Amerika ve Avrupa’da birçok bankanın müşteri hesaplarından milyonlarca doları boşaltan sanal çetenin lideri Türk’müş. Ercan F. ismindeki bu çete liderinin ortaokul mezunu olduğu görülmüş.
27 yaşında ve Kastamonulu olan Ercan F. ve sanal çetenin diğer 40 elemanı emniyet de sorgulanıyormuş.
FBI Türk emniyet yetkililerine bu sanal çete ve Ercan F. hakkında defalarca yazışma yaparak Türk yetkilileri dünyadaki en iyi ikici hacker diye uyarmışlar.
Bu çete Pentagon’u da hacklemiş.
Bu olayı insanlar çok farklı şekillerde yorumluyorlar. Yaptıkları bir suç bile olsa bu arkadaşları bağrına basanlardan tutun, yüz kızartıcı bir marifetimiz daha diyerek yerin dibine sokanlarda var.
Bence hırsızlık ve bu tür şeyler de övünelecek bir taraf yok, bu gibi haberlere “vay be helal olsun” gibi yorumlar getirenleri ben anlayamıyorum, siz banka hesaplarınızdan para çalanlara aferin dermisiniz? Belki “dünyadaki en iyi ikinci hacker” ın Kastamonu’dan ortaokul mezunu 27 yaşında bir genç çıkması “vay be” lik olabilir ama bunları doğru yönde insanlığa veya ülkesine faydalı yönde kullanabilseydi o zaman aferini hak ederdi diye düşünüyorum.
Gerçek midir bilemiyorum ama Hindistan’dan yazılımcı ithal eden bir ülkeymişiz, bu çok acı bir şey, ülkemizde binlerce yetenekli genç dururken gidip dışarıdan yazılımcı ithal etmek çok aptalca. Hindistanlılar gerçekten çok ucuza çalışıyorlar ve nufüs çok o ülkede, şunu düşünün 70 milyonluk bir ülkede örnek bu işleri yapacak kadar zeki 700 tane insan çıkıyorken, 700milyonluk bir ülkede 7bin tane çıkabilir, bizimkiler de bu 700 taneyi bulmaya zahmet etmektense gidip 7binlik yerden basitçe ithal ediyorlar.
Bilgisayar ve yazılım işlerini yapan insanların yeterli düzeyde İngilizce bilgisinin olması elbette gerekiyor, Hindistanlılar’da İngilizce’nin ana dilleri gibi olduğunu biliyoruz. Dünyanın en iyi ikinci hacker ı olmak için de tabii ki iyi derece de ingilizcenizin olması gerekiyor, hatta Ruslar’la iletişime geçtiğine göre Rusçasının da iyi olduğunu sanıyorum.
Nihayetinde ortak düşünce insanlarımıza, genç insanlarımıza destek olmalı ve onlara imkan sunmalıyız diye düşünüyorum. Özellikle bilişim ve bu tür yazılım konusunda güçlü olan ülkeler gelecekte gerçekten güçlü ülkeler olacaktır, Google, Microsoft gibi firmaların kuruldukları ülkelerin istihbarat teşkilatları ile çalışmamak gibi bir lüksleri yok, illa ki bu ülkeler bu firmaları kullanıyorlardır ve istihbaratı bu denli güçlü olan ülkeler gerçekten güçlü ülkelerdir. Bilgisayarın başına geçen uzmanlar bir kaç tuşa basıp tüm bunları etkisiz hale getirebildikten sonra sizin istediğiniz kadar uçağınız, topunuz, tüfeğiniz olsun bunların hiç önemi yok.
Haber kaynağı Hürriyet [via]
“Taş düşebilir hacker çıkabilir” için 7 yanıt
söylediklerinize katılmamak elde değil,malesef fikir üreten değil mazeret üreten bir toplum haline geldik.belki birçok kişinin başına gelmiş birkaç uygulamayı eleştirmek istiyorum bende;
diyelimki bahsedilen kastamonulu hacker benim ve ortaokul mezunuyum x firmalara iş başvurusunda bulunuyorum,sizce hangi yanıtı alırım.. 🙂 inanın bu soruyu klavye nedir bilmeyen birine bile sorsanız ne mezunusun diye sorarlar adama,hadi ben üniversite okumak istiyorum desem uzman olduğum konular hariç tüm alakasız konuları karşıma çıkarıcaklar,sözün özü memleketimizde hala diploma broksasisi işledikçe ve yeterlilik kavramı işlemedikçe hadi beeeaa.. 🙂 veya pis hirsiz dediğimiz arkadaşlar hep çıkacak.
devir,sanayi devri ama bacasız,dumansız sanayi devri.umarım bunu anlamamız uzun sürmez ve gençlerimize sahib çıkarız.
bu arada bence bu yüzü ak şekilde dolaşılacak bir hareketin olması yanında yüzü asık dolaşılacak bir harekette…ahlaken pek de ii değil icabında ayrıyetten birader o bilgileri daha faideli bilgilerde harcayabilirdi,yanlışmıyım!!
abi neymiş meğersem bu adam,ben hacker olarak gelmiş geçmiş zaman içerisinde kevin mitnick'i bilirdim ama son zmanlarda takip ettiğim haberler içerisinde türkler de başı çekiyor-ruslara bişe demiyorum zati-…
bilişim sektöründe hacker, cracker, script kiddie ve lamer gibi bir sürü terim vardır. ülkemizde ise bu kavramlar fazla bilinmemektedir ve bu sebepten dolayı bu tarz konularda her zaman kişilere hacker ünvanını veririz. defcon 2008'de adamın birisi uzaktan kumandayla kalp pilinin nasıl durdurulabileceğini uygulamalı olarak gösterdi yada sadece at&t ile çalışacağı söylenen iphone'u genç bir kullanıcı bütün gsm operatörleriyle çalıştırabilecek biçime getirip bu teknolojiyi piyasaya sürdü… işte hacker denilebilecek insanlar bunlardır.
ama bizim ülkemizde ise yeterli ingilizceye –teknik ingilizce– sahip, milw0rm yada packetstormsec. gibi sitelerden elde ettikleri public olmuş exploitlerin nasıl derlenebileceğini ve nasıl kullanılabileceğini bilen herkese hacker deniliyor oysa elin adamı bu tarz kişilere script kiddie diye hitap ediyor ve pek önemsemiyor.
bu ercan'ın en büyük avantajı birisinin ona yol yordam göstermesi saksıyı çalıştırmasını öğretmesidir. rus bir manitası varmış ve ona madem sağa sola shell yerleştirebiliyorsun bunu kendi yararına kullan sitelere index atıp isim peşinde koşacağına cc sql'lerini temin et, phishing yap, spam yap voleyi vur demiş olabilir.
ülkemizde belli kişilerin yollarının kesildiğini kabul ediyoruz ama her önüne gelenede al sana iş denilmez. zone-h sıralamasında birinci sırada bulunan adam türkiye vatandaşıydı ama kendisi borland'ın koskoca delphi'sini bir veritabanı biçimi zannediyordu.
ercan'a da birisi internet explorer 8.0 verip al hemşerim bunun açıklarına bir bak kullanıcılara vereceğiz incele bulduklarını tespit et ve kapat dese yapabilir miydi? işte önemli konu bu oluyor.
magnum opus;ifadelerinde haklısın ancak bu milyon $'lık vurgunu yapan grubun başını çeken eleman fbi'de dünyadaki en iyi 2. hacker olarak belirlenmiş…
artık herkes bir nevi hacker..
bilen bilmeyen bu işte..
çünkü kolay yoldan para kazanıp, arkalarınında hiç aranmayacağını zannediyorlar..
yazık..
daha iyi işlerede harcanabilir dediğin gibi bu yetenek…
bence bu ve bunun gibi akıl taşkınlarını türkiye ye hayırlı ve kanuni işlerde çalıştırıp türkiye ye kazandırılsın.hem kişiler hem de türkiye için iyi olur.yetkililerin dikkatine!