Birçok teknik buluş gibi, e-posta da bir deney olarak başladı.
1971’de MIT’den yeni mezun ve kafası biraz kırık olan olan Ray Tomlinson, çözmek için ilginç problemler arıyordu. Modern internetin öncüsü olan ARPANET’in kurulmasına yardım etmesi için işe alındı ve işteki ilk yılında, ağa bağlı bilgisayarlar arasında mesaj göndermenin basit ama dahiyane bir yolunu buldu.
Kullanıcının oturum açma adını @ simgesinin önüne ve bilgisayarın ana bilgisayar adını diğer tarafa koyan bir adres sistemi oluşturdu. İlk başarılı test mesajı bilgisayarlar arasında sadece 10 fit yol kat etmesine rağmen, teknolojik bir dönüm noktası oldu.
2016’da vefat eden Tomlinson, ilk mail mesajında ne olduğunu tam olarak hatırlayamadı, ancak röportajlarda bunun “QWERTYUIOP gibi bir şey” – İngilizce klavyedeki en üst sıradaki harfler – olduğunu tahmin ettiğini söyledi.
Bugün Amazon, Microsoft, Yahoo Mail, Mesajlaşma, Kötü Amaçlı Yazılım ve Mobil Kötüye Kullanım Önleme Çalışma Grubu (M3AAWG) ve diğerleri ile Tomlinson’ın yeniliğini ve 50 yıllık e-postayı #QWERTYUIOP ve #50yrsofemail hashtagi ile kutlamakta.
İlk e-postanın gönderilmesinden bu yana geçen sürede sayısız farklı teknoloji icat edildi, benimsendi ve yerini aldı. E-posta birçok kez ölüme mahkum ilan edilmiş olsa da, şu anda dünya çapında milyarlarca insan tarafından kullanılıyor ve birincil iş iletişim modu olmaya devam ediyor.
Statista’nın verilerine göre, 2020’de her gün yaklaşık 306 milyar e-posta gönderilip alındı, bu da yıl boyunca 110 trilyondan fazlaya eşit. Tahminler, bu rakamın 2025 yılına kadar günde 375 milyara yükseleceğini gösteriyor.
E-posta her ne kadar günümüzde var olan teknolojiler yanında sıkıcı gibi görülse de bir konu hakkında anlaşmanın en iyi yolu, özellikle iş ve karmaşık konular için mutlaka kullanılmalı, önceki yüzyıllarda uzaktaki insanlar uzun uzun mektuplar yazarak anlaşırlardı, e-posta aynı zamanda muhatabınız olan kişiye olan saygının bir göstergesidir yani biri bana email atmışsa farklı sms, WhatsApp vs. yerlerden yazdıysa başka türlü bir yaklaşım sergilediğim doğrudur zira e-posta yazarken o bir özen ister bir vakit ayırmak ister.
Ayrıca @ simgesi de icad edildiğinden bu yana asla gündemden düşmedi, şu an iletişimin ana elemanı diyebiliriz, hemen hemen tüm dijital uygulamalarda @ işaretinin iletişimle ilgili bir işlevi vardır.
Kaynaklar:
- news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/sci_tech/2000/dot_life/1586229.stm
- openmap.bbn.com/~tomlinso/ray/firstemailframe.html
- googleblog.blogspot.com/2005/10/guess-what-just-turned-34.html
- blog.cloudhq.net/celebrating-50-years-of-email/
Diğer şeyler:
Bana her zaman e-mail gönderebilirsiniz. Ayrıca Twitter’dan görüşebiliriz.