Kategoriler
SEO

Detaylı MailChimp kullanımı 2021

MailChimp hakkında detaylı kullanım adımları, nedir, nasıl kullanılır vs.

Geçenlerde çalıştığım şirket MailChimp konusunda bir arkadaşın eğitime ihtiyacı olduğunu bildirdi ve ben de bu konuda aslında internet üzerinde birçok dağınık bilgi olduğunu görerek, bunları toparlayıp daha anlaşılır düzenli bir MailChimp kullanımı öğretici yazmak istedim.

E-Mail Marketing nedir?

E-Mail Marketing; marka ve web tabanlı projelerin ürün, hizmet ve güncellemeler hakkında belirli bir kitleye ulaşmak için e-posta gönderimi yöntemini kullanmaktır. Web tabanlı projelerinizi ziyaret eden ve e-posta bilgisini bırakan kişiler ve veya firmanızı ile ilişkide bulunan kişilerin e-posta adreslerini kullanarak onlarla aktif olarak iletişim kurmanızı sağlayan dijital pazarlama yöntemidir.

E-Posta Pazarlama ile sahip olduğunuz kitleye güncellemeler hakkında bilgi verebilir, yeni ürün ve hizmetlerinizin tanıtımını gerçekleştirebilir, tavsiye ve özel teklifler, kampanyalar sunabilirsiniz.

MailChimp nedir?

Öncelikle bunun ne olduğundan başlayalım, MailChimp e-posta listeleri, bültenler, otomatik kampanyalar ve çok daha fazlasını oluşturup yönetmenize izin veren gelişmiş bir E-Mail Marketing uygulamasıdır. Basitçe yükleyeceğini kişileri/subscribers(isim, firma, e-posta, telefon vs.) kategorilere ve etiketlere ayırma, sektöre göre listeleme yapabilir, bu kişilerden seçtiklerinize e-posta/mailing, kampanya, bültenler gönderebilirsiniz. MailChimp dediğim gibi gelişmiş bir uygulamadır ve bahsettiğim bu basit temel özelliklere ek olarak onlarca özelliği de içerisinde barındırmaktadır.

MailChimp fiyat nedir?

MailChimp başlangıçta belli limitler dahilinde ücretsizdir, 2.000 kişi ve ayda 10.000 adet mail gönderimi ücretsizdir. Daha fazlası için çeşitli abonelik paketleri bulunmaktadır ve uygundur, ihtiyaca göre 10 dolardan 300 dolara kadar paketleri mevcuttur, güncel fiyatlar için: https://mailchimp.com/pricing/marketing/ adresine bakabilirsiniz. Ücretsiz hesaplarda; 2000 kişi toplam kişi listesi limiti yani tek bir maili tek seferde 2000 kişiye aynı anda gönderebilirsiniz ve günde sadece 1 defa olmak üzere ayda 12bin mail gönderme(1 ayda 2bin kişiye 6 email yapar) imkanınız var.

Mailchimp nasıl çalışır?

MailChimp ile henüz yeni tanıştıysanız yazılımı aktif olarak kullanmadan önce aklınıza takılabilecek bazı terim ve kavramları tanımlamak iyi olur:

  • Subscriber (Abone): Bu listeye dahil olan kişiler sizden E-Posta bildirimleri almayı kabul etmiş kullanıcılardır.
  • Mailing List (Posta Listesi): Sizden ileti almayı kabul etmiş ve abone listesine dahil olmuş kullanıcıları sınıflandırmak için kullanılan alt listeler.
  • Newsletter (Bülten): Mailchimp üzerinden posta listenize gönderebileceğiniz bir e-posta türüdür. Bültenler “Kampanya” ve “Otomasyon” şeklinde oluşturulabilir.

MailChimp, abone ve posta listelerinizde yer alan herhangi bir sayıdaki kullanıcıya sorunsuz bir şekilde bülten gönderimi gerçekleştirmenizi sağlar. Popüler birçok e-posta sağlayıcısı (Gmail, Hotmail ve Yahoo gibi) anlık olarak posta gönderim sayısını sınırlandırmaktadır.

MailChimp üye olmak

MailChimp Kullanımı ve özelliklerden yararlanmak için şu adımları takip ederek üyeliğinizi tamamlamalısınız; mailchimp.com adresinizi ziyaret ederek sağ üstte yer alan “Sign Up Free” butonuna tıklayın. Ardından gerekli alanları doldurun ve e-posta adresiniz ile cep telefonunuzu onaylayıp hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

MailChimp nasıl kullanılır

Sahip olduğu ücretli ve ücretsiz kullanım seçenekleri ile dünyanın en popüler e-posta pazarlama servisi haline gelen MailChimp, oluşturmuş olduğunuz bültenlere ücretsiz olarak 2.000’e kadar kullanıcı kaydı gerçekleştirmenize imkân tanıyor. Ücretsiz kullanımda ay içerisinde 10.000 mail gönderim sınırlaması bulunuyor. Bu değerler yeni kurulmuş bir internet sitesi ve küçük işletmeler için yeterli olacaktır.

Web sitelerinize yerleştirmiş olduğunuz “Bülten Aboneliği” formlarını dolduran müşterilerinizi API bağlantıları ile doğrudan “MailChimp” listenize aktarabileceğiniz gibi bunları daha sonrasında tek tek ya da Excel dosyası ile de aktarabilirsiniz.

Yukarıda anlattığımız şekilde mailchimp üyeliğinizi gerçekleştirdirkten sonra, mailchimp ayarlarını ve kampanya oluşturma adımlarını aşağıdaki gibi kolayca yapabilirsiniz.

MailChimp abonelik listesi oluşturma ve yönetme

Toplu olarak e-posta gönderimi gerçekleştirmek için ilk olarak MailChimp üzerinden bir abonelik listesi oluşturmalısınız. Oluşturmuş olduğunuz abonelik listesini WordPress ya da diğer projelerinizde yer alan bülten aboneliği formlarına entegre etmelisiniz.

mailchimp-abonelik-listesi
Audience
  • Ücretsiz olarak oluşturmuş olduğunuz hesabınızla birlikte otomatik olarak bir abonelik listesi oluşturulacaktır. Bunu kullanıcı panelinde yer alan “Audience” bölümünden görüntüleyebilir & yönetebilirsiniz.
  • Ücretsiz kullanımda yalnızca 1 adet varsayılan abonelik listesini kullanabilir, yeni bir liste oluşturamazsınız.
  • Listenizin sağ tarafında yer alan “Manage Audience” butonuna basarak abonelik listenizi yönetebilirsiniz.
mailchimp-abonelik-listesi-yonetme
Manage Audience

Add a subscriber: Eğer listeye yeni bir abone eklemek istiyorsanız bu seçeneği kullanabilirsiniz. Bu seçenek manuel olarak tek tek abone eklemenize imkân tanır.

Import contacts: Listenize toplu olarak abone eklemek için bu butonu kullanabilirsiniz. CSV, TXT, XLS, XLSX gibi birçok dosya biçimi üzerinden doğrudan liste aktarımı sağlayabilirsiniz.

Signup forms: Listenize kaydolmak için kullanıcılarınızla paylaşabileceğiniz abonelik formlarını buradan oluşturabilirsiniz.

Surveys: Bülten abonelerinizin katılım sağlayabileceği bir anket oluşturmak için bu bölümü kullanabilirsiniz.

Manage contacts: Bülten abonelerinizi görüntüleyip, yönetebileceğiniz seçenek.

Settings: Bülteniniz hakkında temel ayarları buradan tamamlayabilirsiniz.

View audiences: Mailchimp üzerinde oluşturmuş olduğunuz tüm Abonelik Listelerini buradan görüntüleyebilirsiniz.

Mailchimp Kampanya Oluşturma

Mailchimp üzerinden oluşturmuş olduğumuz abonelik listesinde yer alan kişilere toplu mail göndermek için bir kampanya oluşturmalısınız. Oluşturacağınız bu kampanya bülten gönderimi, ürün ve hizmet tanıtımlarınızın abonelerinize ulaştırılması için kullanılacak. Bir kampanya oluşturmak için şu adımları takip etmelisiniz;

  • Mailchimp kullanıcı panelinde yer alan “Campaigns” menüsüne giriş yapmalı ve “Create Campaign” butonuna tıklamalısınız.
mailchimp-kampanya-olusturma
Campaigns
  • Karşınıza çıkan şablon türlerinden birisini seçmeniz gerekiyor. Bu aşamada seçim yapabileceğiniz türler; E-posta, Reklam, Açılış Sayfası, Anket, Sosyal Gönderi, Üyelik Formu ve Postcard. Kullanım amacına bağlı olarak kampanyanızı oluşturabilirsiniz. Email gönderimi gerçekleştirmek istediğimiz için “Email” seçimini yapıyoruz.
mailchimp-kampanya-secimi
şablon türleri
  • Servis bu aşamada sizden oluşturmak istediğiniz kampanyaya bir isim vermenizi isteyecek. Kampanya adınızı girin ve “Begin” butonuna basın.
mailchimp-kampanya-ismi-belirleme
Begin
  • Artık kampanyanız ile e-posta göndermek istediğimiz kişileri belirleyebilir, mail içeriğini düzenleyebilirsiniz. Toplu olarak göndereceğiniz mail içeriğini düzenlemek için “Content” bölümünün yanında bulunan “Design Email” butonuna basmalısınız.
mailchimp-kampanya-icerigi
Design Email
  • Açılacak sayfada gönderim sağlayacağınız e-posta için Mailchimp tarafından oluşturulmuş hazır şablonlardan birisini tercih edebilir ya da kendi şablonunuzu sisteme yükleyerek düzenleme yapabilirsiniz. Burada yapılacak seçim tamamen size kalmış.
mailchimp-kampanya-icerigi-2
hazır şablonlar
  • Şablon seçiminiz ardından Logo, Başlık ve İçerik eklemenizi sağlayan bir düzenleme sayfasına geçiş yapacaksınız.
mailchimp-kampanya-icerigi-3
Şablon seçimi

Bu sayfada seçmiş olduğunuz şablona bağlı olarak otomatik olarak oluşturulmuş örnek mail içeriğini sayfanın sol bölümünde görüntüleyebilirsiniz. Örnek mail içeriğini düzenleyerek kullanabileceğiniz gibi ekleme ve çıkarmalar yaparak da kullanabilirsiniz. Sayfanın sağ tarafında yer alan metin, kutulu metin, resim ya da sosyal medya butonlarını kullanarak eklemeler yapabilirsiniz. Tüm düzenlemeleri yaptıktan sonra sayfanın sağ üstünde bulunan “Continue” butonuna basmalısınız.

Kısa, pratik notlar

  1. 1- Import/içeri aktarma: Öncelikle elinizde bir e-posta listesi var ise bu ister excel, ister xml veya isterse normal txt metin dosyası olsun bunu Mailchimp yönetim panelinde mailchimp.com/lists/members/import sayfasından import edebilirsiniz, burada eğer sorun yaşarsanız dosyayı örneğin txt metin dosyasını kopyalayıp yapıştırma yöntemi ile de import etme imkanınız var. Import yani içeri aktardığınız mail adreslerinde isim, telefon, firma vs. bilgiler var ise bunları da mail adresleri ile birlikte import edebilirsiniz, örnek vereyim bir CRM sisteminiz var ve burada müşteri bilgileri var ise onları dışa aktarıp Mailchimp’e içeri aktarmak çok kolaydır. Import ettiğiniz kişilere mutlaka tag/kategori ekleyin, çünkü bu daha sonra e-posta göndereceğiniz kişilerin hangi kişiler olacağını seçmenizi kolaylaştırır. Örneğin 300 kişilik bir liste import ettiniz ve bunlara tag olarak -İstanbul- etiketi eklediniz, yeni bir mail göndereceksiniz ve gönderirken liste olarak -İstanbul- etiketini seçtiğinizde o 300 kişiye gönderebileceksiniz, tek tek seçmek zorunda kalmazsınız. Bahsettiğim import işlemleri geçekten çok kolaydır ve Mailchimp paneli sizi yönlendiriyor klavye kullanabilen herkes yapabilir o kadar kolay, benim kedi okuma bilmiyor ama aşağıdaki videoyu biraz izlese o bile yapar.
  2. Mail oluşturmak: olarak mail oluştururken Microsoft Word gibi düşünün, aynı ona benzer bir uygulaması var ve içerisine metin, görseller vs. dilediğinzi gibi ekleyebilirsiniz, gönderilen mailin -konu” kısmı ve açıklamasını, gönderilen mail içerisine maili alacak kişinin varsa isminin veya başka bir bilgisinin yer almasını da -merge- isimliğ etiketlerle sağlama imkanınız var. Eğer düzenli olarak mail gönderiyorsanız önceki gönderdiğiniz mailler panelde kayıtlı kalır ve asla silinmez, bu yüzden önceki gönderdiğiniz maillerinizi kopyalayıp yeniden gönderme imkanınız var yani her mail göndereceğiniz zaman en baştan mail tasarımı yapmanıza gerek yok, bunun yanında çeşitli şablonlardan beğendiğinizi de kullanabilirsiniz.
  3. Mail zamanlama/schedule: oluşturduğunuz mailleri hemen göndermek zorunda değilsiniz, istediğiniz bir ileri zamana, tarihe ve saat hatta dakikaya zamanlayabilir o vakit gönderilmesini sağlayabilirsiniz, genelde insanların ilk bilgisayarlarını açtığı ve veya maillerini kontrol ettiği hafta içi sabah 09:00 ile 10:30 saatleri önerilmektedir.
  4. Maillerin kalıcı bağlantıları/permalink URL: Her planladığınız veya gönderdiğiniz e-posta/emailin bir mailchimp.com adresi olur şuna benzer: -https://mailchi.mp/wolkanca.com/merhaba-bugun-nasilsiniz- bunun dilediğiniz gibi özelleştirebilir ve bu adres mail içerisinde -Bu e-postayı tarayıcınızda görüntüleyin- linkini temsil eder. Bu URL’in şöyle bir önemi vardır, eğer maili ileri tarihe zamanladıysanız gönderim gerçekleşmeden önce de çalışır ve birine(iş arkadaşı veya yönetici) bu URL’i göndererek mailin nasıl göründüğü konusunda feedback alabilirsiniz.
  5. Sosyal medya hesapları: göndereceğiniz mailleri aynı zamanda sosyal medya hesaplarında da paylaşma imkanınız var, paylaşılan 4. maddede bahsettiğim kalıcı bağlantı/permalink URL’dir. E-posta gönderimi zamanında dilediğiniz taktirde sosyal medya hesaplarında(Facebook/Instagram/Twitter) da paylaşılır.

Kaynaklar ve teşekkürler:

Ahmet Taner’e sorusu için teşekkür ederim.

MAILCHIMP TUTORIAL 2021 (For Beginners) – Step by Step Email Marketing Guide
Mailchimp Nedir? Nasıl Kullanılır?

mailchimp.com/help/

ihs.com.tr/blog/mailchimp-nedir-nasil-kullanilir/(bu sayfanın bir kısmı ve görseller ihs.com.tr a aittir.)

hosting.com.tr/blog/mailchimp-nedir/

websiteplanet.com/tr/email-marketing-services/mailchimp/

kinsta.com/blog/how-to-use-mailchimp/