme-uygulamalari

Apple iPhone için ise şu an için bu tür toplu bir engelleme için uygulama kullanmak zorundasınız, ben birkaçını denedim ve sanırım en kolayı “Simple Call Blocker“, yalnız bir sorun var örneğin 0850 *** ** ** şeklinde tüm numaraları engellemek isterseniz bu şekilde toplamda 20 milyon uygulamayı engellemiş olduğunuz için ve gerizekalı iOS tüm bu numaralrı tek tek cihaza yazmak istediği için uygulamanın çalışmaya başlaması günler alabilir. Android’de olduğu gibi iOS’da da kolayca numara aralaıklarını engelleyebilmemiz belki ileride mümkün olabilir. Bu arada iOS’un “bilinmeyen numaraları engelle” fonksyionu bir seçenek ancak bu telefon rehberinize kayıtlı olmayan her numarayı engeller dolayısıyla spama karşı kullanılması pek mantıklı değil ama rahatsız edilmemek için iyi bir seçenek olabilir.

iOS uygulaması 1 - Simple Call Blocker
iOS uygulaması 1 – Simple Call Blocker

iPhone ayarlardan Ayarlar >> Telefon >> “Arama Engelleme/No Belirleme” kısmından ilgili uygulamaya izin vermeniz gerekiyor.

iOS uygulaması 2- Simple Call Blocker
iOS uygulaması 2- Simple Call Blocker

Bu aramalar konusunda geçen yine bir yasa, bilgi haber gibi bir şey çıktı ama bu her sene çıkıyor ve hiçbir işe yaramıyor aramaya taciz etmeye devam ediyorlar bildiğiniz gibi, bu bütün dünyada var bu arada Türkiye’ye has bir şey değil. Spam SMS ve armalar konusu(İYS) ertelenmiş bu arada https://www.teknolojioku.com/guncel/spam-sms-ve-aramalari-engelleme-ertelendi-5fc5174593cac947656f2015

Evet sonuç olarak Android bu konuda çok üstün ve belki yeni telefon alacaklar için satın alma sebebi bile olabilir.

Ek olarak BTK(Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu)’nın 0850 numaraları tahsisine ilişkin belgede Firma adları ve numaralrın tümü bulunmaktadır inceleyebilirsiniz.

Samsung ve bazı diğer telefon üreticileri spam aramalar konusunda yeni geliştirmeler yapacağını açıkladı, 2021’de bu konuda yeni ayarlar ve uygulamalar görebiliriz. Bunun yanında mobil operatörler tek tek ve ücretli olarak numara engelleme hizmeti vermektedir çok saçma ve kötü hizmet elbette, yurtdışında bazı ülkelerde bu hizmet daha kaliteli ve ücretsiz veriliyor. Bildiğim kadarıyla Vodafone sanırım bu konuda iyi bir engelleme hizmeti veriyor.

Turkcell’in UpCall uygulaması reklam aramalarını ve SMS’leri engellemede çok başarılı ancak fiyatı aylık 3,5TL ve bence çok pahalı, 1TL bile etmez normalde o hizmet ki daha ucuz yapıp kullanımını yaygınlaştırmaları abone kazanmaları adına da iyi bir pazarlama tekniği olurdu.

UpCall Turkcell Uygulama
UpCall Turkcell Uygulama

Son olarak aramalar çok fazla canınızı sıkıyorsa bir ihtimal kurtulmak ve arayan firmanın ceza alması için(SMS konusunda ben denedim çalışıyor) https://tiss.gtb.gov.tr/ adresinden şikayetinizi bildirebilirsiniz.

İnanmayacaksınız belki ama şu an bu yazıyı hazırlarken telefonum 0850 ile başlayan bir muhtemel su artıma cihazı veya internet bağlantısı satıcısı tarafından aranıyor, gerçekten müthiş, Android kullanıyor olmak isterdim şu an.

An itibariyle telefonum :)
An itibariyle telefonum 🙂

Güncel

Şu an iPhone’da “CallHound Unwanted Calls Block” kullanıyorum ve işini yapıyor sorun yok, aşağıdaki görselde olduğu gibi numaraları +90 850 484 ## ## şeklinde girince örneğin +90 850 484 ile başlayan her numarayı engelliyor. Uygulamanın yorumları pek iyi değil ancak çalışmazsa siler alternatiflere bakarız 🙂

CallHound 1
CallHound 1
CallHound 2
CallHound 2