Kategoriler
Eğlence

Kick vs Twitch

Kick nedir, Twitch ne yaptı? Türkiye’de ve dünyada Kick’e geçenler, neden geçtiler, ve sonra neler oldu.

Jahrein, Purplebixi, Hype, Elwind, Miafitz gibi popüler ve bilinen çoğu Twitch yayıncısı, Twitch platformundan ayrılıp Kick platformuna (çoğu)sözleşmeli olarak geçip yayınlarına başladılar, geçen yayıncılar listesi burada. Twitch gibi platformlar enflasyon ve fakirliğin çok yaygın olduğu ülkemizde eğlenmek için oldukça ucuz ve etkili yerler, yani biz de isterdik Cem Yılmaz gibi canlı gösterilere katılmayı ancak malum maaşlar, maaşlı çalışan için maalesef 4-5 yıldır asıl olay hayatta kalmak, 3 ayda dolapta duran salça evde yaşayan adamdan daha fazla değerleniyor özetle. Salçayı satan ve üreten ise sorun yok ama maaşla çalışan ve satın alan isen sıkıntı.

Sonra olanlar oldu, hikaye başladı.

Saha önce de Mimo diye bir yer çıkmış cago ve ekibi oraya geçmişti ama olmadı, Twitch’in sorunu tamamen abonelik fiyatlarının Türkiye gibi ensflasyonun devasa olduğu ülklere uyduramaması, daha doğrusu pek ilgilenmemesi ve güncellememesi bu alıcılar için iyi ancak üreticiler için kötü bir durum.

Geçtiğimiz günlerde yayıncılar Twitch’i bırakarak çoğu sözleşmeli olarak Kick platformuna geçti, bunlardan en büyüğü elbette Jahrein(Ahmet Sonuç). Kick’in aboenliklerden yayıncılara verdiği rakam oldukça yüksek, özetle Twitch’de 10bin abone gerekirken Kick’de aynı rakam için sadece 215 abone yeterli.

Kick Nedir?

Kick Streamlabs, OBS gibi sektörün önde gelen yayın sağlayıcılarını destekleyen, Twitch’e göre daha esnek kurallara sahip olan ve en önemlisi de Twitch’e göre yayıncının gelirinin çok çok azını alan bir canlı yayın sitesidir. Twitch’de abonelerden kazandığınız paranın partner değilseniz %50’ye %50 olarak paylaşırken partnerseniz kişiye göre değişen bir oranda alıyorsunuz fakat Kick’de durum böyle değil. Kick, her bir yayıncısının abone paralarının sadece %5’ini alıyor. Yani size abone olan birisinin parasının %95’i direkt olarak size geliyor ekstra olarak da Kick’de daha reklamların bulunmaması izleyici için daha keyifli bir yayın sağlıyor. Yani Twitch’te 10,000 Abone = Kick’te 215 Abone(20 Şubat rakamları).

Kick’e Geçen Yayıncılar

Sonrasında neler oldu?

Öncelikle Twitch dün Türkiye ile birlikte birkaç ülkedeki abonelik fiyatlarında düzeltmeler yaptığını duyurdu, ardından da içerisindeki kumarla ilgili yayınları Türkiye’ye kapatıp rakibi Kick için soruşturma başlatılmasını sağladı(bu bir iddia) ve Kick bizim kurumlardan biri tarafından şak diye engellendi.

Türkiye’de bir web sitesi hükümete bağlı olan herhangi bir kurum tarafından kafasına göre engellenebiliyor maalesef eskisi gibi mahkeme savcılık gerektirmiyor, bu anayasaya ve uluslararası haklara aykırı olsa da fark etmiyor zira Türkiye’de şu an anayasayı umursayan yönetici yok gibi.

Türkiye’de Twitch abonelik ücretleri 28 Mart sonrasında Kademe 1 abonelik için 9,90 TL’den 43,90 TL’ye, Kademe 2 abonelik 19,99 TL’den 87,90 TL’ye, Kademe 3 abonelik ise 49,99 TL’den 215,90 TL’ye çıkıyor. Twitch tarafından bu konuda geçilen açıklama şöyle oldu:

Twitch yayıncıları, topluluklarını oluşturmak ve hedeflerine ulaşmakta gelir getirici araçlarımızı kullanıyorlar. Bunlardan Abonelik, izleyicilerin sevdikleri yayıncıları desteklemesine olanak sağlayan en önemli araç. İlk günden bu yana abonelik fiyatları hiç yükseltilmemiş, hatta 2021 yılındaki yerel fiyatlandırma uygulaması ile pek çok ülkede fiyatlar düşürülmüştü. Şimdi ise, yayıncıların artan maliyetlerini ve bazı yerel para birimlerindeki dalgalanmaları dikkate alarak bazı ülkelerde abonelik fiyatlarını güncelliyoruz. Ne değişiyor? 28 Mart’tan itibaren Avustralya, Kanada ve Birleşik Krallık’ta web’deki Kademe 1 abonelik ve hediye abonelik fiyatlarında güncelleme yapılıyor. Türkiye’de ise her üç kademedeki abonelik ve hediye abonelik fiyatları güncelleniyor.

Mevcut abonelikler yeni fiyattan otomatik olarak yenilenecektir. Herhangi bir işlem yapmanız gerekmez. Mevcut abonelere, bu fiyat güncellemesinin yürürlüğe girmesinden bir ay önce e-posta yoluyla bildirimde bulunulacaktır. Avustralya, Kanada ve Birleşik Krallık’ta Kademe 2 ve Kademe 3 abonelik ve hediye aboneliklerin fiyatında değişiklik yoktur.

Fiyat güncellemesi yalnızca masaüstü veya mobil web üzerinden satın alınan abonelikler için geçerlidir. Mobil uygulamadaki fiyatlar önümüzdeki aylarda güncellenecektir. 3 Haziran’a kadar Prime aboneliğinden bugünkü tutarın aynısını kazanmaya devam edersiniz. Bu tarihten sonra her ülke için belirtilen ödeme tutarları geçerli olacaktır.

İzleyicilere yayıncıları destekleyecek araç ve yöntemler sunmak önemli. Kapsamlı ve karmaşık değişiklikler yaptığımızda, bunun etkilerini anlayabilmek ve sonraki güncellemelere uygulayabilmek için aşamalı bir yaklaşım benimsiyoruz. Bu yıl içinde başka ülkelerde de fiyat güncellemesi olacağını tahmin ediyoruz ve bunları yürürlüğe girmeden sizlere bildireceğiz.

https://blog.twitch.tv/tr-tr/2024/02/20/updates-to-subscription-pricing/

Twitch rakibi Kick, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü kararıyla erişime engellendi!

Twitch rakibi Kick, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü kararıyla erişime engellendi. Ancak halen birçok kişi erişime devam ediyor. Bu arada şu kaydı ekleyeyim 1- Milli Piyango milli değil tüpçü olarak bilinen bir şirkete satıldı, 2- Milli Piyango sitesinde kumarın kralı var, rulet filan var yani gerçekte yasal olarak yasal olan her şeyin dijitali var sitede.

Ben kumardan nefret ederim, hem oynayandan hem de oynatandan, asla da oynamam. Bana göre tamamen yasak olmalı ama her yerde yasaklayıp sadece bir yerden izin vermek bana pek ahlaklı bir yaklaşım gibi gelmiyor.

Bu konuda burada geçilen kısa resmi açıklama şöyle oldu: “Kick.com, 20/02/2024 tarihli ve 2024/5 sayılı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü kararıyla erişime engellenmiştir.

Şöyle kronolojik yazalım: 1- Twitch kumar kategorisini Türkiye’ye kapatıyor 2- Türkiye’de abonelik fiyatlarına düzenleme getiriyor 3- kick btk tarafından kapatılıyor Kronoloji şaka gibi. Bir ek daha var: yıllardır twitche ulaşmaya çalışan, siklenmeyen biz 😎

Kick platformuna geçiş yayıncılar için tamamen parasal sebepler yoksa Amazon’un sahip olduğu bir web platformunun her açıdan en iyisi olduğu su götürmez bir gerçek zira bildiğinzi gibi Amazon web sunucuları dünyanın her yerinde ve belki de internetin yarısına yakını onun üzerinden veri iletişimi sağlıyor.

Geçişin ana sebebi olan Twitch Türkiye abonelik fiyatları hakkında Jahrein bir mail göndermiş ama kaale alınmamış, mail veya Whatsapp’dan yazıp cevap alamamak çok boktan bir duygu bilirim bana çok oluyor çünkü iş yaptığım yerlerden sıklıkla para filan isteyen biriyim:

Geçtiğimiz hafta ortaya atılan biri iddia ile Twitch rakibi Kick hakkında BTK’nın resmi bir inceleme başlattığı aktarılmıştı. İbrahim Haskoloğlu(kendisi Twitter’da beni engellediği için tarafımdan banlıdır yani kefili değilim) tarafından burada ortaya atılan iddia şöyle olmuştu: “Uluslararası Kumar şirketleriyle çalışan, platformunda kumara yer veren ve geçtiğimiz aylarda da Türkiye’ye giren Kick hakkında BTK inceleme başlattı. Tartışmalı canlı yayın platformu son dönemde Türkiye’de birden fazla yayıncıya teklif götürmüş ve anlaşmalar imzalamıştı. Kick geçtiğimiz yıl da çok büyük bir transfer ile gündeme gelmişti.

Twitch platformunun son dönemdeki en büyük yayıncılarından xQC ya da gerçek adıyla Félix Lengyel, rakip platform Kick ile iki yıl için tam 100 milyon dolarlık bir anlaşma imzalamıştı. Yayıncı transferi özelinde ödenen para açısından çok büyük bir rekora imza atan xQC, Kick anlaşmasını ilginç olarak “özel olmayan” bir yapıda imzaladı. Yani xQC tam 100 milyon dolar alacak olmasına rağmen isterse Kick yanında Twitch’te ya da başka bir platformda yayın yapmaya devam edebilme iznine sahip durumda (Aynı anda olmamak şartıyla). Peki Kick gibi yeni kurulmuş bir platform sadece bir kişiye 100 milyon dolar parayı nasıl verebiliyor?

Platformum arkasında kripto kumar web sitesi Stake yer alıyor. Yani platformun temelinde kumar parası yer alıyor, serviste bu yüzden kumar yayınları ve yayıncıları oldukça yüksek bir orana sahipler. Çok sayıda başka konularda canlı yayın açan yayıncıya da ev sahipliği yapan platform, Twitch’e oranla “güvenli” ya da “iyi denetlenen” bir yer değil ve bu açıdan çok ciddi eleştiriler ile karşı karşıya kalıyor.

Duayen analiz:

Jahrein Kick açıklama – Altına imza ✍️

Son olarak Kick platformunun bir yetkilisi Türkçe olan sosyal medya hesabından: “BTK bizden kick’teki kumarla ilgili içerikleri kaldırmamız için bir istekte bulunmadı. Hiçbir uyarı yapmadan siteye erişimi engelledi. Kick olarak 24 saat içinde, BTK’nın isteğince sitemizdeki casino bölümünü Türkiye’den bağlanan kullanıcılar için YASAKLAYACAĞIZ.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Mewzu gibi bu girdi de biraz karışık oldu ama anladınız umarım, Amazon şirketi Twitch için hadcore devlet kurumları düzeyinde çalışmış, bu gösteriyor ki diğer dijital platformlar ve şirketler de aynısını yapıyor olabilir, bana göre olabilir hafif kalır tabii ama o gazetecilerin işi banane mnkym. Hayırlı işler.