Haluk Tatar’ın bugün gönderdiği “YÜZÜNÜ GÖSTERMEDEN YOUTUBE’DAN PARA KAZANMA – 22 KANAL FİKRİ” başlıklı videosu hoşuma gitti, gerçekten ilgi çekici bir video yapmış.
Videoda yüzünüzü göstermeden veya yapay zeka ile bir avatar kullanarak ve sesinizi yine yapay zeka ile değiştirerek kullanmak gibi bilgiler verilmiş.
Ben tasvip ettiğimden değil ama 2023 yılında en çok konuşacağımız şeylerin başında olan AI/Yapay Zekanın işim de gereği ilgi alanımda olduğu için video üzerinde birkaç şey not almak istedim. Yani bu sistemler kullanılarak birçok şey yapılabilir elbette buna Youtube videoları da dahil, sesler de metinler de ancak Google, Youtube gibi arama motorları bunları ayrıştırmak yani gerçek insan ile yapay zeka üretimi olan şeyleri belirlemek için uzun zamandır çalışıyor, hatta Google son algoritma güncellemelerinde bu konulara değindi.
Yapay zeka uygulamaları ile üretilen dijital içerikler üzerine dünyada bir tartışma var, buna göre yani yapay zeka karşıtlarının söylediği şey; “yapay zeka ile biz gerçek üreten insanların üretimleri çalınıyor, yani yapay zeka bir hırsız onu kullanmayın. Diğer taraf ise bunun saçmalık olduğunu söylemekte.
Bu tartışma çok yeni olduğu için şu an bize çok saçma gelebilir ama bundan 10 yıl önce Bill Gates yapay zekanın var olan işlerin çoğunun insanların elinden alınacağını ve robotların yani yapay zekanın bu işleri yapacağını zaten söylemişti, şu an bu noktadayız ve artık çoğu işte insana gerek yok. Örneğin bir görsel oluşturmak için bir insanın onu tuvale dökmesi veya fotoğraf makinesini alıp bir fotoğraf çekmesine artık gerek yok, sadece nasıl bir görsel istediğinizi yazarken yaratıcı olmanız yeterli hatta yapay zeka bir sanatçının sitiline göre bir görsel istediğinizi söylerseniz size ona göre görsel üretebilir.
İşte tartışmanın alevlendiği nokta yapay zekanın öğrenme aşamasında sanatçıların sitillerini öğrenmesi ve gelen komutla birlikte o sanatçının sitili ile içerik üretmesi, dolayısıyla bu bir hırsızlık, denmekte.
Her neyse, Youtube’da yapay zeka araçlarını kullanarak içerik üretmek iyi fikir elbette, çok da kolay. Burada öncelikle bir video fikri üretmek gerekiyor veya popüler youtuberların yaptığı gibi farklı ülkelerdeki youtuberların yaptıklarını kendi bölgenize dilinize uyarlamak lazım. Ardından eğer videoda konuşma sesleri olacaksa metinler oluşturmak gerek, sonra video başlığı, video açıklaması ve tabii ki video görüntüler, montaj gibi şeyler. Sonra yükleyin gitsin.
Sonuçta bir video ortaya çıkacak, peki Google ve Youtube bu videonun kalitesini belirlerken yani aramalarda öne çıkaracaksa videonun insan yapımımı veya daha doğrusu video içerisindeki sesi ve görüntülerin insan yapımımı yapay zeka yapımımı olduğunu ayrıştırırsa, insan yapımı olanları öne çıkarırsa? Ya da zaten bunu yapıyorsa? İşte o zaman boşa vakit kaybetmiş olacaksınızdır.
Tabii burada insanların eğilimi de önemli, insan yapımı şeyleri yapay zeka yapımı şeylerden daha çok sevebilirler bu konuda araştırma görmedim, tersi de olabilir. Bu durumda arama motoru herhalde popüler eğilime göre içerikleri öne çıkarır ama bana göre 3-5 yıla dijital içeriklerin çoğu 2 kategoriye ayrılacak ve öyle sunulacak; 1: Doğal insan yapımı, 2: Doğal olmayan yapay zeka yapımı. Büyük teknoloji şirketleri ayrıştırmayı yapacak teknolojiyi hazır hale getirmek için çalışıyor olmalılar.
Eski Dilozof yeni Pelin Dilara Çolak’ın şu videosu da ilgi çekici ve konu ile ilgili:
YouTube’daki Bazı Deepfaker’lar, The Irishman’deki Yaşlanmayı Düzeltmek İçin Yedi Gün Harcadı: https://www.esquire.com/entertainment/movies/a30432647/deepfake-youtube-video-fixes-the-irishman-de-aging/
1899 dizisi ayrıca şahane bir dizi, öneririm https://www.imdb.com/title/tt9319668/, Wednesday de harika bir dizi olmuş keyifle izledim.