Kategoriler
Kodlama

Bir Software Developer olarak ruh sağlığı

Mükemmel bir iş-yaşam dengesine sahip olmak harika bir ütopik rüya gibi gelebilir ama neden olmasın?

“Phew!”

çok şükür, kurtulduk, yırttık, ucuz atlattık vs. anlamında.

Bu, her geliştiricinin, programcının, tasarımcının, kodlayıcının, yazılım mühendisinin veya teknolojide çalışan herhangi bir personelin günümüzde işi bittiğinde veya eve döndüğünde söylediği şeydir.

Ve bir birey olarak, ben de geçmişte çok yaşadım. Mükemmel bir iş-yaşam dengesine sahip olmak ütopik bir rüya gibi gelebilir! Bir noktada, hepimiz bunu hissetmişizdir. Pandemi bizi kesinlikle evden çalıştırdı.

Stres, dijital yorgunluk, depresyon, iş yükü, aile sorumlulukları, deadlines(teslim tarihleri), hatalar, revizeler gib igibi konular var… Bu makaleye açık kaynaklı bir proje olarak katkıda bulunmanıza izin verirsem bu liste devam edecek, sonsuza kadar.

Engellilik durumu

Ankete katılanların yaklaşık %15’i bir tür kaygı, ruh hali veya duygusal bozukluğu olduğunu söyledi. Fiziksel yeteneklerdeki farklılıklara bakıldığında, yanıt verenlerin yaklaşık %2’si kör olmak / görmede zorluk veya sağır olmak / duymakta zorluk çekmek gibi farklı engellere sahiptir. Bu, erişilebilir yazılımlar yaratmanın ve farklı yeteneklere sahip insanları barındıran şirketler yaratmanın öneminin altını çiziyor. Devamı…

Stack Overflow Geliştirici Anketi 2020


Öyleyse, geliştiricilerin günlük yaşamlarında kendilerini kötü hissetmelerini sağlayan ana engellerden bahsedelim.

  1. Deadlines
    Tanıdık bir kelime, değil mi? Son tarihler strese neden olan faktörlerden biridir. Sonuçlara zamanında ulaşmak yaşadığımız çağ için çok önemlidir. Bu son derece rekabetçi dünyada, hepimiz rakiplerimizin önünde olmak istiyoruz.
    Görevleri *SMART standartlarına (Belirli, Ölçülebilir, Doğru, Gerçekçi, Zamana Bağlı)* tanımlamak ve bunları yerine getirmek de zordur! Ve bunları zamanında tamamlamak bir sözdür. Ancak, eksik teslim tarihleri ​​her zaman sinir bozucudur. Üretkenliği, yeteneği, ekip çalışmasını, çabaları ve neyin olmadığını sorgular. Teslim tarihlerini kaçırmak suç değil ama bugün şüpheli bir şey.
  2. Hatalar / Bugs
    Geliştiricinin favori kabusu!
    Thanos’un Iron Man *AKA *Robert Downey Jr.’a dediği gibi “Ben kaçınılmazım!”. Hatalar her zaman son teslim tarihlerini etkiler ve yöneticinizin size bağırmasına neden olur. Geliştirme ve hatalar el ele gider. Ve hataları çözmek daha fazla zaman alır. Daha uzun süre, maliyeti ve bazen de krediyi yansıtır! Hatayı yeniden oluşturmak bile çok zaman alıcıdır.
  3. Releases
    TAMAM! Bu çok ciddi bir konu. Çünkü son kullanıcı ile ilgilidir. Başlatma sırasında her şeyin mükemmel çalıştığından emin olmak önemlidir. Ama değilse, tüm ekip bunları ciddiye almalı ve çözmelidir.
    Bu, dijital yorgunluğa veya zihinsel strese (veya muhtemelen baş ağrısına) yol açabilir. Hataları çözmek ve üretime geçmek, geliştiriciler üzerinde çok fazla baskı oluşturabilir.
  4. Verim
    Hepimiz iyi performans göstermek için çok çalışıyoruz. Hepimiz kariyerimizde mükemmel olmak istiyoruz. Hepimizin kendi hayatımız olmalı ve eğlenmeye ihtiyacımız var. Belki kitap okumak, gitar çalmak, arkadaşlarla futbol izlemek, en sevdiğimiz bisikleti almak ya da sevdiğimiz kişiyle çıkmak istiyoruz.
    Ama iş yükünden bıktık, bazı mesleki etkinliklerde başarısız olabiliriz. Bu bir roller coaster’ın parçası. Ancak, meslektaşlarının önünde olamamak veya kariyerlerimizde iyi performans göstermemek, insanların zihinlerini karıştırabilir.
  5. Bağımlılıklar
    Arka uç geliştiricilerin ön uç geliştiriciler olarak kendi rollerini tamamlamasını beklerken veya tam tersi, görevleri ve birim testlerini tamamlamanın son derece zor olduğunu gördük. Ne demek istediğimi biliyorsun. Pekala, tasarımcı olabilirsiniz, gelişmiş veya genç olabilirsiniz ve bağımlılık aynı zamanda bir zaman ve enerji tüketimi meselesidir. Bu, günlük profesyonel hayatımızda fark ettiğimiz çok özel bir şey ama bu konuda hiçbir şey yapamıyoruz.
    Bu da istediğimiz en iyi hizmeti veremediğimiz için kaygılanmamıza neden olabilir. Bu bizim için bir engel.
  6. Aile
    Eve gitmek, yemek yemek ve uyumak ailenizi hayal kırıklığına uğratır. Bütün gün seni beklediler ve işte zor bir gün geçirdin.
    Peki, ailenle birlikte olamadığında kim iyi bir ruh halindedir? Herkes ailesi ve arkadaşları ile kaliteli zaman geçirmek ister. Ancak bütün gün yaptığımız işler bize hiçbir zaman ailemize ya da kendimize vermek istediğimiz zamanı ve alanı vermedi ki bu bizim için en acı olanıdır. Sonuçta hepimiz sevgili insanlarımız ve onların mutluluğu için çalışıyoruz.
  7. Mesai / Overtime
    İşyerinde daha fazla zaman harcamak sizi asla verimli yapmaz. Tek yapmamız gereken yapılması gerekenler. Hepimiz yazdığımız kodu karıştırdık, sonra denenmemiş kodu şubeye gönderdik veya sansürsüz bir şubeyi birleştirdik ve bu sorunu çözmek için gece gündüz çalıştık. Kendi hatalarımız bize sorun çıkardı.

Evet! Ama çözüm nedir?

  1. Nefes egzersizleri
    Derin nefes almak beyninizi rahatlatmanıza, daha iyi çalışmanıza veya yaptığınız işe odaklanmanıza ve kanınızda oksijen akışı sağlamanıza yardımcı olabilir. Derin bir nefes alın ve 10’a kadar sayın ve nefes verin.
  2. Arada yürüyüş yapın veya Sağlıklı molalar verin
    Yürüyüş yapmak veya sağlıklı bir şekilde dinlenmek, ruh halinizi hızla düzeltebilir. Tecrübelerime göre, tercümanın zihninde dolaşan kritik hataları çözmesi için zaman veriyor. (Dinlenme süresi 5-10 dakikayı geçmemelidir)
  3. Müzik
    Müzik her zaman zihinsel karışıklığınızı gidermeye yardımcı olur. En sevdiğiniz sanatçının konserini dinlemek kendinizi daha iyi ve rahat hissetmenizi sağlar, böylece görevi tamamlamaya devam edebilir ve son teslim tarihinden önce görevi tamamlayabilirsiniz.
  4. Yaratıcı ol
    Okumak, el sanatlarını denemek, çizim yapmak, eskiz yapmak, fotoğraf çekmek veya günlük yazmak duygularınızı ifade etmenize ve duygularınızı yönetmenize yardımcı olabilir.
  5. Gülmek Kahkahasız geçen bir gün, boşa geçmiş bir gündür. – Charlie Chaplin
    En sevdiğiniz çizgi romanları, film şovlarını veya klipleri izlemek, duygularınızı ve stresinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Kendimi hep bu şekilde rahatlarken buluyorum. Bir fıkra okumak veya komik bir klip izlemek, kendinizi daha iyi ve daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
  6. İletişim kurmak
    Bu katı zihniyetten kurtulmanın en etkili yolu iletişimdir. Meslektaşlarınızla kodunuz hakkında konuşun, sakinleşir ve size benzersiz bir bakış açısı sunar.
  7. Kahve/Çay/Su yudumlayın
    Sağlığınıza uygun olanı seçin, bir yudum alın, keyfini çıkarın ve çalışmaya devam edin. Kodlama bir tutkudur. Bir programcı olarak, dünya için insanlık üzerinde etkisi olan bir şey inşa etmenin çok özel olduğunu düşünüyorum.

Sanırım bugünü de boşa geçirmedim ve bloguma bir şey yazdım! Umarım sana yardımcı olmuştur. Okuduğunuz için teşekkürler!

Kaynak: Stressbusters / 15 simple stress busters you can do today.

Diğer başka şeyler, benim eklemelerim.

Bu yazıyı siteme eklerken fırtına vardı ve elektrikler kesikti(muhtar mesaj atmış kopan kablo tamir ediliyor), şehre uzak bir köy yerinde yaşadığım için sık sık herhangi bir sebepten elektrikler kesilir ve kanalizasyon, doğalgaz, telefon gibi şehirlilerin konforlarından uzak bir yaşamım olmasına karşın duygu durumu/ruhsal olarak gerçekten eskite nazaran çok iyi hissediyorum, pandemiden önce karar verdiğim ve pandemiye denk gelen bu çalışma/hayat şeklimi herkese tavsiye ederim fakat kış mevsimi için gerçekten şehirler daha iyi onu da belirtmek isterim, şimdi hemen kombinizin yanına gidin ve onu sevini okşayın, öpücükler kondurun ve sarılın. Doğa ile kalın, sevin ve inadına sevişin.

Sen Ben Lenin isimli film izleme listemde, şehirde olsam sinemada izlemek isterdim.

Her 54 çocuktan 1’inde görülen Otizm doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan nöro-gelişimsel bir farklılıktır. Farkında ol. Farkındalık yarat. #Otizm 💙

Vedat Milör ve Hamza Yardımcıoğlu’nun son kitaplarını tavsiye ederim.

Kalın sağlıcakla.