Kategoriler
Tech

VDS ile VPS farkları

VDS ve VPS sunucuları arasındaki farklar, avantajlar ve dezavantajlar, kimler için uygun?

VPS (Virtual Private Server) ve VDS (Virtual Dedicated Server) sunucuları, sanallaştırma teknolojisi kullanılarak oluşturulan sunuculardır. Her iki sunucu türü de web siteleri, e-posta hizmetleri, veritabanı uygulamaları ve daha fazlası gibi çeşitli web hizmetleri için kullanılabilir. Ancak, VPS ve VDS sunucuları arasında bazı temel farklar bulunmaktadır.

VDS ile Paylaşımlı Hosting Arasındaki Farklar
VDS ile Paylaşımlı Hosting Arasındaki Farklar

VDS nedir?

En popüler bulut servisi hizmetlerinden birisi olan VDS kullanıcılara yönetimli ancak dedicated bir sunucu sunmaktadır. Kullanıcılar bu sayede web uygulamalarını geliştirebilir, test edebilir ya da kullanıma sunabilir. VDS bir kullanıcıya atandığında diğer kullanıcılar ile paylaşılmaz yani paylaşım özellik bulunmamaktadır. Kısacası VDS, dedicated hosting servisi ile aynı özelliklere sahiptir ancak sanal sunuculardır. VDS kullanıcıları sahip oldukları sunucuya istedikleri işletim sistemini kurabilmektedir. VDS’in tüm bu imkanları hypervisor adı verilen sanallaştırma yazılımı ile mümkün hale gelmektedir. Kullanıcılar istedikleri işletim sistemini kullanabildikleri gibi aynı zamanda sunucuda root erişimine de sahiptir bu nedenle sunucuyu istedikleri gibi yönetebilmektedir. VDS’in bir diğer avantajı ise internete bağlı herhangi bir cihazdan ve dünyanın herhangi bir yerinden erişilebilir olmasıdır.

VPS Nedir?

Sık tercih edilen hosting seçeneklerinden birisi olan VPS özellikleri ve çalışma yapısı ile kullanıcılara önemli özellikler sunmaktadır. Üstelik bunu uygun fiyata sağlamaktadır. VPS’in bazı özellikleri paylaşımlı sunucudan bazı özellikleri de dedicated sunucudan gelmektedir. Fiziksel bir sunucu sanallaştırma yazılımları ile parçalara ayrılmaktadır. Bu parçaların her birisi bir dedicated sunucu gibi çalışmaktadır. Bu noktada kullanıcılar aslında paylaşımlı sunucularda olduğu gibi tek bir sunucuyu kullanmaktadır. Ancak paylaşımlı sunucuda kaynaklar ortaktır ve bir internet sitesinin çok fazla ziyaretçi alması diğer sitelerin kaynaklarını etkilemektedir ve yavaş yüklenmesine neden olmaktadır. VPS sunucuda ise tıpkı dedicated sunucuda olduğu gibi her kullanıcı kendi kaynağına sahiptir. Bu sayede sitelerin performansları birbirlerini etkilememektedir. Bu yönüyle VPS yerel cihazlarda sanal ortam oluşturmaya yarayan VMWare veya Virtualbox uygulamalarına benzemektedir. Tek bir sunucuyu birden fazla kullanıcının paylaşması nedeniyle VPS kullanıcılara uygun fiyatlı dedicated sunucu özellikleri sunmaktadır.

VPS ve VDS sunucuları arasındaki farklar

VPS ve VDS sunucuları arasındaki temel farklar şunlardır:

  • Kaynak paylaşımı: VPS sunucularında, kullanıcılar donanım ve yazılım kaynaklarını paylaşır. VDS sunucularında ise kullanıcılar, fiziksel sunucunun tüm kaynaklarını kendi başına kullanır.
  • Yönetim: VPS sunucuları, genellikle yönetilen veya yönetilmeyen olarak sunulur. Yönetilen VPS sunucularında, sunucu yönetimi sağlayıcı tarafından yapılır. Yönetilmeyen VPS sunucularında ise kullanıcılar kendi sunucularını yönetme sorumluluğunu üstlenir. VDS sunucuları, genellikle yönetilmeyen olarak sunulur.
  • Fiyat: VPS sunucuları, VDS sunucularına göre genellikle daha ucuzdur.
VPS ile VDS Arasındaki Farklar
VPS ile VDS Arasındaki Farklar

VPS ve VDS sunucuları arasındaki en önemli fark, donanım kaynaklarına erişimdeki farklılıktır. VPS sunucularında, her kullanıcı aynı fiziksel sunucunun donanım kaynaklarını diğer kullanıcılarla paylaşır. VDS sunucularında ise, her kullanıcının kendine özel bir fiziksel sunucu donanımı tahsis edilir. Bu, VDS sunucularının VPS sunucularına göre daha yüksek performans ve güvenlik sağlamasına neden olur.

VPS ve VDS sunucularının avantajları

VPS ve VDS sunucularının her ikisinin de kendine özgü avantajları vardır. VPS sunucuları, daha uygun fiyatlı bir seçenek sunar ve daha az yönetim gerektirir. VDS sunucuları ise daha yüksek performans ve güvenlik sağlar ve daha fazla özelleştirme seçeneği sunar.

VPS sunucularının avantajları:

  • Daha uygun fiyatlı
  • Daha az yönetim gerektirir
  • Daha kolay ölçeklenebilir

VDS sunucularının avantajları:

  • Daha yüksek performans
  • Daha yüksek güvenlik
  • Daha fazla özelleştirme seçeneği

Kimler için uygun?

VPS sunucuları, küçük ve orta ölçekli işletmeler için uygundur. Bu sunucular, web siteleri, e-posta hizmetleri, veritabanı uygulamaları ve daha fazlası gibi çeşitli web hizmetleri için yeterli performans ve depolama alanı sağlar.

VDS sunucuları, daha büyük işletmeler ve karmaşık web uygulamaları için uygundur. Bu sunucular, yüksek trafikli web siteleri, oyun sunucuları ve daha fazlası gibi uygulamalar için gerekli performans ve güvenliği sağlar.

Özetle

VPS ile VDS aslında arasında birkaç küçük farklılık bulunan oldukça benzer hizmetlerdir. Yeni başlayanlar için ihtiyaçlarını en iyi karşılayacak seçeneğin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak yönetim için gerekli olacak teknik altyapı da göz önünde bulundurulmalıdır. VPS ile VDS arasında temel olarak üç büyük fark bulunmaktadır. VDS, VPS’in en üst paketi olarak gösterilebilmektedir. VPS sunucuyu kullanıcılar birbirleri ile paylaşırken VDS’de böyle bir durum yoktur ve son olarak daha fazla kontrol sahibi olunduğu için VDS, VPS’e göre daha güvenilirdir. Sonuç olarak, VPS ve VDS sunucuları, çeşitli web hizmetleri için kullanılabilecek güçlü ve esnek seçeneklerdir. İhtiyaçlarınıza en uygun sunucu türünü belirlemek için, web sitenizin veya uygulamanızın gereksinimlerini dikkatlice değerlendirmeniz gerekir.

VDS ve Bulut Sunucu Arasındaki Farklar
VDS ve Bulut Sunucu Arasındaki Farklar

Ayrıca günümüzde Bulut sunucular (Cloud Server) da vardır ve VDS sunuculara göre daha fazla kaynak, daha iyi yedekleme ve özellik sunarlar, bir küme çökse bile diğer kümeler sayesinde sunucu hep ayakta kalır, bu açıdan eğer kritik şekilde sürekli olarak aktif olması gereken küresel uygulamalarınız var ise bulut sunucu ilk tercih olmalıdır. Herhangi bir reklam anlaşmam yok ancak bana göre Türkiye’de bu servislerin hepsini en iyi veren firma bana göre Turhost, tavsiye ederim.

Görseller Turhost sitesinden alınmıştır.