Kategoriler
Genel

Voyager 2 ile iletişim kesildi

1977 yılında uzaya fırlatılan NASA’ya ait uzay aracı Voyager 2 ile iletişimi kesildi.

NASA’nın geçici bir sorun olduğunu umduğu(netlik yok) sorun nedeniyle Voyager 2 uzay aracının anteni endişe verici bir şekilde artık Dünya ile iletişime geçmiyor, dolayısıyla uzay aracı ile tüm iletişim kesilmiş durumda.

NASA’nın Voyager 2 uzay aracı, yanlış verilen bir komut nedeniyle sinyalini kaybetti. NASA, bu durumun aracın iletişim yeteneğini bozduğunu ve Dünya’daki görev ekibinden komut alamadığını açıkladı. Şimdi Avustralya Canberra’daki dev çanak anteni Voyager 2’den başıboş bir sinyal avlamaya çalışıyor..

NASA, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, rutin bir komut dizisinin Voyager 2’nin anten yöneliminde 2 derecelik bir değişikliği tetiklediğini ve ikonik uzay aracının komutları almasını veya Dünya’ya veri iletmesini engellediğini duyurdu. NASA, ilgili komutları Voyager 2’ye 21 Temmuz’da iletmişti.

Voyager 2 ile iletişim durdu

1970’lerde dış Güneş sistemindeki gezegenleri keşfetmek üzere fırlatılan iki ikiz sondadan biri olan Voyager 2, Dünya’dan yaklaşık 19,9 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor ve sürekli olarak yıldızlararası uzayın derinliklerine doğru ilerliyor. NASA, arızanın sondanın Derin Uzay Ağı (DSN) tarafından işletilen yer antenleriyle iletişim kurma yeteneğini bozduğunu ve Dünya’daki görev ekibinden komut alamadığını açıkladı.

NASA, bu iletişim kesintisinin sadece bir kesinti olmasını umuyor. Uzay ajansı, Voyager 2’nin “antenini Dünya’ya dönük tutmak için her yıl birçok kez yönünü sıfırlamak üzere programlandığını” söylüyor. Bu prosedür, kaybolan bağlantıyı yeniden kurmalı ve rutin iletişimin devam etmesine izin vermeli. Bir sonraki sıfırlama 15 Ekim’de, yani bundan 79 gün sonra yapılacak. Kuşkusuz bu, NASA ve Voyager ekibi için 79 acı verici gün olacak.

Mevcut iletişim kesintisine rağmen, görev ekibi Voyager 2’nin planlanan yörüngesinde kalacağından emin. NASA, Dünya’dan yaklaşık 24 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 1’in “normal şekilde çalışmaya devam ettiğini” de sözlerine ekledi.

Voyager 1 ve 2’nin uzay yolculuklarının 40 yılı

1977 yılında, 15 gün arayla uzaya fırlatıldılar. O günden bu yana Güneş Sistemi ve ötesine dair fotoğraf ve bilgileri Dünya’ya gönderiyorlar. Uzay araçlarında aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 55 dilden uzaya gönderilmiş sesli kayıtların bulunduğu altın plaklar da var. Mesajdaki ses “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun” diyor. Peki 1970’lerin teknolojisiyle yapılmış bu uzay araçları, nasıl hâlâ uzayın derinliklerini keşfedebiliyor? Devamı ve kaynak: bbc.com/turkce/haberler-41167832

Animation of Voyager 2’s trajectory from August 20, 1977, to December 30, 2000
Animation of Voyager 2’s trajectory from August 20, 1977, to December 30, 2000

Voyager sondaları başlangıçta Güneş Sistemimizin dış gezegenlerini keşfetmek üzere tasarlanmıştı, ancak ikiz uzay aracı yıldızlararası boşluğa girerken bile bu görevler devam etti. 1977’de fırlatılan Voyager 1, Dünya’dan en uzakta bulunan insan yapımı nesne olma özelliğine sahip ve 2012’de sınırı geçerek yıldızlararası ortama giren ilk uzay aracı konumunda. Voyager 2, 1989’da Neptün’e yakın bir uçuş gerçekleştirmesini sağlayan farklı bir yörünge izledi. Voyager 2 2018’de yıldızlararası uzaya girdi ve aynı şekilde bu keşfedilmemiş bölgeyi keşfetmeye devam ediyor.

Kaynak: jpl.nasa.gov/news/nasa-mission-update-voyager-2-communications-pause