Kategoriler
SEO

Web sitesi hızı arama motoru optimizasyonunu (SEO) nasıl artırır?

Bir web sitesinin hızı ve performansı optimize etmek, bir web sitesinin arama sonuçlarında üst sıralarda görünmesini sağlamanın önemli bir parçasıdır.

Bir web sitesinin yüklenmesi uzun sürüyorsa, bunun kullanıcı deneyimi, site trafiği ve SEO üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Performans için optimize edilmiş web sitelerinin yavaş web sitelerine göre avantajı vardır.

Site hızı nedir?

Bir müşteri bir restoranda yemek yemek için oturduğunda, garsonun yavaş servisi genellikle değerlendirmelerinin kötü olmasına ve gelecekteki müşterilerin azalmasına neden olur. Benzer şekilde, yavaş site hızı, zayıf arama motoru sıralamalarına, genel site trafiğinin düşmesine ve olumsuz kullanıcı deneyimlerine neden olabilir.

Web sitesi hızı veya web sitesi performansı, bir tarayıcının belirli bir sitedeki tam işlevsel web sayfalarını ne kadar hızlı yükleyebildiğini ifade eder. Tarayıcıda yavaş işlenen, düşük performanslı siteler kullanıcıları uzaklaştırabilir. Tersine, hızlı yüklenen siteler genellikle daha fazla trafik alır ve daha iyi dönüşüm oranlarına sahip olur.

Site hızı neden önemlidir?

Dönüşüm oranı:

Birçok çalışma, site hızının dönüşüm oranını (veya kullanıcıların istenen eylemi tamamlama hızını) etkilediğini göstermiştir. Hızlı yüklenen sitelerde yalnızca daha fazla kullanıcı kalmakla kalmıyor, aynı zamanda daha yavaş sitelere kıyasla daha yüksek oranlarda dönüşüm sağlıyor. Bazı şirketler, sayfa yükleme süresindeki birkaç milisaniyelik azalmanın dönüşümleri artırdığını tespit etti:

  • Mobify, ana sayfalarının yükleme süresini 100 milisaniye azaltmanın, oturum bazlı dönüşümde %1,11’lik bir artışla sonuçlandığını buldu.
  • Perakendeci AutoAnything, sayfa yükleme süresini yarıya indirdikten sonra satışlarda %12-13 artış elde etti.
  • Walmart, sayfa yükleme süresini bir saniye iyileştirmenin dönüşümleri %2 artırdığını keşfetti.

Sonuç olarak site performansını artırmak, dönüşüm oranı optimizasyonunun büyük bir bölümünü oluşturur.

Çıkma Oranı:

Hemen çıkma oranı, bir web sitesinde yalnızca bir sayfayı görüntüledikten sonra ayrılan kullanıcıların yüzdesidir. Bir sayfa birkaç saniye içinde yüklenmezse kullanıcıların pencereyi kapatması veya tıklaması muhtemeldir. BBC, sayfalarının yüklenmesi için geçen her saniye için toplam kullanıcılarının %10’unu kaybettiğini keşfetti.

SEO’nun en iyi uygulamaları:

Google, alakalı bilgilerin kullanıcılara olabildiğince çabuk ulaştırılmasına öncelik verme eğiliminde olduğundan, site performansı Google arama sıralamalarında önemli bir faktördür. Bir sitenin mobil cihazlardaki performansı SEO açısından özellikle önemlidir.

Kullanıcı deneyimi:

Uzun sayfa yükleme süreleri ve kullanıcı eylemlerine zayıf yanıt süreleri, kötü bir kullanıcı deneyimi yaratır. İçeriğin yüklenmesini beklemek kullanıcılar için sinir bozucu hale gelebilir ve siteden veya uygulamadan tamamen ayrılmalarına neden olabilir.

Site hızını hangi faktörler etkiler?

Sayfa ağırlığı / boyutu:

Bir web sitesinin yüklemesi gereken kaynak miktarı, site performansı üzerinde büyük bir etki yaratır. Büyük JavaScript dosyaları, video içeriği, ağır CSS dosyaları ve yüksek çözünürlüklü görsellerin tümü bir web sayfasına önemli ölçüde ’ağırlık’ veya yükleme süresi ekler. Restoran örneğine dönecek olursak, masaya iki veya üç yerine 10 tabak getiren bir garson, masaya daha yavaş servis yapacaktır; aynı şekilde, yüklenmesi için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyan bir sayfa daha yavaş yüklenir.

Web teknolojilerinin yetenekleri arttıkça ve web siteleri daha karmaşık hale geldikçe web sitelerini hafif tutmak (yani küçük dosya boyutları ve hızlı yüklenen sayfalar) daha da zorlaştı. Geliştiriciler, birden fazla JavaScript işlevi gerektiren tek sayfalı uygulamalardan, üçüncü taraf pop-up reklamları içeren sayfalara ve hareketli arka planlara sahip ana sayfalara kadar, web sayfalarına her zamankinden daha fazla işlevsellik ekleyebilir ve bunun sonucunda ortalama toplam sayfa ağırlığı artar.

Ağ koşulları:

Bir web sitesi hafif olacak şekilde tasarlanmış olsa bile ağ yavaşlığından dolayı tarayıcılarda hızlı yüklenmeyebilir. Kullanılan yerel ağ ekipmanı ve ISP hizmetlerinin kalitesi ağ bağlantısını etkiler. Ayrıca, WiFi üzerinden internete bağlanmak yerine 3G veya 4G kullanan mobil cihazların ağ bağlantıları genellikle daha yavaş olacaktır. Her ne kadar bu büyük ölçüde geliştiricilerin elinde olmasa da, yavaş bağlantılarda bile web kaynaklarını hızlı bir şekilde iletmeye yönelik teknikler hala mevcuttur. Teknikler arasında küçültme, sıkıştırma ve içeriğin CDN ile barındırılması yer alır.

Barındırma yeri (Hosting):

İçeriğin ihtiyaç duyulan yere ulaşması için uzun bir yol kat etmesi gerekiyorsa, bu durum yüksek miktarda ağ gecikmesine neden olur. Örneğin, bir web sitesinin HTML ve CSS dosyaları Ohio’daki bir veri merkezinde barındırılıyorsa ve görselleri Florida’daki bir veri merkezinde barındırılıyorsa, batı kıyısındaki bir kullanıcı tüm bu dosyalar binlerce kilometre yol alırken beklemek zorunda kalacaktır. onların cihazına.

Web sitemin hızını nasıl ölçebilirim?

Cloudflare dahil bir dizi kuruluş web sitesi hız testleri sunmaktadır. Pek çok hız testi, performans ölçümleri sağlamanın yanı sıra, bir web sayfasının sayfayı yavaşlatan ayrı ayrı öğelerini de belirleyebilir.

Cloudflare’in ücretsiz web sitesi hız testiyle ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz: https://developers.cloudflare.com/fundamentals/get-started/basic-tasks/test-speed/

Hangi web sitesi performans ölçümleri önemlidir?

  • Yükleme süresi, bir web sayfasının tamamının tarayıcıda görünmesinin ne kadar süreceğidir; bu, her HTTP isteğinin yerine getirilmesi gerektiği anlamına gelir. Sayfanın temel HTML’sine ek olarak birden fazla kaynağın yüklenmesi gerektiğinden, İnternet’teki hemen hemen her sayfa birden fazla HTTP isteği gerektirir.
  • Sayfa boyutu, sayfanın çalışması için yüklenmesi gereken tüm kaynakların toplam dosya boyutudur. Sayfa boyutu, tarayıcının sayfayı yüklemesinin ne kadar süreceğini etkiler ve ayrıca web sayfalarını yüklerken veri için ödeme yapan mobil kullanıcılar üzerinde de büyük bir etkiye sahip olabilir.
  • İlk Bayta Kadar Geçen Süre (TTFB), tarayıcının bir web sayfasına yönelik isteği ile yanıtın ilk baytının gelmesi arasındaki süreyi ölçer. Genel yükleme süresi daha önemlidir, ancak web sitesi performansı değerlendirilirken TTFB yine de dikkate alınır ve SEO’yu etkileyebilir.
  • Gidiş-dönüş sayısı, bir isteğin/yanıtın başlangıç ​​sunucusuna kadar kaç kez gidip geri dönmesi gerektiğini ölçer. Bir web sayfasının gidiş dönüş sayısı ne kadar fazla olursa, gecikme de o kadar fazla olur.
  • Gidiş-Dönüş Süresi (RTT), isteklerin gidiş-dönüş yapması için geçen süredir; bu, isteğin kaynak sunucuya ulaştığı ve yanıtın, isteği yapan cihaza geri döndüğü anlamına gelir.

Cloudflare web sitelerini nasıl hızlandırır?

CDN (içerik dağıtım ağı) kullanan web siteleri çok daha hızlı yüklenir. Cloudflare CDN, içeriği son kullanıcılara daha yakın depolamak için dünya çapında 300 şehirde içeriği önbelleğe alır. Bu, gecikmeyi azaltır çünkü kullanıcı cihazlarından gelen isteklerin kaynak sunuculara kadar gitmesi gerekmez ve bunun sonucunda yükleme süresi ve RTT çok daha düşüktür.

Web sitesi hızı SEO optimizasyonunu nasıl artırır?

Web sitesi hızı, arama motoru optimizasyonu (SEO) disiplininde yer alan birçok faktörden biridir, ancak tek faktör değildir. SEO, içeriği ve web sitesi deneyimini, Google ve Bing gibi arama motorlarının web sayfalarını nasıl değerlendireceğine ve arama sonuçlarında nasıl sıralayacağına göre uyarlama uygulamasıdır. SEO’nun amacı, sayfaları arama sonuçlarında mümkün olduğunca üst sıralarda sıralamaktır; bu da sonuçta bir web sitesine daha fazla trafik çeker.

Arama motoru açısından bakıldığında, kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgiyi bulmasını kolaylaştırmak önemlidir, dolayısıyla bir web sitesinin kullanıcı deneyimi çok önemlidir. Site performansı kullanıcı deneyiminin büyük bir parçasıdır; sayfaların yüklenmesinin bitmesini beklemek zorunda kalmak kullanıcı için sinir bozucudur.

Site hızı SEO’yu ne kadar etkiler?

2010 yılında Google, site hızının arama sıralamalarına dahil edileceğini duyurdu. O zamandan bu yana site performansı daha etkili hale geldi ve performans için optimizasyon artık SEO optimizasyonunun büyük bir parçası haline geldi. Google, site hızını bir sıralama faktörü olarak ilk duyurusunda kullanıcının bakış açısını ve yavaş bir web sitesinin kullanıcı deneyimini nasıl olumsuz etkilediğini vurguladı. Google ayrıca kullanıcıların yavaş yüklenen web sitelerinde kalma ihtimalinin daha düşük olduğuna dikkat çekti. (Bu, kullanıcıların sorgularına yanıt almak için yeterince uzun süre kalma olasılıklarının daha düşük olduğu anlamına gelir.)

Google, arama algoritmalarıyla ilgili ayrıntıları açıklamadığından site hızının SEO’yu ne kadar etkilediğini tam olarak ölçmek zordur. Ancak web sitesinin kullanılabilirliği ve genel kullanıcı deneyimi, özellikle mobil cihazlar için kesinlikle çok önemlidir ve Google’ın kendi araştırması, yüklenmesi 3 saniyeden uzun süren mobil sitelerin %53’ünün tamamen terk edildiğini göstermiştir.

SEO’nun temelleri

SEO nasıl çalışır?

Bir kullanıcı bir arama yaptığında, arama motoru, sorguyu karşılama olasılığı en yüksek olandan en düşük olana doğru sıralanan web sitelerinin bir listesini oluşturur. Bu liste genellikle kullanıcının sorgusuna cevap verebilecek web sitelerini listeleyen bir dizi sonuç sayfasına (veya SERP’lere) bölünmüştür ve genellikle SERP başına 10 sonuç vardır. Çoğu kullanıcı arama sonuçlarının ilk sayfasını geçmez, bunun yerine aramalarını hassaslaştırıp tekrar denemeyi tercih eder. Bu nedenle çoğu SEO uzmanının hedefi, yönetmekte oldukları web sitesini, hedefledikleri sorgularda ilk 10 arama sonucunda elde etmektir.

Bir web sitesi, sorguyla ne kadar alakalı olduğu ve arama algoritmasının web sitesini ne kadar yetkili olarak değerlendirdiği gibi bir dizi faktöre bağlı olarak arama motoru sonuçlarında daha yüksek veya daha düşük sıralanır. Web sitesi sahipleri, bir web sitesini arama için optimize ederek, içeriklerinin arama sıralamasında mümkün olduğunca üst sıralarda görünmesini sağlayarak kullanıcıların tıklama olasılığını artırabilir.

SEO, arama motorlarının bir web sitesinde ne tür bilgilerin sunulduğunu belirlemesine yardımcı olan ve buna bağlı olarak bu bilgiyi arayan kullanıcıların onu bulmasını sağlayan bir uygulamalar koleksiyonu olarak işlev görür.

Batı’da Google, arama motoru pazarına hakimdir ve bu nedenle Google’ın algoritmaları, SEO’nun en iyi uygulamalarını büyük ölçüde belirler. Kuzey Amerika’da Google tüm aramaların neredeyse %90’ına sahipken, Bing ve Yahoo aramaları pazarın geri kalanının çoğunu kaplıyor. Ancak dünyanın diğer yerlerinde diğer arama motorları hakimdir; örneğin Baidu, Çin’deki ana arama motorudur.

SEO, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli taktikleri kapsar:

  • İçerik kalitesi, bir parçanın kullanıcıların arama sırasında sordukları sorulara ne kadar iyi yanıt verdiğiyle ilgilidir. Uygulayıcılar, konuların ve arama terimlerinin takip edilmeye değer olmasını sağlamak için anahtar kelime araştırması adı verilen bir süreç kullanır. Anahtar kelime araştırması, bir anahtar kelimeye ilişkin arama hacmini, ilgili arama terimlerini ve rekabet ortamını anlamayı içerir. Ek olarak, bir parçanın kalitesi, bir parçanın kullanıcının amacına ne kadar iyi uyduğuyla veya kullanıcının o sayfaya yönlendirdiği hedefi gerçekleştirmesine ne kadar yardımcı olduğuyla ilgilidir. Örneğin, “SEO nedir” başlıklı bir makale, SEO’yu tanımlamaya ve ilgili bileşenlerini açıklamaya odaklanmalı, “SEO nasıl optimize edilir” başlıklı bir makale ise uygulanabilir tavsiyelere odaklanmalıdır.
  • Sayfa içi faktörler, web sayfası içeriğinin nasıl yapılandırıldığını ifade eder. Optimize edilmiş web sayfalarında net ve doğrudan başlıklar, faydalı bölüm başlıkları, açıklayıcı dosya adları ve resimler için alt etiketler ve anlaşılması kolay site hiyerarşileri bulunur. Bu faktörler, arama motorlarının bir web sayfasının neyle ilgili olduğunu anlamasını kolaylaştırır.
  • Sayfa dışı faktörler ise web sitesinin içeriğinin dışındadır. En yaygın sayfa dışı faktörlerden biri, bir web sitesinin sahip olduğu harici bağlantıların miktarıdır. Yetkili (veya güvenilir) web siteleri kendi web siteleri dışındaki içeriğe bağlantı verdiğinde, Google algoritması bunu içeriğin değerli olduğunun bir göstergesi olarak yorumlar.
  • Kullanıcı deneyimi, web sitesi ziyaretçisine odaklanır ve temel web hayati değerlerinin (CWV’ler) devreye girdiği yerdir. CWV’ler, Google’ın bir web sayfasındaki öğelerin ne kadar hızlı ve sorunsuz yüklendiğini ve dolayısıyla kullanıcıların siteyi nasıl deneyimlediğini ölçmek için kullandığı bir dizi ölçümdür. CWV’ler herhangi bir web sitesi için önemli olsa da, e-ticaret gibi belirli endüstriler için özellikle kritik öneme sahip olabilir. Örneğin, birisi çevrimiçi bir ayakkabı mağazasından ödeme yapmaya çalıştığında, düşük sayfa hızı, 100 ABD doları gelir ile 0 ABD doları arasındaki farka neden olabilir.

Bazı web sitesi sahipleri “siyah şapka” SEO adı verilen sorunlu taktikleri kullanmayı tercih eder ancak bunlar genellikle önerilmez. En iyi bilinen tekniklerden birine anahtar kelime doldurma denir.

Anahtar kelime doldurma, arama motoru sıralamalarında avantaj elde etmek için anahtar kelimeleri içerikte doğal olmayan bir derecede birden çok kez kullanma uygulamasıdır. Google artık anahtar kelimelerin alakalı olma sıklığını dikkate almıyor ve bazen anahtar kelime doldurmanın açık örnekleri nedeniyle siteleri cezalandırıyor.

SEO neden önemlidir?

SEO, bütünsel bir pazarlama stratejisi için kritik öneme sahiptir; çünkü kısmen, yüksek sıralarda yer alan alakalı içeriğe sahip olmak, bir şirketin seçilen sektördeki otoritesi açısından iyidir.

Ayrıca SEO organik veya ücretsiz bir pazarlama taktiğidir. Bir içeriği optimize etmek veya kullanıcı deneyimini optimize etmek zaman ve çaba gerektirse de trafik SEO çabalarının elde ettiği sonuç satın alınabilecek bir şey değildir. Bunu, bir şirketin ödemeyi bırakmasıyla ortadan kaybolan dijital reklamlarla karşılaştırın. Bu anlamda, SEO çalışmalarının, ücretli oyun taktiklerine kıyasla daha uzun vadeli faydaları olabilir.

SEO ayrıca şirketlerin gelecekteki alıcılardan oluşan bir hedef kitle oluşturmasına da yardımcı olabilir. Örneğin, güneş kremi satan bir e-ticaret şirketi, potansiyel müşterileri sitelerine çekmek istiyorsa, web sitelerinin diğer web sitelerinde reklam olarak görünmesi için ödeme yapabilir. Ancak bu yalnızca bazı potansiyel alıcıları çekecektir. Google’da “güneş kremi sürmenin faydaları nelerdir?” diye arama yapan biri de potansiyel bir müşteri olabilir, ancak bir reklamı tıklaması veya görmesi pek mümkün olmayabilir. Bütünsel bir pazarlama stratejisi, bu tür müşterilerin her ikisini de markalarına aşina hale getirecek ve sonunda onları alıcılara dönüştürecek taktiklere sahip olacaktır. SEO bu stratejinin bir parçası olmalıdır.

Web sayfamı SEO için nasıl optimize edebilirim?

İçerik ve anahtar kelime araştırması

  • Anahtar kelime araştırması yapın: Bir sayfayı bir anahtar kelime için optimize etmek, yalnızca insanların o anahtar kelimeyi gerçekten araması durumunda önemlidir. Anahtar kelime araştırması süreci, site sahiplerinin, arama yapanların ne tür soruları aradıklarını belirlemelerine ve kendi iş öncelikleriyle örtüşen konuları bulmalarına yardımcı olabilir.
  • Anlama ve arama amacı için yazma: Bilinçli olarak farkında olsalar da olmasalar da, tüm okuyucuların bir web sayfasını okurken veya ziyaret ederken akıllarında bir hedef vardır. Site sahipleri, okuyucularının hedeflerine ulaşmalarına en iyi şekilde nasıl yardımcı olabileceklerini düşünmelidir. Örneğin, bir elbisenin nasıl dikileceğine ilişkin bir makaleyi ziyaret eden bir okuyucu, öğretici ve eyleme dönüştürülebilir bir şeyler arıyordur. Bir site sahibi, okuyucunun takip etmesini kolaylaştırmak için makalesini bir video gösterimi veya sürecin görselleriyle desteklemek isteyebilir.
  • Kapsamlı, anlaşılması kolay parçalar yazın: Google, arama sorgularına en iyi yanıt verdiğine inandığı parçaları sıralayacaktır. Parçalara sıralamada en iyi şansı vermenin bir yolu, site sahiplerinin, okuyucunun hedefleriyle alakalı olduğu kadar konuyu ele almalarını sağlamaktır. Ek olarak, okuyucuların anlayabileceği kolay yazılar yazmak SEO’yu da artırmaya yardımcı olabilir çünkü okunabilirlik başka bir sıralama faktörüdür.
  • Başlıklara göre düzenleme: Bir içerik parçasını bölmek için başlıkların kullanılması, okuyucunun parçayı taramasını kolaylaştırarak deneyimini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu aynı zamanda bir kuruluşun hedeflediği anahtar kelimelere göre yazma fırsatı da olabilir. Örneğin, “elbise nasıl dikilir” yazan bir başlık yazmak, okuyucunun uygulanabilir talimatları nereden alabileceğini bulmasını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda Google’ın parçanın elbiseye uygun olabileceğini anlamasını da kolaylaştırır. arama terimi “elbise dikiş talimatları”.
  • Alternatif metin kullan: Alternatif metin, bir görselin içeriğini tanımlamak için kullanılır. Bu, internette gezinmek için ekran okuyucu kullanan kişiler için web sitelerini daha erişilebilir hale getirir. Ayrıca, anahtar kelimeyi veya temel kavramları dahil etmek için ek fırsatlar yaratarak bir parçanın ana fikrinin güçlendirilmesine de yardımcı olur.
  • Anahtar Kelime Birleştirme: Anahtar kelime doldurmak hiçbir zaman iyi bir taktik olmasa da, meta başlık ve meta açıklama gibi hedef anahtar kelimeyi eklemenin çok önemli olduğu bazı yerler vardır.
  • Site hızı: Hızlı bir web sitesi, teknik SEO’nun temel ilkelerinden biridir. Site hızını artırmanın bazı yolları, içerik dağıtım ağı (CDN) kullanmak ve resimleri yeniden boyutlandırmaktır. CDN, içeriğin bir sunucu ağı üzerinde önbelleğe alınması (veya kopyalarının saklanması) yoluyla çalışır. Bu şekilde, bir kullanıcı bir web sayfasını ziyaret ettiğinde içeriği kendisine daha yakın olan bir sunucuya yüklenecek ve yükleme hızı artacaktır. Benzer şekilde görsellerin boyutunun küçültülmesi, görsellerin daha hızlı yüklenmesine yardımcı olarak web sitesi performansını artırır.
  • Taranabilir web sayfaları: Teknik SEO’daki bir diğer önemli faktör, arama motorlarının web sayfalarını tarayabilmesini sağlamaktır. Bunu yapmanın bir yolu, ilgili web sayfalarının “dizine alındığından” emin olmaktır. Bu, web sayfasının arama sonuçlarında görünmesi gerektiğinin bir göstergesidir. Site mimarisi, bir web sitesini taranabilir hale getirmenin başka bir parçasıdır. Dahili bağlantı kullanmak (web sitesi içinden bir web sitesindeki web sayfalarına köprüler dahil), Google’a hangi sayfaların en önemli olduğunu söylemeye yardımcı olur.

Kaynak ve daha fazlası: cloudflare.com/learning/performance/why-site-speed-matters/, blog.cloudflare.com/speeding-up-your-website-in-a-few-clicks/.