WordPress’in yazı düzenleme veya yeni yazı ekleme ekranında “Özel alanlar” kısmında bazı post metalar(özel alanlar) görünmez, varsayılan olarak görünmeyen bu metalar WordPress’in _edit_lock, _edit_last, _thumbnail_id, _wp_page_template, _oembed_ gibi aslında pratikte işinize yaramayan ve WordPress’in kendi içerisinde kullandığı metalardır. “_” ile başlayan tüm metalar gizlenir.
Ayrıca varsayılan olmayan, kullanılan eklentilere bağlı olarak eklenen bazı metalar gizlenmiş olabilir, metaların gizlenmesi is_protected_meta
fonsiyonu ile yapılmakta. Bir eklenti yapıcıysanız işinize yarayabilir, eğer bir metanın gizlenmesini istiyorsanız meta isminin başına alt-tire(_) eklemeniz yeterli.
Eklenti veya tema geliştiricisi iseniz bu noktada add_meta_box fonkyionunu da müşterileriniz için daha kullanışlı olması açısından metalar için kullanabilirsiniz, gizli metaları veya herahngi bir metayı bu meta_box içerisinde gösterebilir ve isterseniz değişitirlebilir hale de getirebilirsiniz:
add_meta_box
Örnek:
add_action('add_meta_boxes','son_duzenlenme_tarihi__meta_box');
function son_duzenlenme_tarihi__meta_box(){
add_meta_box(
'son_duzenlenme_tarihi',
'Görüntülenme Sayısı',
'son_duzenlenme_tarihi_metabox_callback',
array( 'post', 'page' ),
'side',
'normal',
);
}
function son_duzenlenme_tarihi_metabox_callback($post,$metabox){
echo 'Bu sayfa '.$post->post_modified.' tarihinde düzenlenmiştir.';
}
Gizli metaları göstermek için
Burada asıl konumuz yazımın başında bahsettiğim gizlenmiş metaları görünür hale getirmek yani korumasını kaldırmak, bunu yaptığımızda yazı düzenleme ekranında alt kısımda “Özel alanlar” altında ilgili yazıya/post’a ait tüm metaları görebilecek ve düzenleyebileceksiniz. Bu metaları düzenleyecekseniz dikaktli davranmalısınız.
Yapılışı çok basit, sadece is_protected_meta fonksiyonunu devre dışı bırakıyoruz, ve şöyle:
add_filter( 'is_protected_meta', '__return_false', 999 );
WordPress konusunda bir sorunuz veya merak ettiğiniz bir şey varsa bana Twitter’dan ulaşabilirsiniz, eğer sorunuz pratik bir şey ise sorunuza cevap vermekle birlikte ondan bir blog yazısı bile çıkartabilirim. Eğer sorunuz değil sorununuz var ise çözebiliriz fakat benim fiyatlar normal TR piyasaına göre biraz 💸 pahalı(çünkü: code standarts/quality/ethic), yerli piyasaya alışkınsanız belki sevmezsiniz.
Dipnot olarak bir güncel bilgi:
WordPress 2021 Eylül/an itibariyle tüm dünya internetinde var olan web sitelerinin %65,2’sinde kullanılmaktadır(w3techs.com). Yani internetteki her 10 web sitesinden 6 tanesi WordPress, ayrıca İçerik Yönetim Sistemleri(CMS) pazarında da(Shopify hariç) %70 ile en çok kullanılandır, 2 sırada %6,4 Joomla var ve aralarında fark %60’dan fazla.
Kolay gelsin.