Kategoriler
Genel

Dijital detoksun teknik tarafı

İnternete bağlı cihazlarınızı tamamen kapatmadan ve yanınızda taşıyarak nasıl -dijital detoks- yaparsınız üzerine bazı bilgi, tecrübe ve düşünceler.

Arkadaşlar merhaba kanalıma hoş geldiniz. Bu çağ bir iletişim çağı ve teknoloji, internet ve türevleri teknolojiler ile birlikte cep telefonları akıllı bilgisayarlara dönüşerek adeta bir çip takılmışçasına bizi esir etmiş durumda.

Çiplenmek ke

Pandemi sebebi ile Bill Gates ve çiplenmek gibi şeyler çok konuşuldu fakat insanların çoğu boş yapar ve hiçbir şey bilmedikleri gibi çoğu da merak etmez, aptallar çünkü. Çip meselesinde birkaç cümle yazmak isterim, ilk olarak dünya üzerinde birçok araştırmada insanların “an itibariyle” -çip- dedikleri deri altına konulan bir cihaza sahip olmak istedikleri sorulduğunda yarısından fazlası isterim dedi, genç olanların tamamına yakını istiyor. Yani insanlar aslında çipi istiyor, bunun yanında teknik olarak Bill Gates, Elon Musk, Mark Zuckerberg, CIA, FBI, Mossad, JPG, PNG, ASD gibi kişi ve kurumların insanlara takılacak bir “çipe” ihtiyaçları yok, çünkü teknik olarak dünya nüfusunun önemli bir bölümü zaten gerekecek veriyi bu arkadaşlara vermektedir, ha ne olur çip belki devletleri kafakola alıp dünya standardı haline getirirler ve zorunlu tutulursa o zaman biraz işler değişebilir zira aşı karşıtı denen bazı arkadaşlar da bunu dile getiriyorlar, hekim arkadaşlar çok okumuş olabilirler ama genelde(çoğu) sosyoloji ve politik mevzularda cahildir, aşı karşıtlarının işleri bu noktada zor çünkü karşı oldukları aslında aşı değil bu durumu “zorunlu dijital izleme” yolunda olduğu ve sonucun bu olacağı düşüncesini savunuyorlar, e be kardeşim ne anlasın benim iç hastalıkları uzmanı prof, doc. her neyse doktor ablam tarihten, felsefeden, sosyolojiden, alanı o değil ve doğal. Her neyse bu vesile ile Emrah Safa Gürkan’ın profesörlüğünü de kutlarım çünkü bu adam çok zeki bir adam, tarihçi adamlardan biraz tırssanız iyi olur çünkü onlar gerçek olaylarla gerçek insanı iyi tanır, insanlığın ve insanın ne kadar iğrençleşebileceğini çok iyi bilirler.

Dijital detoks, asıl mevzu.

Konu neydi nereye geldi. Konu: wikipedia.org/wiki/Digital_detox

Hacılar “Dijital detoks” veya “Dijital detox” diye Google’da, Youtube’da veya neyse orada ararsanız bir sürü içeriğe ulaşırsınız, burada mevzu; bunu teknik olarak nasıl daha kolay ve sizin için efektif/verimli yapabilirsiniz, yani ben Netflix dizimi izlemeye devam etmek istiyorum veya Spotify’da müziklerimle mutluyum bu detoksa engel değil diyenlerdenseniz ben burada işte buna yardımcı olacak bazı şeyler yazacağım. Bana göre dijital detoks tüm elektronikten uzaklaşmak değil, sadece elektronik iletişimden veri alımını kapatmaktır ki ben bu 15 gün bunu yapmak için yıllık izne çıktım, hiç bir Allahın kulu bana bu 15 gün boyunca yüzüme, gözüme bakmadan bir veri, bilgi aktaramaz. Olay bu.

Veri aldığınız yerleri belirlemek

İlk olarak yapmanız gereken şeyler hangi sosyal medya, mesajlaşma ve “anlık iletişim”, “bildiri”, “arama” gibi sizi sizden izinsiz kafasına göre rahatsız edemezsiniz bunu yapmanız gerekiyor. Bunu yapmanın birçok kişiye göre kolay, zor, basit yolları var. Bana göre hepsi kolay çünkü ben profesyonelim beni siktir et, size anlatıyorum.

Sizi rahatsız edebilecek tüm uygulama, platform, web sitesi bunları bir kağıda bir yere yazın.

nextdns ile sadece istediğiniz adresler çalışsın, takip ve taciz edilemeyin

En kolay tavsiye edebileceğim ancak bir limiti(ücretsiz ise aylık veri kotası) olan yöntem “nextdns.io” nextdns herhalde dünyanın en güzel düşünülmüş şeylerinden biri ancak şunu bilmelisiniz ki bu sizin tüm trafiğinizi kaydediyor anlamına gelir, yani ne bileyim bakan, milletvekili gibi gibi biri iseniz bence kullanmayın, diğer yöntemlere yönelin. Bu yöntemde yapmanız nextdns’e kayıt olduktan sonra cihazınızı(mobil cihazını veya bilgisayarınız) tanıtmak, profili cihazınıza yüklemek(Kurulum) ve ardından -> Güvenlik, Gizlilik, Ebeveyn Kontrolü, Kara Liste tabilerinden ilgili ayarları yapmanız yeterli. Benim örnek profilim gizlilik full tüm reklam ve izleyicileri engellerim, yerel izleme de engellenir(konum vs. ne varsa gizlenir, gönderilmez), ikinci olarak Ebeveyn Kontrolü tabinden Facebook, Messenger, Instagram, Whatsapp, Twitter gibi uygulamaları engellerim, Son olarak sağlam olsun diye Kara Listeye aşağıdakileri eklerim;

*.fb.com
*.fbsbx.net
*.fbsbx.com
*.fbcdn.com
*.fbcdn.net
*.messenger.com
*.internet.org
*.parse.com
*.i.org
*.facebook.net
*.facebook.com
*.whatsapp.net
*.whatsapp.com
*.g.whatsapp.net
*.twitter.com

Hepsi tamam. Ardından telefonumda Turkcell’in UpCall uygulamasından “rahatsız etme” moduna alıp sadece sizin dışarıyı aramanıza açık ama size aramalara kapalı hale getirmek dijital köleliğinize biraz son verebilir, ayrıca mesajlarınızı almaya devam edersiniz. Elbette telefonun uygulamalarında, ayarlarında da engelleme ayarları var vs. ama burada UpCall ile karşı taraf sizi aradığında “ulaşılamıyor” olarak mesaj verir ama siz aradığını bilirsiniz kaydedilir, diğer türlü arayan sizin telefonunuz açık ama sizin onu engellediğiniz için veya açmak istemediğiniz için açmadığını anlayabilir bu kötü.

Nextdns bahsettiğim tablerin ekran görüntüleri konuyu anlamak için faydalı olacaktır:

Cihazınıza kurulu uygulamalarda bazı ufak tefek ayarlamalar

Üçüncü olarak ne olur ne olmaz diye, WA ayarlarında son görülme, okundu bilgisi, profil resmi filan gibi şeyleri ve buna benzer diğer mesajlaşma ve sosyal medya uygulamalarını da hallederseniz tadından yenmez, uygulamaları komple silerseniz daha iyi tabi ama biz burada cihazınızı komple kapatmadan nasıl yaparsınız anlatıyoruz dostum, yoksa al telefonu koy çekmeceye git işine gücüne bak.

İnsanın yanında akıllı cihaz taşıması bazen zorunluluk, ilk olarak acil bir şey olursa birini aramanız gerekebilir, diğer konu finans/banka/ödemeler gibi mevzular, bir diğeri hes kodu benzeri şeyler. Bu yüzden burada yazdıklarım cihazınızı komple kapatmak gerekmeksizin veya uygulamaları silmenize gerek kalmadan yapacaklarınız üzerinedir.

Dördüncü olarak iPhone’da “Odak” menüsünden rahatsız etme veya “Farkındalık” şeyini kullanmanız yeterli, bu yöntem de iyidir.

Cihazınızda arka planda uygulama çalışmasın

Beşinci olarak iPhone’da ayarlar menüsünde “arka plan uygulamaları” kısmını iptal edin, hiçbir uygulama arka planda çalışamasın, ayrıca sürekli “pill tasarrufu” moduna geçip, hücresel bağlantı ayarından “düşük veri modu”nu da seçin, düşük veri modunu nextdns profilinizde de işaretleyin daha sağlam olur.

Modeminizin Firewall’ını kullanın

Eğer yukarıdaki gibi nextdns profilinizi diğer cihazlarınızda da kullanırsanız telefonunuzda olduğu gibi diğer cihazınızda da rahat edersiniz, ha derseniz ki benim cihazımda nextdns kullanamıyorum veya kota için ücret ödemek istemiyorum bu durumda elbette sizi yalnız bırakacak değilim, ben modern bir robin hood’um bilirsiniz. Bu durumda arkadaşlar modeminizin ayarlarına girmeniz gerekir ve var ise muhtemelen vardır “Firewall URL Filtering” kısmından yukarda verdiğim ve varsa sizin engellenmesini istediğiniz siteleri bu filtre listesine ekleyin bitti. Daha da ileri gidip bilgisayarınızın host dosyasında bu sizi rahatsız etmemesi ve sizin de girip detoksunuzu bozacak hale gelmemesini istediğiniz siteleri 0.0.0.0 dns’ine yönlendirmeniz inanılmaz güzel olabilir.

router firewall url filter
router firewall url filter

Daha fazlası da var bilmek için beni arayabilirsiniz, mail atabilirsiniz, dm yazabilirsiniz 🙂 Seneye bakarım.

Özetle

Özetle, ek bir hat almadan, cihazlarınızı kapatmadan Dijital Detoks’unuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ben bu yazımı detokstayken yazıyorum çünkü tembelim, kağıda yazıp oradan tekrar buraya geçirmekle uğraşmak yazılım bilen biri için ters. Üşenirim çünkü asla yapamam. Dolayısıyla cihazlarım çalışır vaziyette ancak sadece benim istediğim şeyi yapıyorlar, sadece 1-2 dizi var onları izliyorum, spotify, blogum, youtube harici her şey engelli, arada Google’ı açmak istemiyor değilim insan aramak istiyor ama bakalım, Google’ı açarsam çünkü Gmail’de ona dahil ve oradan da rahatsız edilebilirim.

6 ay sosyal medyadan uzak kalmak: Mateusz Podlasin yarım yıl boyunca sosyal medyadan uzak kaldı ve deneyimlerini paylaştı.
Kış aylarında ruh sağlığı için ipuçları: Pandemi kışında ruh sağlığı için bazı ipuçları. Self Care isn’t Selfish.
Vampir testi ile hayatınızdaki zehirli insanları bulmak: Hayatınızdan zehirli insanları bulmak ve ortadan kaldırmak için “vampir testi”ni kullanın.
Craftsman Mindset: Bu yazımda “Craftsman Mindset”‘den bahsettim.
Pratik ve becerikli olmak: Pratik ve becerikli olmak sömürülme sebebi midir? Türkiye’de %98 oranında EVET!

İlham verdiği için Mateusz Podlasin’a teşekkür ederim, umarım ben de birilerine ilham vermişimdir.

Hayırlı detokslar dilerim, kendinize iyi bakın, beğenmeyi ve kanalımı takip etmeyi unutmayın, kafanıza göre, unutursanız da allah belanızı versin.