Instagram, Facebook ve WhatsApp’ın ana şirketi olan Meta, Twitter’a rakip olan metin tabanlı ürününü bazı influencerlar ve içerik oluşturucular ile test etmeye başladı.
Bu adımın, Meta’nın Twitter’ın hâkim olduğu bir alana girmesini sağlayacağı düşünülüyor. Geçen yılın Mart ayında Meta, milyarder Elon Musk’a ait Twitter ile rekabet etmeyi amaçlayan, metne dayalı, yeni bir merkezi olmayan sosyal ağın lansmanını duyurdu. Bu duyuru, P92 kod adlı projenin bağımsız bir uygulama olarak geliştirileceğini ve kullanıcıların Instagram kimlik bilgilerini kullanarak projeye erişebileceğini belirten bir raporun ardından geldi. Meta’nın bu hamledeki amacı, Musk’ın yönetimi ele alıp platformun bazı kurallarında değişiklik yapmasından sonra alternatif arayan bazı Twitter kullanıcılarını kendine çekmek.
Uygulamayla ilgili bazı ayrıntılar ortaya çıksa da sızıntılar uygulamanın adını açıkça ortaya çıkarmadı.
Kullanıcılar, Instagram kullanıcı adı ve şifresi ile giriş yapabilecek ve takipçileri, kullanıcı adı, biyografisi ve doğrulama rozeti yeni uygulamaya aktarılacak. Kullanıcılar gönderilerin özetlerini görebilecek ve ekli bağlantılar, resimler ve videolar ile 500 karaktere kadar metin tabanlı gönderiler oluşturabilecek. Yeni uygulama, Instagram ve Twitter’ın önemli bir karışımı gibi görünüyor.
Görünen o ki Meta’nın yeni platformu Instagram ile oldukça benzer bir kullanıcı ara yüzüne sahip olacak; fakat bu kez paylaşımlar metin ağırlıklı olacak. Elbette bu platformda da gönderilere görsel ya da video eklenebilecek ama gönderilerin asıl noktası metinler olacak. Ayrıca salt metinler de paylaşılabilecek. Meta, Instagram kullanıcılarının tek bir tuşla Instagram’da takip ettikleri herkesi bu yeni platformda da takip edebileceğini söylüyor. Bu da bir anda milyonlarca kullanıcıya sahip, son derece aktif yeni bir sosyal ağın bir anda hayatımıza girmesini sağlayabilir.
Raporlar, Meta’nın kullanıcılara başlangıçtan itibaren bazı kontroller sağlayacağını ve bu sayede gönderilerine kimlerin yanıt verebileceğini veya hesaplarından bahsedebileceğini kontrol etmelerini sağlayacağını gösteriyor. Görünüşe göre Instagram’da yasaklanan tüm hesaplar yeni uygulamada da yasaklanacak.
Uygulamada bir besleme göreceksiniz ve ekli bağlantılar, fotoğraflar ve videolar ile 500 karaktere kadar metin gönderileri oluşturabilirsiniz. Sızan pazarlama slaytında yer alan iki ekran görüntüsüne göre uygulama, Instagram ve Twitter’ı birlikte karıştırmış gibi görünüyor. Ve Meta görünüşe göre başlangıçtan itibaren bazı iyi denetim kontrollerine sahip olacak, “size kimlerin yanıt verebileceğini ve hesabınızdan bahsedebileceğini kontrol etmek için sizi ayarlarla donatıyor” diyor slaytta. Görünüşe göre Instagram’da engellediğiniz tüm hesaplar devam edecek.
Belki de en önemlisi, yeni Instagram metin uygulamasının da bir ademi merkeziyetçilik unsuru olacak. Instagram’ın slaytında “Yakında uygulamamız Mastodon gibi diğer bazı uygulamalarla uyumlu olacak” diyor. “Bu diğer uygulamalardaki kullanıcılar, herkese açıksanız veya özelseniz ve onları takipçi olarak onaylıyorsanız, profilinizi ve içeriğinizi arayabilir, takip edebilir ve bunlarla etkileşim kurabilir.” (Muhtemelen uyumluluk, Meta’nın diğer teknoloji şirketleriyle birlikte araştırdığı ActivityPub aracılığıyla sağlanacaktır.)
Uygulama geniş çapta yayınlanırsa, Instagram’ı olduğundan daha popüler bir destinasyon haline getirebilir. Twitter’ın sürekli kötüleşmesiyle birlikte, birçok kişi tweet benzeri güncellemeleri paylaşmak için bir sonraki yerini arıyor. Mastodon ve Bluesky gibi platformlar bir miktar ilgi görmüş olsa da, metin tabanlı bir Instagram uygulaması, platformda halihazırda takipçiler oluşturmuş olan kişilerin, başka bir yerde takipçi aramak zorunda kalmadan orada gönderi paylaşmaya devam etmeleri için bir yol sunabilir.
Meta yorum yapmaktan kaçındı. Mart ayında, Platformer’a yönelik çabaları hakkında şu açıklamayı yaptı: “Metin güncellemelerini paylaşmak için bağımsız, merkezi olmayan bir sosyal ağ keşfediyoruz. İçerik oluşturucuların ve tanınmış kişilerin ilgi alanlarıyla ilgili güncellemeleri zamanında paylaşabilecekleri ayrı bir alan için bir fırsat olduğuna inanıyoruz.“
Kaynaklar: theverge.com, techcrunch.com, ux-news.com, forbes.com