Kategoriler
Kodlama

CSS’i savunmak

Nasıl kullanılacağını bilmiyor olmanız CSS’nin suçu değil. CSS yalnız değildir!

En sevdiğim programlama dili olan CSS’yi savunmak için buradayım. Klasik programlama dili çerçevesinde olup olmadığı umurumda değil ve kullananların da umursadığını sanmıyorum. Ancak, güzelliğini, gücünü, basitliğini ve karmaşıklığını önemsiyorum.

Son birkaç yılda, 5-10 yılda CSS öğrenmeye başladıysanız eğer kendinizi şanslı saymanız gerekir zira ben tablolar, kayan layoutlar ile uzun zamanlar uğraşmak zorunda kaldım. Bugün, eskiye göre CSS çok daha iyi ve çok fazla farklı “hack”ler kullanmanıza gerek yok. Seviyorum ❤

CSS hakkında söylenebilecek ilk şey; sevseniz de sevmeseniz de ona ihtiyacınız olmasıdır. Kademeli, istifleme bağlamı, kutu modelleri, bunlar zor ve soyut olabilir, ancak bunlar sizin düşmanınız değil, arkadaşlarınız olması gerekir. Doğrudan frameworklere atlamak kolaydır. Bootstrap, Tailwind, Bulma, her neyse, bunlar harika, ancak temel bilgilerde ustalaşmak gerekir. Yıllardır Bootstrap’ın en şiddetli sözcüleri oldu, ancak yine de CSS temellerinde ustalaşmadan işler tatsız hale geldi. Bu günlerde frameworkleri nadiren kullanmama rağmen, hâlâ merak ediyorum, burada ve sonra yeni ve parlak oyuncuları keşfediyorum. Temelleri bildiğiniz sürece ufkunuzu genişletmenizde yanlış bir şey yok.

CSS hızlı hareket ediyor. Her yıl ortaya çıkan yeni özellikler hayatımızı hem zorlaştırıyor hem de kolaylaştırıyor. Bazen yeni bir özellik işlere daha fazla karmaşıklık ekler. Örneğin Cascade Layers’ı, Kademeyi kontrol etme kavramına hakim olmak zor olacak. Ancak bazen yeni bir özellik daha basit bir çözüm sunar. aspect-ratio (nihayet  tüm modern tarayıcılar tarafından desteklenen btw). Padding hilesini artık kullanmamak çok iyi hissettiriyor. Bir özellik karmaşık olsun veya olmasın, önemli olan CSS’nin doğru yönde hareket etmesidir.

Web tabanlı projeler için CSS’ye ihtiyacınız olduğu gibi JavaScript’e de ihtiyacınız var. JavaScript kompetanı değilim, ancak JavaScript’i günlük olarak kullanıyorum. Hatalardan kaçınmak ve idare etmek için yeterince bilgim var. Ne zaman ES6 tanıtıldı, bundan korkuyordum. es5’te ustalaşmadım bile ve yeni JavaScript sürümü çıktı. Onu görmezden gelmeye çalıştım ama sonsuza kadar yapamazdım. Bu yüzden onu öğrenmem ve yeni özellikleri nasıl ve ne zaman kullanacağımı anlamam gerekiyordu. Sonunda hayatımı kolaylaştırdı, ancak öğrenme yolu basit değildi.

Yapmadığım şey internetin her yerinde şikayet etmek oldu. Bunun yerine ellerimi kirlettim ve bana mantıklı gelene kadar bir milyon ton kod yazdım. Kan, ter ve gözyaşı dökmeden başarabilmeyi beklemedim, işler böyle yürümüyor.

CSS hakkında kötü bir şey yazmaya karar vermeden önce, neyin ne olduğunu biraz anlamaya çalışın. CSS’de uzmanlaşmak, bağlamı, kavramı ve aradaki her şeyi anlamakla ilgilidir. Nasıl kullanılacağını bilmiyor olmanız CSS’nin suçu değil.

CSS yalnız değildir 😊

Sık sık CSS yazmıyorsanız canınızı sıkmamalısınız. JavaScript süper kahramanı Dan Abramov, CSS’yi bilmediğini itiraf ediyor  (5 dakikanız varsa, Dan’in bir div’i ortalamaya çalışmasını izleyebilirsiniz). Bu nedenle, düzenli olarak kullanmıyorsanız lütfen CSS hakkında gevezelik etmeyin. Kullanmadığın zaman her şey zor ve kötü olabilir. Ancak, CSS’yi günlük olarak kullanıyor olsanız bile CSS gerçekten öğrenmeye başlamanız ve bunda daha iyi olmanız gerekir diye düşünüyorum.