Kategoriler
Tech

NASA’nın gezgini Mars’ta

Perseverance Mars’a başarılı şekilde indi.

Nasa’nın robotik gezgini Perseverance isimli, araç Mars’a başarılı şekilde indi ve en önemli temel görevi Mars gezegeninin yüzeyinde dolaşarak Mikrobiyal yaşamın var olup olmadığını veya olup olamayacağı konusunda bilgi vermek.

Perseverance robotunun bir Twitter hesabı var ve görüntüleri buraya gönderiyor:

İniş ile ilgili video(Canlı yayınlandı):

Watch NASA’s Perseverance Rover Land on Mars!

NASA’s Mars rover successfully touches down on the red planet Perseverance is now set to begin a two-year mission to roam the Martian surface and search for signs of ancient microbial life.
Perseverance ayrıca, gelecekteki görevler için saklanacak tüplerde Mars kayalarının ve tortularının örneklerini toplayacak. Gezici, NASA’ya göre 30’dan fazla ayrı numune toplama kapasitesine sahip. Örnek iade girişiminin bir sonraki aşaması için NASA, Avrupa Uzay Ajansı ile ortaklık kurdu. Sonraki bir görev, önbelleğe alınmış örnekleri almak için önce küçük bir gezici yerleştirecek, bunları tek bir kutuya yükleyecek ve ardından onu Mars çevresinde yörüngeye fırlatacak. Üçüncü ve son aşama, basketbol boyutundaki konteyneri Mars yörüngesinden yakalamak ve sonunda 2031’de Dünya’ya dönmek için bir uzay aracı göndermeyi içeriyor. Bu durum Mars’ın önümüzdeki on yıl içinde büyük olasılıkla çok fazla ilgi odağı olacağı anlamına geliyor. Perseverance’in Mars’a gelişinden önce, kızıl gezegende yeni görevlere başlayan BAE ve Çin tarafından fırlatılan diğer iki uzay aracı geldi. Umut probu kırmızı gezegenin etrafında bir hava uydusu olarak çalışacak şekilde tasarlanmıştır başarıyla böyle bir başarı elde etmek UAE sadece beşinci ulus veya varlık haline Şubat 9 Mars yörüngesine girdi. 24 saatten daha kısa bir süre sonra, Çin’in Tianwen-1 yörünge aracı ve gezgini de Mars’ın yörüngesine güvenli bir şekilde girerek, ülkenin hızla ilerleyen uzay programı için önemli bir başarıya işaret etti. Çin’in Tianwen-1 görevi hakkında çok az ayrıntı kamuoyuna açıklandı, ancak yörünge aracı, toprak ve su buzunun özelliklerini ölçebilen bir radar cihazı kullanarak kırmızı gezegeni daire içine almak ve Mars yüzeyini haritalamak için tasarlandı. Çin, mayıs ayında gezgini Mars’a indirmeye çalışacak. Kızıl gezegene birden fazla uzay ajansının ilgisi, gezegen bilimi ve Mars keşfi için bir nimet olabilir. “Bu heyecan verici çünkü tek bir ülke değil – herkesin gözleri Mars’ta,” dedi Ivey. Perseverance misyonunun, dünyanın koronavirüs salgını tarafından ilk altüst edildiği geçen yılki hoş bir dikkat dağıtıcı olduğunu da sözlerine ekledi. “Uzay bizi birleştiriyor çünkü ilham verici ve istek uyandırıyor,” dedi Ivey. “Neredeyse imkansız mühendislik becerilerinin gerçekten gerçekleşmesini izlemek sizi harekete geçirebilir: İyi şeyler mümkündür. Önünüzde büyük şeyler var.”

https://www.nbcnews.com/science/space/nasas-mars-rover-perseverance-touches-red-planet-rcna295

Mars 2020: https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_2020

Bu arada Google perseverance arama sonucu sayfasına özel bir efekt yaptı ve bu durumu kutladı: https://www.google.com/search?q=perseverance

Good things come to those who persevere. Congrats @NASA and @NASAPersevere on a successful landing! http://goo.gle/3beIWku 🎆 https://twitter.com/Google/status/1362589890844577795

Bu arada şöyle ilginç bir bilgi var, Mars’a gidişin maliyeti toplam $2.8 milyar, İzmir – İstanbul otoyolu projesinin maliyeti ise $6.4 milyar . Yani istese cengiz inşaatçılar 3 defa Mars’a gidebilirlerdi.

Hava Ya Ak Git Ya | Recep İvedik 2