OpenAI tarafından oluşturulan çevrimiçi sohbet robotu ChatGPT’nin popülaritesi, birçok kişinin Google gibi arama motorlarının varlığının sorgulanmasına neden oldu. Gmail’in yaratıcısı Paul Buchheit da konuyla ilgili görüş bildirdi ve Google’ın işinin en fazla iki yıl süreceğini düşündüğünü tweetledi.
Geçen yıl Kasım ayında lanse edilen ChatGPT, milyonlarca kullanıcının soru sormak için favori adresi haline geldi. ChatGPT, onlarca sayfaya yayılan bir arama sonucuna yanıt vermek yerine, soruları sohbet tarzında yanıtlayarak kullanıcının takip soruları sormasını da kolaylaştırmakta.
Pek çok kişi bunun Google’ın ana ürünü olan arama motorunun üzerindeki perdeleri çekip çekemeyeceğini merak etti, tıpkı Google’ın yıllar önce Yellow Pages için mağazayı kapatması gibi. İlginç Mühendislik daha önce ChatGPT’nin anlık başarısının Google’ın üst düzey yöneticilerini bir araya topladığını ve şirketin artık yapay zeka (AI) ürünlerine odaklandığını bildirmişti.
Google için son yakın mı?
Şirket, işini büyük ölçüde en başarılı ürünü etrafında kurmuştur; arama motoru yakında bir krizle karşı karşıya kalabilir. Paul Buchheit’in tweet’inde detaylandırdığı gibi, AI gibi teknolojiler, Google’ın parasının çoğunu kazandığı arama motoru sonuç sayfalarına olan ihtiyacı ortadan kaldırabilir.
Google, reklamverenlerden ürünlerini ve hizmetlerini arama sonuçlarının hemen yanında görüntülemek için bir ücret alır ve bu da sağlayıcının bulunma olasılığını artırır. 2021’de şirket, yaklaşık 25 yıllık varoluşunda şimdiye kadarki en iyi geliri olan 250 milyar doların üzerinde gelir elde etti.
Bununla birlikte, ChatGPT’nin kullanıma sunulmasıyla birlikte, kullanıcılar dizine eklenmiş sayfalardan daha basit yanıtlar aradıklarından, Google hızla ilgisizliğe itilebilir. Google, şirket içinde geliştirilen AI ürünlerini neredeyse anında pazara sunabilse bile, Buchheit bir yol görmüyor; bunu işinin en değerli kısmını mahvetmeden yapabilirdi.
ChatGPT ne düşünüyor?
ChatGPT, şiir yazmaktan kod yazmaya ve hatta Wharton School of Business’ta MBA sınavlarını geçmeye kadar geniş çekiciliğini sergilemede hızlı adımlar atarken, chatbot’un yeteneklerini kendi arama motoruna ve pip’e dahil etmeyi düşündüğü için Microsoft’tan daha fazla finansal destek aldı.
Microsoft, yıllarca süren arama hakimiyetinin ardından Google’ın aşağı doğru bir yörüngede olduğunu görmekten muhtemelen mutlu olsa da, ChatGPT’nin kendisi, varlığının Google’ın arama işini etkileyeceğini düşünmüyor.
Chatbot’a sorduğumuzda şu yanıtı verdi:
Ayrıca, ChatGPT’nin yanıtlarının da eğitim verilerine dayandığına dikkat edilmelidir ve mühendislerin, çok narsist ve kendinden emin görünmeden bu tür sorguları işlemek için chatbot’u eğitmiş olmaları mümkün olabilir.
OpenAI’nin yeteneklerini hafife alıp almadığı veya Google’ın hayatta kalıp ChatGPT ve diğer AI ile birlikte var olup olmayacağı bundan sadece birkaç yıl sonra ortaya çıkacak.