Kategoriler
SEO

Google indexing API kurulumu

Google indeks sorununa çözüm, Google’ın Web Sitenizi Anında Taramasını Nasıl Sağlayabilirsiniz?

Google’ın indexing API’nı kullanarak web sitenizin sayfalarının hızlıca indekslenmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için WordPress’de Rank Math SEO eklentisi bir eklenti geliştirmiş, eklentinin kullanımı gayet basit.

Sitenin yeni sayfalarının Google’da daha hızlı indekslenmesi SEO noktasında rakiplerinizin üzerinde sıralanma şansınızı artırmak gibi bir çok ek fayda sağlıyor. Günde maksimum 200 URL gönderimi yapılabiliyor.

En ideal kullanım Google Search Console’daki taranmamış URL’leri bulup bu araçla göndermektir.

Indexing API kurulumu

  1. Google Cloud Platform’a gidin ve oturum açın.
  2. Create a New Project diyerek yeni bir proje oluşturun veya var olan bir projeyi seçin.
  3. Enable Access to API, Projeye API erişimi sağlayın.
  4. Create Service Account https://console.developers.google.com/iam-admin/serviceaccounts adresinden etkinleştirin.
  5. Service Account’da Manage Keys diyerek JSON Key oluşturun ve bunu indirin.
  6. Google Search Console’da sitenizin ayarlarından Google Cloud Platformda oluşturduğunuz Service Account’ın bir email adresi olacak onu owner olarak Search Console ekleyin.
  7. Instant Indexing for Google eklentisini sitenize kurun ve indirdiğiniz JSON key’i eklenti ayarlarından yükleyin.

Rank Math’ın Instant Indexing for Google eklentisi sitenize yeni eklediğiniz yazı ve sayfa ve ortamları otomatik olarak Google’a gönderiyor ayrıca bir sayfada düzenleme yapıp güncellediğinizde de aynı şekilde çalışmaktadır.

Instant Indexing for Google – WordPress eklentisi

Dizine Ekleme API’si tüm site sahiplerinin sayfalar eklendiğinde veya kaldırıldığında Google’ı doğrudan bilgilendirmelerini sağlar. Bu şekilde Google, sayfaları yeniden taramak için program yapar. Yeniden tarama sayesinde daha kaliteli kullanıcı trafiği sağlanır. Şu anda Dizine Ekleme API’si yalnızca VideoObject içinde yerleşik JobPosting veya BroadcastEvent bulunan sayfaları tarayabilir. Dizine Ekleme API’si, iş ilanları veya canlı yayın videoları gibi kısa süre yayında kalan çok sayıda sayfa içeren web siteleri için, güncellemelerin ayrı ayrı aktarılmasına izin vererek arama sonuçlarındaki içeriğin yeniliğini korumasını sağlar.

Dizine Ekleme API’si ile yapabileceğiniz bazı işlemler şunlardır:

URL güncelleme: Google’a taranacak yeni bir URL’nin olduğunu veya daha önce gönderilen bir URL’nin içeriğinin güncellendiğini bildirebilirsiniz.
URL kaldırma: Sunucularınızdan bir sayfayı silerseniz bunu Google’a bildirin. Böylece sayfayı dizinimizden kaldırabilir ve söz konusu URL’yi tekrar taramaya çalışmayız.
Bir isteğin durumunu öğrenme: Google’ın belirli bir URL için her bildirim türünü en son ne zaman aldığını kontrol edebilirsiniz.
Toplu dizine ekleme istekleri gönderme: En fazla 100 çağrıyı tek bir HTTP isteği bünyesinde birleştirerek, istemcinizin kurması gereken HTTP bağlantılarının sayısını azaltabilirsiniz.

Site haritaları ve Dizine Ekleme API’si

Dizine Ekleme API’si, Googlebot’u, site haritasının güncellenip Google’a ping gönderilmesinden daha önce sayfalarınızı taramaya yönlendireceği için site haritalarının yerine Dizine Ekleme API’sinin kullanılmasını öneririz. Bununla birlikte, sitenizin tamamının kapsanması için bir site haritası göndermenizi öneririz.

Başlarken

Dizine Ekleme API’sini kullanmak için aşağıdaki adımları uygulayın.

  1. Dizine Ekleme API’sini etkinleştirerek, yeni hizmet hesabı oluşturarak, Search Console’da sahipliği doğrulayarak ve API çağrınızın kimliğini doğrulamak için erişim jetonu alarak ön koşulların hepsini yerine getirin.
  2. Google’a yeni, güncellenmiş veya silinmiş web sayfalarını bildirmek için istekler gönderin.
  3. Varsayılandan daha fazla kotaya ihtiyacınız olabilir. Mevcut kotanızı görüntülemek ve daha fazla kota istemek için Kota bölümüne bakın.
Dizine Ekleme API’si Hızlı Başlangıç

Aslında hepsi bu kadar ancak daha fazla yardım ve bilgi için: https://rankmath.com/blog/google-indexing-api/ ve https://www.dopinger.com/blog/google-indexing-api adreslerinde görsellerden de faydalanabilirsiniz. https://developers.google.com/search/apis/indexing-api/v3/quickstart adresinde de detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.