Kategoriler
SEO

OpenAI arama motoru

Google Arama’nın rakibi olacak OpenAI arama motoru manidar bir zamanda çıkarabilir.

Bir süredir ChatGPT geliştiricisi OpenAI’ın Google Arama ile rekabet edecek bir arama motoru üzerinde çalıştığı söyleniyordu. Aktarılan bilgilere göre firma, kendi arama motorunu çok yakında tanıtacak.

OpenAI, ChatGPT’yi piyasaya ilk sürdüğünde Google, “kırmızı kod” durumuna geçmiş ve Arama işi için riskli bir durumun oluştuğunu ifade etmişti(nytimes.com/2022/12/21/technology/ai-chatgpt-google-search.html). O tarihten, yani 2022’den bu yana Google, Gemini ve diğer yapay zeka araçlarıyla üretken yapay zekanın dev oyuncularından birisi haline geldi. Öte yandan OpenAI da Microsoft’un artan desteğiyle daha da güçlendi. Ve şimdi, ChatGPT ve yapay zekadan faydalanan bir arama motoru ile Google Arama’ya bir rakip çıkaracağı ve bunu manidar bir günde yapacağı söyleniyor.

Google’ın başı derde girebilir

Elbette OpenAI’ın bir arama motoru çıkaracağı haberleri şimdilik bir söylentiden ibaret ancak Reuters’in haberine göre(reuters.com/technology/openai-plans-announce-google-search-competitor-monday-sources-say-2024-05-09/) bu arama motoru önümüzdeki hafta 13 Mayıs Pazartesi günü piyasaya sürülecek. Bu tarih oldukça manidar zira Google, önemli duyurular yapacağı yıllık geliştirici konferansını 14 Mayıs’ta gerçekleştirecek.

Microsoft’tan şimdiye kadar milyarlarca dolar destek alan OpenAI’ın arama motorunun Google ve eski bir OpenAI araştırmacısı tarafından kurulan rakip yapay zeka arama girişimi olan Perplexity ile rekabet edecek. Belirtilenlere göre OpenAI’ın arama motoru, ChatGPT ürününün bir uzantısı olacak. Ayrıca ChatGPT’nin Web’den doğrudan bilgi çekmesini ve alıntıları dahil etmesini sağlayacak.

OpenAI, ücretli ChatGPT kullanıcılarına bir süredir Microsoft’un Bing’i ile bir entegrasyon sağlamıştı. Yani arama işine çok yabancı değiller. Öte yandan Google ise yapay zekalı aramayı SGE ile zaten aktif bir şekilde kullanıcılar arasında test ediyor. Çıkış olarak ise çok uzakta görünmüyor. Ancak Google’ın mevcut halinden memnun olmayan çok sayıdaki kullanıcı, sağlam bir ürün olması halinde OpenAI’ın çözümüne kayabilir.

Eski bir OpenAI araştırmacısı tarafından kurulan ve 1 milyar dolar değer biçilen Perplexity adlı startup, sonuçlarda alıntıları ve yanıtlarında metnin yanı sıra görüntüleri de gösteren yapay zekaya özgü bir arama arayüzü sunarak ilgi topladı. Girişimin Ocak ayında yayınladığı bir blog yazısına göre aylık 10 milyon aktif kullanıcısı var.

Aralık 2023 verilerine göre, AI sohbet bot sitelerinin ziyaret sayıları aşağıda. Yarış, ChatGPT ve Bing arasında geçiyor, diğerleri (Bard/gemini, Character.AI, Perplexity, Claude ve Replika) henüz bu ikisinin yanına dahi yaklaşamıyor. (Kaynak: Similarweb)
Aralık 2023 verilerine göre, AI sohbet bot sitelerinin ziyaret sayıları aşağıda. Yarış, ChatGPT ve Bing arasında geçiyor, diğerleri (Bard/gemini), Character.AI, Perplexity, Claude ve Replika) henüz bu ikisinin yanına dahi yaklaşamıyor. (Kaynak: Similarweb)

OpenAI’nin ChatGPT ürünü, 2022’nin sonlarında piyasaya sürüldükten sonra aylık 100 milyon aktif kullanıcıya ulaşan en hızlı uygulama olarak adlandırılıyordu. Ancak, analiz firması Similarweb’e göre, ChatGPT’nin web sitesinin dünya çapındaki trafiği geçtiğimiz yıl inişli çıkışlı bir seyir izledi ve şimdi Mayıs 2023’teki zirvesine geri dönüyor, yeni sekme açıyor ve AI şirketi kullanıcı tabanını genişletme baskısı altında.

OpenAI’nin web sitesindeki bir yardım merkezi ilanına göre, ChatGPT eklentileri olarak adlandırılan ChatGPT’ye güncellenmiş ve gerçek dünya bilgilerini getirmeye yönelik önceki bir girişim Nisan ayında kullanımdan kaldırıldı.