Google arama teknolojisini geliştirdikçe jargona yeni kelimeler ekliyor, ki hatırlarsak “Goooglelamak” kelimesi 2006 yılında İngilizce sözlüğe bir fiil olarak girmişti [via]. Google yeni şeyler yaratırken bunların spammerları da boş durmuyor elbette, Google kullanıcısına faydalı bilgiler sunmayı amaçlamak gibi basit bir felsefenin ürünü olduğu için bu tür spamları yakalamak, ayıklamak onun en önemli işi.
Google’ın Rich Snippets’leri desteklemeye başlaması, arama sonuçlarında bu elemanları kullanması ardından sistemi spamcılar istila etti bile. Dün semantik dendiğinde o nasıl yeniyor diyen kişiler şimdi semantik kişi oldular ama kişiye altın semer de vursan kişi kişidir 😛 İyi niyetli olanların da olduğu bu hatalı kullanımlar içerisinde kötü niyetli ve kullanıcıyı yanıltan siteler ceza alacaklar. Bu yüzden sitenizde gerçek dışı, kullanıcıyı bariz aldatan Rich Snippets etiketleri varsa şayet bence bunu hemen kitabına uydurun. Demedi deme İbrahim.
Rich Snippets spamların yapılmasındaki neden, arama sonuçlarında yıldızlı olarak görüntülenmeleri, çünkü bu yıldızlı sonuçlar diğerlerine göre şu an daha dikkat çekici görünmekte ve bu durum tıklanma olasılığını yükseltmekte.
Rich Snippets’ler arama sonuçlarının sıralamasına doğrudan etki etmez, yalnız tıklama olasılığı sonuçlardaki diğerlerine göre daha fazla olduğu için fazla tıklanması arama sonuçlarındaki kaliteyi yükselteceği için sıralamaya bu şekilde etki edebilir.
Kaynaklar:
Seeing spammy rich snippets
Report spam in rich snippets
Salih Çaktı’in şu sunumunu beğendim, yazdıklarının neredeyse tümünü deneyimledim eğer hazırsanız başlayın:
Bilişim Sektöründe Kişisel Markalaşma Manifestosu http://j.mp/yX1nXp
Ben blogumu birçok şey için test olarak kullanıyorum, bazen bu testler yüzünden zarar görebiliyor. Bu yüzden sizden ve blogumdan özür dilerim, para için satıyorum sizi ama ucuza gitmiyorsunuz ha.